analize

Kremlinul sustine ca Putin a „corectat” drumul pe care Gorbaciov a impins Rusia: „Romantismul sau fata de Occident nu se justifica. Setea de sange a oponentilor nostri si-a facut aparitia”

Kremlinul l-a descris miercuri pe fostul sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit in noaptea de marti spre miercuri la varsta de 91 de ani, drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adaugat ca ”romantismul” sau cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu se justifica, relateaza Reuters.

”Gorbaciov a fost un om politic si de stat care a avut un impact urias asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus tara intr-o perioada de schimbari complexe si dramatice si de provocari uriase economice, sociale si de politica externa”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin in telegrama sa de condoleante.

Putin, care activa in serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, KGB, pe cand Gorbaciov se afla la putere, a declarat ca fostul lider sovietic ”a inteles pe deplin” ca sistemul sovietic avea nevoie sa fie reformat si ”s-a straduit sa vina cu solutii la probleme urgente”.

Seful statului rus a evidentiat indeosebi ”uriasa activitate umanitara, de binefacere si de reprezentare pe care a desfasurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov in acesti ultimi ani”.

La randul sau, premierul rus Mihail Misustin a apreciat ca Gorbaciov ”a intruchipat schimbarile globale petrecute in Rusia si in lume”.

Si Serghei Nariskin, seful agentiei de informatii externe a Rusiei, a transmis condoleante, dar a declarat ca tara inca se confrunta cu consecintele ”perestroikai” lui Gorbaciov.

”Lui Gorbaciov i-a revenit misiunea de a conduce tara intr-o perioada foarte dificila, de a se confrunta cu multe provocari externe si interne, pentru care nu a fost gasit un raspuns adecvat”, a transmis Nariskin, citat de Reuters.

Romantism nejustificat

Luand cuvantul la un forum desfasurat miercuri la Moscova, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca sperantele lui Gorbaciov pentru ”o relatie de iubire” cu Occidentul erau nejustificate si ca a fost nevoie sa fie corectate in timpul mandatului lui Putin.

”El isi dorea sincer sa creada ca razboiul rece se va incheia si ca va vesti o perioada de iubire eterna intre noua Uniune Sovietica si lume, Occidentul. (…) Romantismul sau nu se justifica. Nu a existat o perioada romantica, luna de miere nu a functionat si setea de sange a oponentilor nostri si-a facut aparitia. Este bine ca ne-am dat seama de asta la timp si ca am inteles”, a sustinut Peskov.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a mai precizat ca deocamdata nu s-a decis daca pentru Gorbaciov vor fi organizate funeralii de stat.

Fundatia Gorbaciov, care a informat marti ca ultimul lider sovietic va fi inhumat alaturi de sotia sa, Raisa Gorbaciova, a transmis miercuri ca data funeraliilor va fi anuntata cel mai probabil in urmatoarele ore.

O pace de 30 de ani fara amenintari nucleare

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace pe anul 2021, a declarat miercuri ca ultimul lider sovietic a daruit Rusiei si lumii ”30 de ani de pace”, transmite EFE. ”Ne-a daruit 30 de ani de pace, fara amenintarea unui razboi nuclear si global. Cine mai poate fi in stare de asa ceva?”, s-a intrebat Muratov, care a adaugat ca ”darul s-a terminat” si ca ”nu exista si nici nu vor mai exista daruri”.

Potrivit directorului cotidianului independent Novaia Gazeta, inchis in Rusia, Gorbaciov dispretuia razboiul si considera ca ”trecuse timpul pentru a rezolva chestiuni de ordine mondiala prin forta”.

”Credea in ideea ca popoarele trebuie sa decida. A eliberat detinutii politici. A pus capat razboiului din Afganistan si cursei armelor nucleare”, a scris Muratov intr-un articol in care a amintit ca aversiunea lui Gorbaciov fata de razboi era atat de mare incat i-a povestit odata ca a refuzat pur si simplu fie si sa simuleze apasarea butonului de atac nuclear.

”Adeptii imperiului ii reprosau ca a predat Germania, Republica Ceha sau Polonia. Iar odata (Gorbaciov) a raspuns sarcastic: Si cui anume le-am predat? Germania, germanilor. Republica Ceha, cehilor. Le mai dorea cineva?”, isi aminteste Muratov in textul publicat in editia online a Novaia Gazeta.

Muratov a adaugat ca Gorbaciov isi iubea sotia mai mult decat munca, punea drepturile omului mai presus de stat si pretuia pacea mai mult decat puterea personala.

Agentia France Presse remarca faptul ca numele presedintelui rus Vladimir Putin nu este pomenit in niciun moment in textul lui Dmitri Mouratov si aminteste ca Gorbaciov avea relatii stranse cu principalul ziar independent rus, Novaia Gazeta, al carui redactor sef era Muratov. Gorbaciov chiar a ajutat financiar ziarul, lansat in 1993, din banii primiti dupa ce a fost desemnat laureat al premiului Nobel pentru pace in 1990.

La randul sau, Liubov Sobol, aliat al principalului opozant al lui Putin, Aleksei Navalnii, a scris: ”Exista intr-adevar evaluari diferite ale lui Gorbaciov. Unii scriu ca (Gorbaciov) a oferit speranta, altii il blesteama pentru prabusirea Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietica s-ar fi prabusit oricum. Iar rolul lui Gorbaciov in istoria Rusiei va fi in continuare apreciat”.

Insusi Navalnii i-a adus un omagiu lui Gorbaciov, care a stiut ”sa renunte la putere in mod pasnic”. Gorbaciov ”a renuntat la putere in mod pasnic si de buna voie, respectand vointa alegatorilor (…)”, a transmis Navalnii, intr-un mesaj publicat de echipa sa pe Twitter, adaugand ca ultimul lider sovietic ”a eliberat ultimii detinuti politici” ai epocii sovietice.

Scena politica rusa, divizata in privinta mostenirii lui Gorbaciov

Mai multi deputati rusi au transmis miercuri condoleante pentru moartea lui Gorbaciov, pe care l-au descris drept un om politic stralucit si o personalitate contradictorie, relateaza EFE.

”Gorbaciov a fost fara urma de indoiala cel mai stralucit om politic al epocii sale. Insa pentru toti cei nascuti in Uniunea Sovietica, (Gorbaciov) continua sa fie o personalitate istorica complexa si controversata”, a scris pe contul sau de Telegram liderul Partidului Liberal Democrat, Leonid Slutki.

Slutki a deplans moartea lui Gorbaciov, dar a subliniat totodata ca deplange si faptul ca procesele de dezintegrare ale imperiului sovietic au inceput tocmai odata cu perestroika, promovata de ultimul lider sovietic.

”Asta a facut jocul celor care cautau sa stearga URSS de pe harta politica a lumii”, a afirmat el.

Pentru deputatul comunist Nikolai Kolomeitev, Gorbaciov a fost ”un tradator”. ”Este un tradator si nu secretarul general. A distrus tara, a fost o tradare la varf”, a sustinut deputatul rus.

Parlamentarul Oleg Nilov, din partea partidului Rusia Justa, a fost de parere ca despre Gorbaciov se poate vorbi doar de bine sau ”mai bine sa nu se vorbeasca despre el”.

Potrivit sefului de protocol al lui Gorbaciov, Vladimir Sevcenko, perioada in care a guvernat fostul lider sovietic a fost una ”a sperantei”. ”A fost o perioada a intrarii noastre in lume fara rachete, in care s-au semnat acorduri unice. Dar a existat o singura eroare de calcul: nu ne cunosteam bine tara”, a sustinut el. Pentru Sevcenko, care a colaborat cu Gorbaciov intre 1985 si 1991, prabusirea URSS a fost o tragedie pentru fostul presedinte sovietic.

”Plecarea lui Mihail Sergheevici Gorbaciov este o tragedie pentru tara si pentru toti aceia dintre noi a caror viata le-a schimbat-o in mai bine. Da, in mai bine, in pofida prabusirii Uniunii Sovietice si a enormelor incercari pe care a reprezentat-o aceasta pentru fostii sai cetateni”, a declarat vicepresedintele Senatului rus, Konstantin Kosaciov.

Oficialul rus a subliniat ca ”tocmai Gorbaciov a fost cel care a distrus un sistem fals de la bun inceput care cu timpul a degenerat si a devenit antipopular”.

”A murit Mihail Gorbaciov, autorul ‘noii gandiri’ si a ‘perestroikai’, chemate sa dea tarii si lumii un nou elan. O personalitate istorica de anvergura”, a scris pe contul sau de Telegram presedintele Curtii de Conturi a Rusiei si fost ministru al finantelor, Aleksei Kudrin.

Pentru senatorul si fostul premier sovietic Nikolai Rijkov, Gorbaciov a fost ”o persoana care a inceput sa reformeze tara care apoi nu si-a calculat fortele si a sfarsit prin a o distruge”.

”In amintirea mea a ramas drept distrugatorul unei mari puteri, Uniunea Sovietica”, a declarat Rijkov pentru agentia oficiala rusa RIA Novosti.

Liderul partidului pro-Kremlin Rusia Justa, Serghei Mironov, a afirmat la randul sau ca, pentru poporul sovietic, Gorbaciov a fost ”o gura necesara de aer proaspat si o speranta de schimbari colosale”. Totusi, Mironov a subliniat ca, drept urmare a modului sau de a guverna, ”locuitorii Uniunii Sovietice au pierdut o tara magnifica, in loc sa primeasca drepturi au ajuns la haos, la dreptul celui mai puternic, somaj si mizerie pentru milioane de cetateni ai Rusiei”.

”Declaratiile si dorintele lui Gorbaciov s-au transformat in vise neimplinite si intr-o tragedie pentru multe generatii de rusi”, a declarat politicianul rus, citat de agentia oficiala TASS.

Presa rusa de stat, mai degraba discreta

Reuters comenteaza ca presa de stat din Rusia a relatat intr-o maniera mai degraba discreta moartea lui Mihail Gorbaciov.

Disparitia ultimului lider sovietic a fost principalul subiect al buletinului de stiri al Pervii Kanal, unde o retrospectiva cu o durata de 5 minute a pus accentul pe dorinta lui Gorbaciov de a ameliora economia sovietica si pe bunul simt al fostului lider sovietic, sugerand totodata ca i-a lipsit hotararea si ca a avut prea multa incredere in SUA.

Buletin de stiri matinal de la alt post de televiziune, Rossia 24, a transmis timp de 12 minute alte doua stiri – o stire despre un forum de educatie la Moscova si alta despre planificata vizita a unei misiuni a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica la centrala nucleara ucraineana de la Zaporojie, aflata pe linia frontului ucraineano-rus – inainte de a relata despre Gorbaciov.

In presa controlata de Kremlin, reactiile la moartea lui Gorbaciov au fost retinute, remarca Reuters. Tabloidul populist Komsomolskaia Pravda a publicat un omagiu la adresa ultimului lider sovietic, recunoscand totodata ca, in Rusia, unii dintre criticii lui Gorbaciov vor incerca sa-i distruga mostenirea.

”Dar nu vor reusi. Mihail Sergheevici a facut mult prea mult. A schimbat lumea in mod ireversibil inclusiv pentru oponentii sai ideologici”, a scris ziarul.

Gorbaciov a murit marti noaptea la varsta de 91 de ani. Reformele sale au anuntat sfarsitul razboiului rece, dar au si grabit destramarea Uniunii Sovietice dupa mai putin de sapte ani la putere. Respectat in Occident, mostenirea sa in propria patrie este mult mai complicata, multi rusi acuzandu-l de turbulentele pe care le-au declansat reformele sale si considerand ca scaderea ulterioara a nivelului de trai a fost un pret prea mare de platit pentru democratie, noteaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago