Le-a intrat frica-n oase. Comisia Iordache amana pentru a doua oara discutiile pe amendamentele pro-infractori la Codul Penal
Comisia parlamentara speciala pentru modificarea legilor Justitiei si a Codurilor penale a amanat luni, pentru a doua oara, dezbaterea pe marginea transpunerii Directivei privind prezumtia de nevinovatie la propunerea presedintelui comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.
Comisia a aprobat prin vot amanarea pentru marti a transpunerii Directivei privind prezumtia de nevinovatie, Florin Iordache motivandu-si propunerea prin faptul ca la discutie trebuie sa fie prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, scrie news.ro.
Comisia parlamentara speciala ar fi trebuit sa dezbata astazi modificarile propuse la cele doua Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, dupa ce joia trecuta au amanat acest lucru.
Membrii comisiei au convenit joi ca sedinta sa fie reluata luni dimineata la ora 9.00.
Profitand de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE si UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal si la Codul de procedura penala.
Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publica referitoare la dosarele aflate in curs de urmarire penala si de judecata.
”În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”, se arata intr-un amendament depus de PSD si ALDE la Codul de procedura penala.
De asemenea, social-democratii si cei de la ALDE propun ca ”in cursul procesului penal sa fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.
Tot la Codul de procedura penala UDMR a propus ca ”inainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”.
UDMR a mai propus si ca ”exercitarea dreptului de a nu da nici o declarație pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor”.
PSD si ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedura penala, potrivit caruia ”audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.