Judecatorul Danilet, lectie usturatoare pentru parlamentarii PSD-ALDE dupa decizia CCR: „Oare nu ar trebui sa fie cumva trasi la raspundere materiala?”

news

Judecatorul Cristi Danilet a comentat acid decizia CCR de a declara ca neconstitutionale mai multe modificari aduse de parlamentarii PSD si ALDE la legile justitiei. El le tine atat o lectie de drept cat si una de bun-simt.

„V-am spus saptamana trecuta ca cei care au adoptat legea 304/2004 de organizare judiciara fac dovada ca sunt situatii cand nu se pricep la facut legi. Mai spuneam atunci ca urmeaza sa fie observate si greseli de concepere la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor – iata ca am avut dreptate: sunt 12 articole cu probleme.

Si intreb iar: cei care iau bani pentru conceput legi si fac greseli (desi au fost atentionati asupra lor), oare nu ar trebui sa fie cumva trasi la raspundere materiala ca au facut o treaba de mantuiala? Iata, legea se intoarce inapoi in Parlament si, pe bani in plus, cei deja platiti pentru ceea ce trebuiau sa faca bine vor trebui sa refaca ceva articole.

Ce vreau sa spun?! Daca Parlamentul cere Justitiei sa raspunda pentru greseli, si daca puterile sunt egale, nu e firesc ca Parlamentul sa fie si el tras la raspundere cand adopta legi neconstitutionale sau impotriva CEDO?

Si ca sa nu las loc de interpretare: raspunsul meu la intrebarea de mai sus este ‘NU, nu ar fi firesc! Caci orice putere are independenta functionala’. Dar vreau sa arat la ce paradoxuri se ajunge cand nu se respecta principii fundamentale de organizare statala”, a scris Danilet pe Facebook.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat, dupa incheierea sedintei de marti, ca au fost admise obiectii care vizau mai ales raspunderea magistratilor, potrivit Agerpres.

„Am reusit sa ne pronuntam cu privire la legea privind statutul magistratilor si procurorilor. (…) Solutiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte care vor fi precizate in comunicate si care se refera la nemotivarea mai ales a criticilor. Am admis o serie de critici care vizeaza critici intrinseci referitoare la mai multe texte din cuprinsul legii. (…) Unele dintre aceste critici care vizau mai ales raspunderea magistratilor au fost admise si am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei-credinte si a gravei neglijente. Celelalte texte pentru care am admis obiectia de neconstitutionalitate sunt prevazute in comunicate. Pentru o alta serie de texte am respins ca neintemeiate criticile”, a precizat seful CCR.

Intrebat daca au fost respinse sau admise criticile PNL privind competenta presedintelui de numire a procurorilor, Valer Dorneanu a precizat: „Dupa cum v-am spus, unele din acestea au fost respinse ca nemotivate, iar altele au fost admise si ele privesc practic mai buna definire a impartirii atributiilor intre CSM si presedintele Romaniei. (…) Cu privire la presedinte veti gasi acolo in ce situatii s-a respins. In multe situatii s-a admis pentru ca nu au fost corelate solutiile intre precizarile care exista cu privire la aceste lucru in atributiile CSM-ului si in restul prevederilor legale”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: