Judecatorul Danilet anunta ca ministrul Toader a reusit sa-si indeplineasca visul: „Acest lucru ma ingrijoreaza” – Video
Aproximativ 200 de magistrati au protestat duminica, in fata Curtii de Apel Bucuresti, afisand pancarte cu āCSM nu are rol decorativā, āRespectarea avizului Comisiei de la Venetiaā si āIndependenta Justitieiā. Judecatorul Cristi Danilet a declarat ca ministrului Tudorel Toader i-a āreusitā sa obtina controlul asupra magistratilor.
āCe traim acum sub actualul ministru al Justitiei am mai trait in anii 2002-2003-2004 sub ministrul Stanoiu. Eu si inca cativa de aici suntem magistrati cu vechime, 20-30 de ani, nu ne mai impresioneaza acum un ministru al Justitiei. Problema este ca toti ministrii de-a lungul anilor au incercat incetul cu incetul sa controleze justitia iar ministrului Toader i-a si reusit. Practic in momentul de fata el se considera seful procurorilor, considera ca trebuie sa puna inspectorii sefi, sa evalueze procurorul general, lucru care pe mine ma ingrijoreaza. Ma ingrijoreaza ca judecator, pot fi la un moment dat procurori a caror cariera sa fie dependenta politic, la randul lor fie mai putin corecti in ceea ce priveste aplicarea legii, inclusiv cu privire la rolul judecatorilorā, a declarat Cristi Danilet din mijlocul protestatarilor.
Magistratii sunt obligati sa apere independenta justitiei ca pe o garantie pentru societate, fara de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratica, organizata pe principiile suprematiei dreptului, a mentionat duminica procurorul general Augustin Lazar, printr-o postare pe Facebook.
El este de parere ca ātanara magistratura din Romania a ajuns la maturitatea si profesionalismul care-i permit sa reziste la presiuni si influente exterioare, dand dovada de o deosebita responsabilitate in apararea, la standarde europene, a independentei institutiilor judiciareā.
Potrivit lui Lazar, independenta judecatorilor si procurorilor nu este āun privilegiu al acestora sau o prerogativa personalaā, ci reprezinta āo necesitate pentru a ne asigura ca justitia, ca una dintre puterile statului, prin institutiile sale, este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor si a corectitudinii relatiei dintre stat si cetateniā.