Acuzatiile Statelor Unite despre posibilitatea ca Rusia sa recurga la arme chimice in Ucraina reprezinta o „tactica de a distrage atentia” de la intrebari incomode pentru Washington, a apreciat vineri Kremlinul, citat de Reuters si France Presse, informeaza Agerpres.
In schimb, Kremlinul l-a acuzat pe presedintele SUA Joe Biden ca doreste „sa deturneze atentia” de la programul american de arme chimice si biologice din Ucraina prin declaratiile sale despre posibila utilizare de catre Rusia a armelor chimice in Ucraina.
„Este clar ca americanii incearca sa distraga atentia vorbind despre o presupusa amenintare rusa, pe fondul scandalului provocat (…) de programele de dezvoltare a armelor chimice si biologice pe care Statele Unite le-au pus in aplicare in mai multe tari, inclusiv in Ucraina”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Joe Biden a promis joi o reactie a NATO in cazul utilizarii de catre liderul rus Vladimir Putin a armelor chimice in Ucraina, teatru al unei ofensivei ruse din 24 februarie: „natura raspunsului va depinde de natura acestei utilizari”, a spus el.
Presedintele SUA a dat asigurari inca de luni ca este „clar” ca Rusia ia in considerare utilizarea armelor chimice si biologice in Ucraina, avertizand ca o astfel de decizie va duce la un raspuns occidental „sever”.
La randul sau, Ministerul Apararii de la Moscova acuza aproape zilnic Washingtonul ca a finantat un program de arme biologice in Ucraina, sustinand ca a gasit dovezi in acest sens in laboratoarele ucrainene.
Printre altele, Rusia a negat vineri orice incalcare a dreptului international dupa ce a fost acuzata de Ucraina ca foloseste bombe cu fosfor in cadrul ofensivei militare pe care o conduce in tara vecina de o luna.
„Rusia nu a incalcat niciodata vreo conventie internationala”, a precizat Peskov, intrebat de presa despre acuzatii facute de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a caror utilizare este interzisa impotriva civililor, dar nu contra tintelor militare, potrivit unei Conventii semnate in 1980 la Geneva, aminteste AFP.
Peskov a mai spus ca armata va prezenta propuneri presedintelui Vladimir Putin despre modul in care Rusia ar trebui sa-si consolideze apararea ca raspuns la intarirea flancului estic al NATO.
Nu exista nicio pozitie oficiala cu privire la faptul daca Rusia ar reconstrui orase ucrainene precum Mariupol, a mai precizat Peskov.
Printre altele, Rusia a minimalizat vineri amploarea unei posibile excluderi din G20, dorita de Statele Unite ca reactie la interventia Moscovei in Ucraina, spunand ca o astfel de lovitura nu ar fi „mortala”.
„In ceea ce priveste formatul G20, este important. Dar in circumstantele actuale, cand majoritatea membrilor se afla intr-o stare de razboi economic cu noi, nu ar fi nimic mortal” daca Moscova este expulzata, a explicat Peskov.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…