Kovesi desfiinteaza propaganda de la televiziunile penale privind protocolul cu SRI. Ea explica limpede si simplu de inteles ce s-a intamplat de fapt
Laura Codruta Kovesi a declarat, marti, ca in protocolul semnat cu SRI nu exista notiunea de „echipa mixta”, ci „echipa comuna”, iar ofiterii Serviciului nu administrau probe, nu audiau martori, nu faceau nici un fel de activitati in cadrul dosarului penal, ci doar activitati tehnice.
„Protocolul nu se numeste de colaborare, exista protocol de cooperare. Cooperare, nu colaborare, sunt termeni total diferiti. Colaborare presupune altceva. Partile coopereaza potrivit competentelor si atributiilor prevazute in lege. Atat. Deci protocolul nu a adaugat in niciun fel la lege. Din punct de vedere juridic, da (exista o diferenta intre colaborare si cooperare -n.r.). A doua notiune care creeaza confuzie, nu exista notiunea de echipa mixta. Nu exista nicaieri in acest protocol notiunea de echipa mixta. Nu este echipa mixta. Ceea ce s-a scris in comunicatul de presa este exact cum este in realitate. Sunt termeni diferiti, cu notiuni diferite. Echipa mixta inseamna ca atunci cand un ofiter SRI spre exemplu cu un procuror au o echipa mixta, pot sa faca aceleasi chestiuni. Ori in realitate, aceste echipe comune se desfasurau doar pentru realizarea anumitor activitati. Ofiterii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu faceau nici un fel de activitati in cadrul dosarului penal, ci pur si simplu doar activitati tehnice, prevazute de lege”, a declarat Laura Codruta Kovesi, la Europa Fm.
Procurorul sef DNA a exemplificat ce se intampla in cadrul acestor echipe comune.
„Atunci cand procurorul solicita efectuarea unui filaj, pentru a prinde in flagrant o persoana, se intocmea aceasta echipa comuna. Ce insemna? Ca procurorul putea sa discute, sa poarte un dialog cu ofiterii care faceau filajul. Pentru ca trebuie sa existe un dialog: S-a intalnit persoana care e filata cu denuntatorul? S-au dat banii? Procurorul poate sau nu sa intervina? … Sigur ca trebuia sa existe un dialog. Ori, aceasta activitate nu putea s-o faca procurorul singur. Atunci, acest protocol a stabilit limitele si competentele pe care le avea fiecare membru. Nu exista notiunea de echipa mixta in acest protocol si nu este o colaborare, ci o cooperare”, a completat Kovesi.
Protocolul din 2009 dintre SRI si Parchetul General are 18 pagini, prevede elaborarea de strategii comune, dar si constituirea de echipe operative comune. In baza acestui protocol, Serviciul Roman de Informatii a acordat asistenta procurorilor, timp de 7 ani.
Printre obiectivele cooperarii se numara, printre altele, „constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2”.
Articolul 2 prevede ca partile, respectiv SRI si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, coopereaza, potrivit competentelor si atributiilor prevazute de lege, in activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale, a actelor de terorism, infractiunilor ce au corespondent in amenintarile la adresa securitatii nationale si a altor infractiuni grave, potrivit legii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.