Kovesi s-a saturat sa ancheteze corupti care apoi se plang ca-s victime si vrea si masuri de prevenire a coruptiei din partea …
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca problema coruptiei in Romania nu va putea fi rezolvata doar arestand inculpati, trimitand functionari in judecata sau obtinand condamnari, adaugand ca efortul investigativ al procurorilor trebuie dublat de masuri de prevenire.
Declaratia a fost facuta in cadrul unei dezbateri cu tema: āFrauda si coruptia in domeniul achizitiilor publice. De la combatere la prevenireā, organizata de DNA, anunta Agerpres.
āIn general, cand vorbim de fenomene infractionale, abordarea acestora pleaca de la prevenire la combatere. Poate ati observat, noi am inversat putin ordinea, tocmai pentru ca in cadrul anchetelor pe care DNA le realizeaza am constat ca in ceea ce priveste achizitiile publice frauda in achizitiile publice sau fenomenul comiterii infractiunii de abuz in serviciu avem tipologii repetitive, avem moduri de operare care se repeta si din aceasta perspectiva am considerat ca intocmirea unui studiu in care sa aratam modurile de operare, tipologiile identificate in anchetele noastre pot fi un instrument extrem de util pentru celelalte institutii care au atributii in domeniul prevenirii coruptiei. In interventiile publice anterioare ale DNA, intotdeauna am insistat pe aceasta problema a prevenirii. Nu vom rezolva problema coruptiei in Romania doar arestand inculpati, doar trimitand in judecata functionari publici sau obtinand condamnari. Coruptia in Romania poate fi rezolvata daca efortul investigativ al procurorilor este dublat de masuri de prevenire si de educatie serioasa in anticoruptieā, a spus Kovesi.
Kovesi a adaugat ca peste jumatate din activitatea DNA o reprezinta investigarea faptelor de abuz in serviciu.
āPlecand de la aceste concluzii, am demarat acest proiect si in cadrul DNA a fost constituit un studiu care se bazeaza pe solutiile de condamnare ramase definitive in anii 2016-2017 si in care procurorii au investigat fapte de abuz in serviciu, de fraude in achizitii publice. Peste jumatate din activitatea DNA o reprezinta investigarea faptelor de abuz in serviciu. Acesta este motivul si premisa de la care am plecat in constituirea acestui studiuā, a explicat sefa DNA.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.