Kovesi explica pe intelesul tuturor ce efecte produce ordonanta neagra. Iata cum va putea fura legal un manager de spital

news

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca modificarile aduse Codurilor penale sunt „extrem de grave” si a criticat modul in care Guvernul a adoptat „in toiul noptii” ordonantele de urgenta.

Intr-o interventie telefonica la Digi 24, Kovesi a spus ca DNA a primit, marti, in jurul orei 19,00, proiectele de la Guvern, pentru un punct de vedere.

„In timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptata in toiul noptii aceasta ordonanta de urgenta, care, din perspectiva noastra, aduce modificari extrem de grave, iar lupta anticoruptie va fi lipsita de relevanta daca ea isi va produce in totalitate efectele”, considera Kovesi, potrivit Agerpres.

Sefa DNA a adaugat ca este greu de explicat graba cu care a fost adoptata ordonanta de modificare a Codului penal.

„Este greu de explicat urgenta. Avem peste 440 de articole in Codul penal, iar aceasta ordonanta modifica 4 articole. In ce consta urgenta? Deciziile Curtii Constitutionale la care se face trimitere in Nota de fundamentare nu au nicio legatura cu modificarile privind pedeapsa, cu modificarile privind favorizarea infractorului, cu modificarile care prevad ca persoanele care adopta, emit sau aproba acte normative nu vor mai raspunde penal. Nu are niciun fel de legatura. Este revoltator ca s-a cerut punct de vedere de la tot sistemul judiciar, pe proiectul initial au fost trimise foarte multe observatii si nu s-a tinut cont de ele. Se trimite din nou un proiect pentru observatii, se fixeaza un termen a doua zi la ora 9,00 si ne trezim in toiul noptii ca apare aceasta ordonanta de urgenta. Practic, fiecare zi care trece, incepand de azi-noapte, este un risc major pentru sistemul de justitie. In fiecare dimineata, ne putem trezi ca sunt modificate competente, ca sunt modificate proceduri, ca este modificat statutul magistratilor, nu mai avem niciun fel de predictibilitate”, a afirmat Kovesi.

Ea a mai spus ca ordonanta adoptata de Guvern urmareste exonerarea de raspundere penala a tuturor functionarilor publici de rang inalt, din Parlament, membri ai Guvernului, ai organelor administratiei locale si care sunt abilitati sa adopte sau sa aprobe legi, ordonante, regulamente, ordine ale ministerelor.

„Deci, daca o sa fie o hotarare de consiliu local sau o hotarare de guvern, prin care functionarii, cu incalcarea legii, emit aceste acte cu caracter normativ si produc prejudicii, ei nu vor putea fi investigati”, a explicat Kovesi.

Procurorul-sef al DNA a criticat si pragul de 200.000 de lei sub care infractiunea de abuz in serviciu nu se mai pedepseste.

„Dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu — pentru tot ceea ce inseamna infractiuni care produc prejudicii, pana la 200.000 de lei, nu vor mai putea fi pedepsite. Haideti sa va dau un exemplu. Daca la un spital, un manager va avea la dispozitie, nu stiu, 3 miliarde de lei sa cumpere medicamente, acesta va putea sa imparta acea suma in sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitatie sa le dea cui doreste — familiei sale, prietenilor, la ce firma vrea, in ce modalitate vrea, prin incredintare directa, fara nicio procedura, la preturi supraevaluate, pentru ca nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de fapta”, a precizat Laura Codruta Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: