Senatorul USR Vlad Alexandrescu dezvaluie planul prin care liderii PSD si ALDE incearca sa saboteze ancheta in dosarele Revolutiei si Mineriadei. Pentru a-i impiedica sa-si atinga scopurile, Augustin Lazar i-a cerut luni presedintelui Iohannis sa-si dea avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu
Alexandrescu face apel la membrii CNSAS sa nu permita ca inculpatul Cazimir Ionescu sa ajunga in fruntea acestei institutii, altfel Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu ar putea scapa.
„Dosarul Revolutiei si Dosarul Mineriadei sunt in pericol! Zilele trecute, prin santaj si amenintari, majoritatea PSD-ALDE l-a fortat pe Claudiu Iordache sa demisioneze din functia de director al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD). In locul sau l-a instalat pe Gelu Voican Voiculescu, un apropiat al lui Ion Iliescu in 1990 si trimis in judecata pentru infractiuni impotriva umanitatii in Dosarul Mineriadei.
In aceleasi zile, PSD face presiuni infernale asupra membrilor Colegiului CNSAS pentru a-l instala in functia de presedinte pe Cazimir Ionescu, la randul sau trimis in judecata pentru infractiuni impotriva umanitatii in dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Miza este pe cat de importanta, pe atat de simpla: impiedicarea aflarii adevarului. CNSAS este furnizor de arhiva pentru probatoriul ce va fi administrat in dosarul Revolutiei, de aici si tupeul incredibil de a lasa institutia pe mainile unui inculpat. Este evident acum ca scopul este de a sabota bunul mers al anchetei si a de a impiedica aducerea in fata justitiei a celor vinovati.
Timpul se scurge in defavoarea lor. Astazi aflam ca Procurorul General, Augustin Lazar, a transmis Presedintelui Iohannis cererea de urmarire penala fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu in dosarul Revolutiei. Cu fiecare zi care trece, procurorii sunt din ce in ce mai aproape de a obtine o condamnare pentru infractiuni impotriva umanitatii.
Din acest motiv, ziua de maine se anunta a fi un moment crucial pentru doua dintre cele mai importante procese din istoria recenta a Romaniei. Maine vor fi alegerile pentru presedintia Colegiului CNSAS, un adevarat test pentru membrii Colegiului. Vor rezista acestia presiunilor PSD sau vor ceda si ii vor da votul lui Cazimir Ionescu, aflat intr-un vadit conflict de interese?
Fac un apel la membrii Colegiului CNSAS sa nu cedeze presiunilor PSD si sa blocheze alegerea lui Cazimir Ionescu in functia de presedinte. Miile de victime ale Revolutiei si ale mineriadei nu merita o asemenea insulta”, a explicat Vlad Alexandrescu pe Facebook.
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, cere presedintelui avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei, in legatura cu savarsirea infractiunii contra umanitatii.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, a adresat presedintelui Romaniei o solicitare de exercitare a prerogativelor constitutionale si legale privind cererea de urmarire penala in legatura cu savarsirea infractiunii contra umanitatii in cazul lui Ion Iliescu, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), „organism care de facto a exercitat puterea executiva si legislativa centrala, comportandu-se ca un Guvern pana la aparitia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atributiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989”, precizeaza Parchetul General, intr-un comunicat de presa.
Totodata, se cere urmarirea penala fata de Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989 si fata de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada in perioada 22-31 decembrie 1989.
Solicitarile vin in cauza intitulata generic ”Dosarul Revolutiei”, mai precizeaza Parchetul General.
In cadrul Dosarului Revolutiei, procurorii au anuntat, pe 18 decembrie 2017, ca au inregistrat avansari in ancheta, fiind clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului Ceausescu din decembrie 1989, dar si cele legate de declansarea si efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.
Totodata, a fost identificata sursa sunetului cu efect de panica emis in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protestelor in Capitala. Anchetatorii s-au edificat si cu privire la declansarea si executarea diversiunii militare, incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989.
Procurorii au mai clarificat, in cadrul dosarului, si succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.
„Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu. Totodata, urmare a probatoriului administrat exista o mai buna intelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru intelegerea fenomenului diversionist (unic in istoria Romaniei prin complexitate si anvergura) atat sub aspectul mecanismelor concrete de actiune cat si din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de asteptat ca viitoarele cercetari sa aduca lamuriri privind autorii diversiunii si eventualele complicitati in realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazar.
Astfel, pana la executia celor doi, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora, potrivit Parchetului.
Procurorii au mai precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…