Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat, marti, in deschiderea sesiunii plenare din cadrul summitului Initiativei celor 3 Mari de la Bucuresti, ca proiectele gandite in cadrul summitului vor fi sprijinite, ca este avuta in vedere dezvoltarea infrastructurii de transport, „mai ales in zona voastra”, si a subliniat faptul ca respectarea statului de drept este esentiala.
„Initiativa celor 3 Mari este pe linia Uniunii Europene”, a spus Juncker in deschidere. El a salutat prezenta lui Rick Perry, secretarul de stat american pentru Energie, care „adauga ce trebuie la eforturile noastre de dezvoltare”.
Seful CE a vorbit in limbile engleza, germana si franceza, subliniind ca sunt limbi la fel de importante in Uniunea Europeana. „Trebuie sa punem accent pe virtutile cooperarii, in sensul de a vorbi o limba comuna intre est si vest”.
„Va sprijinim si va incurajam sa realizati noi linii de cooperare intre est si vest, cei doi plamani ai Europei, intre nord si sud”, a mai spus Juncker, citat de news.ro. „Sprijinim toate initiativele si ideile exprimate aici”.
El a vorbit despre infrastructura, a dat exemplu proiectul dintre Polonia si Lituania: „El poate fi folosit ca model de legatura intre tari europene”.
La nivel de investitii, Juncker a precizat ca intre Marea Adriatica si Marea neagra vor fi investiti 150 de miliarde de euro – „Corina Cretu raspunde de acest lucru” – dintre care 2,5 miliarde de euro sunt acordati pentru dezvoltarea infrastructurii, „mai ales in zona voastra”, dar si in ceea ce priveste alimentarea cu energie si transportul gazelor naturale.
In incheiere, el a punctat ca „respectarea statului de drept este esentiala. Investitiile nu au sens daca lipseste respectul fata de statul de drept”.
„Cand se vorbeste despre statul de drept, exista mereu stranuturi in sala”, a mai spus Juncker.
La sesiunea plenara gazduita de Klaus Iohannis participa, intre altii, presedinta Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.
Cel de-al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari, gazduit de presedintele Klaus Iohannis, a inceput luni la Bucuresti cu prima editie a Forumului de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari, la care au participat reprezentanti ai mai multor companii si oficiali guvernamentali din statele partenere in cadrul Initiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina si Georgia, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai institutiilor financiare europene si internationale, precum si reprezentanti ai think-tank-urilor si mediului academic.
Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seara, in deschiderea forumului, despre importanta sprijinului oferit de institutiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar si despre mentinerea unei relatii transatlantice „robuste”.
„In ultima perioada a avut loc o acumulare de tensiuni in economia globala, care a venit pe fondul unui mediu securitar in erodare. Suntem expusi unor riscuri majore, care afecteaza toti participantii la comertul international, bunuri si servicii. Sunt de parere ca viitorul economiei mondiale trebuie sustinut mai degraba prin eforturi de a consolida dialogul intre toate partile implicate si de a intari reglementarile multilaterale, pentru ca acestea sa fie cu adevarat eficiente”, a afirmat Iohannis.
El a precizat ca ideea infiintarii Initiativei celor 3 Mari a pornit de la „constatarea mentinerii unui decalaj de dezvoltare economica intre vechile si noile state membre ale UE si din dorinta de atenuare a acestuia”.
„Un astfel de eveniment este cu atat mai oportun cu cat, in lumea in care traim, cele mai importante obiective de politica externa ale statelor, si chiar obiectivele de securitate nationala sunt legate de promovarea intereselor economice si a aspiratiilor de bunastare ale cetatenilor nostri”, a spus seful statului.
Corina Cretu, comisar european pentru dezvoltare regionala, a transmis luni un mesaj din partea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care si-a aratat speranta fata de mentinerea legaturii puternice dintre statele membre, dar si a celei transatlantice.
La randul sau, Andrzej Duda, presedintele Poloniei, a vorbit despre prioritatile economice pe care statele membre trebuie sa le stabileasca si urmareasca si a spus ca succesul economiilor lor nu poate fi gandit in afara spatiului european si nici a celui transatlantic.
Conform Administratiei Prezidentiale, presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis, in calitate de gazda a Summitului „Initiativa celor Trei Mari”, un mesaj adresat participantilor la Summitul de la Bucuresti, in care spune ca ca SUA raman dedicate colaborarii cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport si digitale, aratand ca Initiativa celor Trei Mari are un potential enorm de a furniza rezultate in aceste domenii si in alte sectoare importante de cooperare.
La Summitul „Initiativa celor Trei Mari”, care are loc luni si marti la Bucuresti, participa sefi de stat si reprezentanti ai acestora din 12 tari din Europa Centrala si de Est: Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…