Kremlinul anunta ca sistemul de rachete Oresnik va fi desfasurat in Belarus

externe

racheta

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca sistemele de rachete Oresnik, testate recent in lupta intr-o lovitura asupra Ucrainei, vor fi desfasurate in Belarus odata cu introducerea lor in arsenalul Fortele Ruse de Rachete Strategice (RVSN), relateaza RFE/RL.

Vorbind pe 6 decembrie dupa o reuniune a Consiliului Suprem de Stat al Statului Uniunii Rusia-Belarus la Minsk, Putin a spus ca sistemele Oresnik ar putea fi stationate in Belarus in a doua jumatate a anului 2025.

Declaratia deschide o noua faza in strategia militara si dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si Belarus. Decizia subliniaza o aprofundare suplimentara a integrarii militare intre cele doua tari si arata amprenta militara in crestere a Rusiei in Europa de Est.

Rusia a lansat o racheta balistica Oresnik impotriva Ucrainei pe 21 noiembrie intr-o lovitura care a vizat orasul Nipro. Putin a spus la acea vreme ca face parte din raspunsul Moscovei la atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei cu sisteme de rachete tactice ale armatei furnizate de SUA, cunoscute sub numele de ATACMS, si rachete Storm Shadow furnizate de britanici.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a facut parte dintr-un parteneriat geopolitic si militar mai larg, consacrat oficial prin acordul de stat al Uniunii semnat in anii 1990. De-a lungul anilor, aceasta alianta s-a intarit, mai ales dupa 2014, ca urmare a anexarii Crimeei si a deteriorarii ulterioare a relatiilor dintre Rusia si Occident, in special din cauza invaziei Ucrainei de catre Moscova, care a inceput in februarie 2022.

Pentru Rusia, amplasarea sistemelor avansate de rachete in Belarus indica disponibilitatea sa de a dezvolta capabilitati militare aproape de flancul estic al NATO. Avand in vedere ca Belarus are granite comune cu statele membre NATO, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania, o face o locatie strategica pentru desfasurarea de rachete ale Rusiei.

Pe langa desfasurarea de rachete, Rusia si Belarus efectueaza exercitii militare comune si isi integreaza sistemele de aparare antiaeriana si strategiile de coordonare a apararii. In general, coordonarea arata o integrare militara cuprinzatoare in continua intensificare, despre care multi analisti sugereaza ca ar duce relatia cu un pas mai aproape de o uniune politico-militara completa in cadrul Statului Uniunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: