pagina verde

La Bordeaux a fost inaugurata prima uzina de hidrogen verde din lume

Hydrogene de France (HDF Energy) a inaugurat joia aceasta uzina la Blanquefort (Gironde), in zona metropolei Bordeaux, fiind prima fabrica din lume de pile de combustie de mare putere, a carei productie in masa va incepe in 2026. Fabrica, situata pe terenul unei foste fabrici Ford, se intinde pe o suprafata de 7.000 m² – pot fi construiti inca 5.000 – si include noua linii de asamblare. Constructia a durat 14 luni si a costat 20 de milioane de euro, relateaza Le Figaro.

Capacitatea actuala de productie este de 100 de megawati (MW) de baterii pe an si trebuie sa ajunga la 1 GW/an incepand din 2030, spun reprezentantii companiei fondata in 2012. Dupa ce isi va finaliza procesul industrial, compania va demara faza de pre-serie si platforma de testare a bateriilor in 2025, inainte de a incepe productia de masa a pilelor de combustie de calibru mare in 2026 (de la 1,5 la 10 MW).

Aceste baterii vor fi utilizate pentru a produce electricitate in vederea decarbonizarii sectorului mobilitatii grele: locomotive de marfa pe baza de hidrogen – o piata globala estimata la 100 de miliarde USD – si nave, prea mari pentru a utiliza baterii electrice. Proiectele au fost deja initiate de companie cu Captrain, o filiala a SNCF, si ABB Marine international. Conectate cu surse de electricitate eoliene sau solare, acestea vor alimenta, de asemenea, retelele de electricitate pentru a inlocui vechile centrale electrice pe carbune sau pe combustibil.

HDF Energy are „aproximativ cincisprezece proiecte in intreaga lume”, reprezentand „peste cinci miliarde de euro de investitii”, cu contracte in Guyana, Africa de Sud, Indonezia, Mexic, Filipine si Cambodgia, a indicat fondatorul si directorul sau general, Damien Havard. De la 100 de locuri de munca directe la Blanquefort, intentioneaza sa ajunga la 500 de locuri de munca incepand din 2030.

HDF Energy a fost selectata de Comisia Europeana in cadrul unui program de finantare dedicat hidrogenului, printre alte sectoare emergente care promoveaza renuntarea la combustibilii fosili pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice. Acest lucru se va traduce, pentru cele 11 companii beneficiare (printre care Airbus si BMW), in 1,4 miliarde de euro, finantare publica oferita de sapte tari membre ale UE – care ar trebui sa deblocheze investitii private suplimentare de 3,3 miliarde de euro, potrivit sectorului.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago