Celebru jurnalist, grav bolnav, este ZDROBIT de sistemul medical: „Unul dintre noi a MURIT deja”
Dragos Nedelcu, fost redactor sef adjunct la revista Capital, tatal a trei copii, se confrunta cu o boala extrem de grava care necesita un transplant de plamani. El a trimis EVZ o scrisoare dureroasa in care detaliaza cu ce se confrunta din partea sistemului medical romanesc, despre care spune ca il condamna la moarte. Pe el si pe alti zeci de pacienti cu aceleasi probleme.
Scrisoarea lui Dragos Nedelcu:
„De ce?
Sec stirea suna cam asa: Eurotransplant, ONG olandez care administreaza banca de organe in Uniunea Europeana a interzis, de la inceputul anului, spitalelor din Austria si Germania care fac transplanturi de plamani, sa mai accepte pacienti romani. Motivul? Pentru ca nu este membra a Eurotransplant, desi romanilor li se fac transplaturi de plamani la AKH Viena si Hannovra, tara Romania nu a donat nici macar un plaman la banca de organe. Iar faptul ca in Romania lui 2016 nu se efectueaza procedura transplant pulmonar tine de faptul ca nu s-au investit 10 milioane de euro pentru a avea o sala de operatii. 10 milioane de euro!
Aproape 25 de romani aflati pe lista de transplant si acceptati deja la spitalele austriece sau germane vor muri in urmatoarele 12 luni. Unul a murit deja. Iar raspunsul statului roman a fost ca fata asta de 26 de ani s-a stins pentru ca era prea mica de inaltime. Ca avea 1,52. Eu nu sunt unul dintre cei care pot muri maine, dar sunt unul dintre cei care se uita la cei trei copii ai sai si ar vrea sa le spuna ca totul va fi bine. Pentru multi dintre dumneavoastra e doar o statistica. Pentru Ministerul Sanatatii nu e nimic. Pentru Romania e normal.
Ministrul Sanatatii habar n-are despre ce este vorba!
Walter Klepetko e tipul de chirurg austriac in permanenta grabit. N-are timp sa-ti explice nici cat mai ai de trait daca nu faci transplantul, nici de ce romanii nu mai au loc pe lista de transplant. El spune insa ca nu intelege de ce comisia de transplant din Romania aproba un dosar stiind ca Ministerul Sanatatii nu respecta un protocol. De ce nu-l respecta ? Ei bine, aici incepe aventura si calvarul bolnavului.
Cand suni la Bucuresti si intrebi, mai intai te astepti la empatie, dorinta de a te ajuta, intelegere. De fapt, astazi, absolut toti romanii sunt speriati. De la seful comisiei de transplant pana la ONG-urile care ar trebui sa te apere. Le e frica sa-ti raspunda la telefon, la mesaj, ministrul Sanatatii habar n-are despre ce e vorba, Guvernul e la fel de aproape de tine precum podul de la Giurgiu de Istanbul. Tu le spui ca mori, ei se uita la proceduri ca la codul penal. Tu ii intrebi cand, ei iti cer sa ai rabdare pentru ca e o chestiune care trebuie facuta legal. Ca si cum plamanilor tai le pasa de DNA, DIICOT, SRI sau Curtea de Conturi, iar prelevarea de organe e evaziune fiscala si spalare de bani. Doamna Kovesi e fericita ca romanii colaboreaza cu DNA ca sa curete societatea de coruptie, dar nimeni nu vede ca, astazi, indolenta si neprofesionalismul au cangrenat sistemul de stat. Si se ascund in spatele fricii aruncand vina pe ea.
„In Legea 95 scrie foarte clar ca, in cazul in care in Romania nu se poate utiliza un organ – ceea ce ar presupune ca fie nu este receptor, fie este un exces de donatori – atunci se poate pune in discutie alocarea acestui organ catre alte tari, in conditii legale. Asta insa presupune un acord, un parteneriat cu o institutie, care presupune si reciprocitate. Pentru a putea face treaba aceasta este nevoie sa existe o baza legala, ceea ce in cazul transplantului de plaman, in momentul acesta nu exista”. Ei bine, acesta este raspunsul dat ziarului Adevarul de catre Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant.
Sub semnul arogantei fanariote
Ei bine, noi, cei 25 de romani, vom muri cu zile pentru ca nu exista baza legala.
Si atunci noi, cei 25 de romani care nu ne putem opera in Romania si inca 100 care asteapta sa intre pe lista activa de transplant, ramanem prinsi intre un ONG olandez si o aroganta fanariota romaneasca.
Practic, rolul Eurotransplat este acela de a rezolva problema pacientilor care nu pot fi operati in propriile tari. Romania plateste 120.000 de euro pentru fiecare pacient admis pe lista activa de transplant.
Speriati, agitati, incepem sa intrebam si in America. SUA este locul unde transplantul de plamani e ceva banal.
On Mar 11, 2016, at 12:58 AM, Lena Wu «lywu@mednet. ucla.edu» wrote:RE:, ADRIAN MRN: 5056361
Hello Adrian,
Thank you for sending the information, we have registered you. However, as you are recommended for a possible lung transplant, please note that we will require extensive medical records so our transplant team may evaluate you. Once we receive all records and imaging, our transplant team will review and see if you are eligible. Please note that the estimated charges for lung transplant is $2.01 million. If you are accepted, we will require full estimated payment prior to scheduling.
We look forward to receiving more information from you.
Thank you
Lena Wu Sr.
International Patient Coordinator
Doua milioane de dolari in SUA, pentru ca Romania nu te lasa sa faci transplantul in Austria.
„Esti cel mai sanatos bolnav pe care l-am cunoscut in cariera mea”. Doctorul oncolog din Chicago, care m-a tratat in ultimul an, zambeste. Faptul ca reusesti sa ramai pozitiv se transmite la creier. Iar organismul tau lupta alaturi de tine. Boala e deja ceva neimportant pentru creier. Sunt convinsa ca dupa ce faci transplantul vei urca pe Everest. Ramai pozitiv, e lucrul care te ajuta cel mai mult.
„Sa cumpar creier sau rinichi?”
18 romani au primit plamani noi de la clinica AKH din Viena. Toti au fost operati de catre profesorul Klepetko. In tot acest timp, Romania n-a donat nici macar un plaman pentru ca nu exista baza legala. Pentru Agentia Nationala de Transplant e o chestiune de statistica, ceva de genul: ca sa mergem mai departe trebuie sa le dam mai intai 18 plamani.
Eu ma simt ca la piata din Obor: sa cumpar creier sau rinichi ?
Profesorul Bogdan Miron este singurul specialist pneumofiziolog din Romania care sufera alaturi de pacienti. Mie mi-a salvat viata de doua ori si de fiecare data l-am simtit ca pe un parinte care iti ofera mangaierea promisiunii ca totul va fi bine. Omul asta se lupta la Spitalul Marius Nasta cu cel mai potrivnic sistem de pe pamant. Oricine a trecut pe acolo bolnav sau nu, si-a dorit sa plece cat mai repede. Romania ramane tara cu cel mai mare numar de bolnavi tbc, iar asta se simte imediat la Marius Nasta. Si atunci cum sa vorbim despre transplant in Romania ?
Bogdan Miron a incercat sa colaboreze cu Eurotransplant. Vorbeste mereu cu profesorul Klepetko. Se pare ca nu e suficient. Si ca suntem prea putini ca sa reprezentam o ingrijorare.
Dar spuneti-le asta si copiilor mei!
Dragos Nedelcu”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook