Mai multe instante din tara au anuntat ca isi suspenda activitatea in salile de judecata, judecatorii fiind nemultumiti de iminenta abrogare a pensiilor speciale.
Astfel, Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti, cele mai mari instante din tara, isi vor suspenda activitatea incepand de miercuri.
„Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, intrunita in sedinta din 21 ianuarie 2020, la convocarea Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM: a hotarat, cu unanimitate, ca iminenta abrogare a dispozitiilor legale care consacra pensia de serviciu pentru judecatori este de natura a incalca independenta si a afecta statutul constitutional al acestora; a hotarat, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi si suspendarea activitatii de judecata incepand cu data de 22 ianuarie 2020 si pana la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistratilor”, se arata intr-un comunicat al Curtii de Apel Bucuresti transmis marti.
Si Tribunalul Bucuresti anunta suspendarea activitatii si va judeca doar dosarele urgente, respectiv cauzele penale cu masuri preventive, iar in civil, pe cele care vizeaza minorii (ordin de protectie, plasament de urgenta, rapiri internationale de copii) si suspendarea provizorie a executarii silite.
Alte instante care au anuntat suspendarea judecarii proceselor sunt: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timis, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iasi.
Inspectia Judiciara sustine ca proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu incalca „brutal” principiile independentei si inamovibilitatii judecatorilor, dar si articole din Constitutie si prevederi CEDO, informeaza Agerpres.
Judecatorii si procurorii din cadrul Inspectiei Judiciare au adoptat un punct de vedere in legatura cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eliminarea pensiilor speciale.
„Proiectul in cauza incalca brutal principiile independentei si inamovibilitatii judecatorilor, consacrate si garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 si 126 (1) si 139 din Constitutia Romaniei, precum si de art. 6 (1) din CEDO; nesocoteste deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 si 873/2010; disimuleaza realizarea unei exproprieri simulate, contrara principiului constitutional din art. 44 (3) din Constitutie si art. 1 (1) din Protocolul 1, aditional la CEDO, echivaland cu o ‘privare nelegala de proprietate’; nu are o ‘justificare obiectiva si rezonabila’ pentru o asemenea limitare si dispune arbitrar o ‘reducere substantiala a nivelului pensiei de natura a afecta substanta dreptului de proprietate si a dreptului la compensatie ca beneficiar al sistemului de asigurare de batranete’, dupa toate interdictiile, incompatibilitatile si ingradirile in exercitarea profesiei de judecator”, spune IJ.
Conform IJ, proiectul de eliminare a pensiilor speciale incalca prevederile art. 53 din Constitutia Romaniei, masura inlaturarii pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor neputand fi calificata drept masura cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca „un experiment abuziv in raport cu autoritatea judecatoreasca”.
Pe 28 ianuarie, Camera Deputatilor se va intruni in sesiune extraordinara pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…