Sistemul juridic al Angliei, vechi de 1.000 de ani – inca inradacinat in traditii care includ purtarea de peruci si robe – a facut un pas precaut spre viitor, acordand judecatorilor permisiunea de a folosi inteligenta artificiala pentru a ajuta la redactarea hotararilor, relateaza Associated Press.
Reprezentanti ai instantelor si ai tribunalelor judiciare au declarat luna trecuta ca inteligenta artificiala ar putea ajuta la redactarea opiniilor, dar au subliniat ca nu ar trebui sa fie folosita pentru cercetare sau analize juridice, deoarece tehnologia poate furniza informatii inselatoare, inexacte si partinitoare.
„Judecatorii nu trebuie sa se fereasca de utilizarea atenta a IA”, a declarat Master of the Rolls, Geoffrey Vos, al doilea judecator ca rang in Anglia si Tara Galilor. „Dar ei trebuie sa se asigure ca protejeaza increderea si ca isi asuma intreaga responsabilitate personala pentru tot ceea ce produc”, a mai spus el.
„Exista o dezbatere publica viguroasa in acest moment despre daca si cum sa reglementam inteligenta artificiala”, a declarat Ryan Abbott, profesor de drept la Universitatea din Surrey si autor al cartii „The Reasonable Robot: Artificial Intelligence and the Law”.
„Inteligenta artificiala si sistemul judiciar este un subiect care ii preocupa pe oameni si este un loc in care suntem deosebit de precauti in ceea ce priveste mentinerea oamenilor in circuit”, a spus el.
In urma cu cinci ani, Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei a Consiliului Europei a emis o carta etica privind utilizarea IA in sistemele judiciare. „Desi acel document nu este actualizat cu cele mai recente tehnologii, acesta a abordat principii de baza, cum ar fi responsabilitatea si reducerea riscurilor, pe care judecatorii ar trebui sa le respecte”, a declarat Giulia Gentile, lector la Essex Law School, care studiaza utilizarea IA in sistemele juridice.
„Ghidul arata acceptarea tehnologiei de catre instante, dar nu o imbratisare completa”, a spus Gentile. Ea a criticat o sectiune in care se spune ca judecatorii nu sunt obligati sa dezvaluie utilizarea tehnologiei si a intrebat de ce nu exista un mecanism de responsabilitate.
„Cred ca acesta este cu siguranta un document util, dar va fi foarte interesant de vazut cum ar putea fi aplicat”, a spus Gentile. „Nu exista nicio indicatie specifica a modului in care acest document ar functiona in practica. Cine va supraveghea respectarea acestui document? Care sunt sanctiunile? Sau poate ca nu exista sanctiuni. Daca nu exista sanctiuni, atunci ce putem face in aceasta privinta?”, a mai spus ea.
In efortul sau de a mentine integritatea instantei, ghidul abunda in avertismente cu privire la limitarile tehnologiei si la posibilele probleme in cazul in care un utilizator nu stie cum functioneaza.
In fruntea listei se afla un avertisment cu privire la robotii de chat, cum ar fi ChatGPT, instrumentul de conversatie care a generat cel mai mare entuziasm in ceea ce priveste tehnologia datorita capacitatii sale de a compune rapid orice, de la lucrari la cantece si materiale de marketing.
Deoarece chatbots au capacitatea de a retine intrebarile care le sunt adresate si de a retine alte informatii care le sunt furnizate, judecatorilor din Anglia si Tara Galilor li s-a spus sa nu divulge nimic privat sau confidential.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…