La multi ani, Romania. Fie ca 2019 sa ne scape definitiv de ciuma rosie. Sansele sunt foarte mari
Dupa doi ani de cosmar cu Guvernarea PSD-ALDE, marcati de puternice manifestatii de protest, de manipulari si intoxicari grotesti din partea Regimului Dragnea si de decizii aberante ale Guvernului Marioneta, in 2019 exista sanse reale ca aceasta putere abuziva sa isi gaseasca sfarsitul in tomberonul rebuturilor istoriei.
Primul mare pas care va marca sfarsitul PSD va fi cu ocazia alegerilor europarlamentare, in luna mai. Este de asteptat ca toata furia acumulata in acesti doi ani sa se exprime la acest prim rand de alegeri de la castigarea puterii de catre Clanul Dragnea. Sondajele de opinie arata deja ca PSD a ajuns in urma PNL, fiind cotat cu 24-25%. Un eventual loc doi la europarlamentare va crea o presiune infernala in PSD care ar putea duce la rasturnarea lui Dragnea din fruntea partidului.
Daca va reusi sa se mentina totusi in fruntea PSD, este putin probabil ca va scapa de bratul lung al legii. Sentinta in procesul in care a fost deja condamnat la inchisoare cu executare ar trebui sa fie data in prima jumatate a lui 2019, cu toate amanarile si tertipurile la care a recurs pana acum seful PSD. Disperarea care l-a cuprins pe Dragnea la sfarsitul acestui an, manifestata prin atacuri descreierate la adresa UE, a jurnalistilor independenti, a investitorilor straini si la adresa oricui care indrazneste sa mai gandeasca liber si sa traiasca in afara sistemului pesedist, arata ca stie ca nu are cum sa scape de puscarie. Singura lui salvare era ordonanta de amnistie si gratiere, dar este imposibil ca o asemenea masura sa fie adoptata in perioada in care Romania va conduce Uniunea Europeana.
Fara Dragnea la conducerea PSD nu inseamna ca PSD va deveni automat un partid frecventabil. Fiforii, Olgutele, Stefanestii si ale creaturi sinistre care populeaza acest partid, alaturi de Serban Nicolae si Eugen Nicolicea, vor ramane pe pozitii. Solutia ca aceasta cangrena a societatii romanesti sa fie extirpata sau macar redusa este referendumul mult anuntat de presedintele Iohannis.
Un referendum pe justitie care sa le interzica penalilor sa mai ocupe functii publice ar curata semnificativ politica romaneasca, mai ales ca o initiativa in acest sens lansata de USR a strans deja un milion de semnaturi. Referendumul ar putea crea si alte parghii puternice de actiune in beneficiul justitiei astfel incat sa nu mai fie posibile asalturi la adresa statului de drept care sa ii faca scapati pe infractorii de rang inalt. Cand infractorii nu vor mai avea cum sa-si faca jocurile prin intermediul politicii, nici sa praduiasca bugetele publice, nici sa isi dea legi care sa ii scape de puscarie, atunci PSD in actuala forma va disparea aproape in totalitate.
De asemenea, este posibila organizarea unui refrendum care sa vizeze transformarea Romaniei in republica prezidentiala sau in republica parlamentara, pentru a elimina aceasta bicefalitate care a permis ca institutii controlate din umbra de PSD, cum este CCR, sa faca jocuri politice evidente. Iohannis a ajuntat deja ca este deschis unei astfel de discutii. Argumentele pentru o republica prezidentiala au fost exprimate convingator de jurnalista Ioana Ene Dogioiu.
„In Romania, presedintele este singurul politician care are in spate votul direct exprimat al tuturor cetatenilor majori si cu drept de vot. Aceasta validare directa si universala, care se traduce in milioane de voturi, peste 6 milioane in cazul lui Klaus Iohannis, aduce o legitimitate si o raspundere politica pe masura.
Ambele trebuie sa se reflecte in atributii pe masura. Nu convoci tot poporul la urne ca sa alegi un presedinte cu atributii de notar, care sa asigure doar forma solemna pentru decizii luate de alti demnitari cu o validare inferioara sau cu totul lipsit de validare electorala, asa cum sunt premierul sau judecatorii CCR.
(…) Iata insa ca o Curte Constitutionala, care si-a arogat si rol de legiuitor, si rol de instanta de judecata, a executat decizii primite in plic si a transformat Romania in republica parlamentara.
Iar poporul trebuie intrebat daca este de acord cu aceasta schimbare. Mai mult, eu cred ca istoria recenta a aratat ca bicefalitatea este periculoasa. De aceea, cred ca intrebarea ar trebui sa fie daca poporul doreste o republica parlamentara sau una prezidentiala.
Republica prezidentiala fiind aceea in care, la fel ca in SUA, politicianul ales direct de tot poporul are si cele mai importante atributii executive privitoare la viata de zi cu zi a celor care l-au investit. Si desigur intreaga raspundere politica. Pe tine te-am ales, tu esti responsabil, pe tine te tragem la raspundere.
Eu sustin cu tarie republica prezidentiala. Ea nu inseamna puteri discretionare pentru presedinte, asa cum are acum Liviu Dragnea cel nevotat. Limitele legale ale prerogativelor prezidentiale trebuie sa fie clare, si doar puteri conforme cu legitimitatea electorala. De-abia atunci vom putea spune ca poporul va trai exact asa cum a votat si de-abia atunci miza uriasa a prezidentialelor se va mai justifica”, a scris Dogioiu pe ziare.com.
Este mai mult ca sigur ca, intre Parlament si Presedinte, romanii vor opta pentru un republica in care sa fie identificat direct cel raspunzator de mersul lucrurilor. Nu mai este cazul sa fie amintit la ce cote joase se afla increderea romanilor in Parlament.
Vor urma alegerile prezidentiale catre finalul anului 2019. Indiferent ce fel de referendum va fi organizat, Iohannis va iesi intarit din aceste confruntari cu PSD, si va intra in cursa pentru un nou mandat la Cotroceni fara a avea vreun adversar de calibrul sau. Noua victorie a lui Iohannis va insemna de facto sfarsitul PSD-ului in actuala forma. Avand ca umbra dezastrul creat de Regimul Dragnea, PSD-ul se va sparge in cateva grupari nationaliste si anti-europene care se vor sfasia intre ele pana se vor anihila reciproc.