Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat miercuri ca dinarul sarb nu a fost „interzis” din punct de vedere tehnic, incercand sa argumenteze ca oamenii ar putea in continuare sa detina aceasta moneda, relateaza Deutsche Welle.
Cu toate acestea, el a mai spus ca euro este acum „singurul mijloc de plata” in Kosovo.
„Nu interzicem dinarul sarbesc, oamenii pot avea dinari sarbi, dar singurul mijloc de plata este euro”, a declarat Kurti pentru AFP.
O perioada de tranzitie de o luna a fost deja anuntata, pentru a permite o comunicare suplimentara si timp pentru a rezolva problemele, a declarat premierul kosovar.
Intre timp, banca centrala a Serbiei a acuzat miercuri guvernul kosovar ca a blocat un transport de dinari la granita.
Transporturile de dinari de la guvernul sarb sunt folosite pentru plata salariilor, pensiilor, prestatiilor sociale si a altor plati catre sarbii din Kosovo.
„Banca Nationala a Serbiei condamna cu fermitate incidentul de astazi si reitereaza faptul ca este necesara abrogarea imediata a masurilor discriminatorii, ilegale si scandaloase”, a anuntat banca centrala a Serbiei.
Dupa ce si-a declarat unilateral independenta fata de Serbia in 2008, majoritatea locuitorilor din Kosovo folosesc euro, chiar daca tara nu face parte din UE.
Cu toate acestea, zonele din nordul Kosovo, populate in principal de etnici sarbi, continua sa utilizeze dinarul, o mare parte a populatiei respective bazandu-se pe guvernul Serbiei pentru sprijin financiar.
De la 1 februarie, guvernul kosovar a pus in aplicare o regula emisa in 2023 care interzice bancilor si altor institutii financiare din zona sa foloseasca orice alta moneda in afara de euro in tranzactiile locale.
Cu o zi inainte de intrarea in vigoare a noilor reguli, Uniunea Europeana a cerut Kosovo sa amane planul, temandu-se de o noua escaladare a tensiunilor cu Serbia.
Ambasadorul SUA, Jeffrey Hovenier, s-a intalnit cu Kurti la Pristina si a declarat miercurea trecuta: „Credem ca aceasta problema merita intr-adevar o analiza mai atenta”.
El si-a exprimat temerile ca aceasta miscare ar putea „escalada tensiunile etnice si s-ar dovedi problematica pentru viata de zi cu zi a unui numar de cetateni din Kosovo”.
Atat Kosovo, cat si Serbia spera sa adere la UE, dar normalizarea relatiilor lor va fi o conditie prealabila pentru ca oricare dintre parti sa faca acest lucru.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…