news

Judecatoarea Andreea Chis, alaturi de magistratii polonezi care lupta pentru independenta. „Nu o sa le vedeti niciodata pe alde Savonea, Baltag sa faca asa ceva”

Judecatoarea Andrea-Anamaria Chis, membra a CSM, a participat sambata la protestul miilor de judecatori si procurori din Polonia care incearca sa salveze independenta justitiei.

„O imagine formidabila la protestul judecatorilor polonezi din Varsovia, nemultumiti ca Legislativul incearca sa le limiteze independenta.

Langa judecatoarea Andrea-Anamaria Chis este magistratul turc Yavuz Aydin, condamnat in Turcia la ani grei de inchisoare si care a reusit sa fuga prin Bulgaria si Romania spre libertate! Bravo! Bravo! Bravo!

Nu o sa le vedeti niciodata pe alde Savonea, Marcu, Oprina sau Baltag sa faca asa ceva, sa iasa in strada pentru independenta magistratilor”, a explicat jurnalistul Ionel Stoica pe Facebook.

Mii de persoane, printre care numerosi judecatori si procurori din Polonia si din alte tari ale Uniunii Europene, au participat sambata, la Varsovia, la un mars pentru apararea independentei justitiei, transmit Reuters si thenews.pl.

Protestul, numit ‘Marsul celor o mie de robe’, a fost condus de un grup de judecatori care purtau bannere cu mesajele ”Dreptul la independenta” si ”Dreptul la Europa”.

”Este neobisnuit pentru noi sa iesim afara in robe pentru a protesta contra privarii oamenilor de drepturile lor in instanta. Facem acest lucru pentru cetateni”, a declarat presedintele Asociatiei judecatorilor polonezi Iustitia, Krystian Markiewicz, unul dintre organizatori.

La protest au participat judecatori din 22 de tari europene, printre care Germania, Franta si Spania, a mentionat asociatia Iustitia.

Marsul a inceput in fata Curtii Supreme a Poloniei, participantii au trecut pe langa biroul presedintelui tarii si s-au oprit in final la sediul parlamentului pentru a simboliza astfel principiul separatiei puterilor, despre care organizatorii considera ca in prezent se afla in pericol.

”Situatia este foarte grava, cel putin in opinia noastra, si de aceea ne aflam aici”, a declarat presedintele Asociatiei europene a judecatorilor, Jose Igreja Matos, pentru agentia Reuters.

Inaintea protestului de sambata, un purtator de cuvant al Partidului Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, declarase pentru postul de televiziune privat TVN24 ca judecatorii nu trebuie sa se amestece in politica.

”Am venit aici pentru a-i sprijini pe judecatorii polonezi. Suntem aici pentru statul de drept, nu pentru politica”, a replicat John MacMenamin, judecator la Curtea Suprema a Irlandei, intr-o conferinta de presa desfasurata inaintea protestului.

La jumatatea lunii decembrie, in mai multe orase din Polonia au avut loc proteste impotriva schimbarilor planificate de guvernul condus de Partidul Lege si Justitie (PiS). La Varsovia demonstrantii, printre care fostul presedinte polonez Bronislaw Komorowski, s-au strans in apropierea cladirii parlamentului. Protestele au avut loc sub sloganul „Astazi judecatorii – maine voi” si au fost organizate de mai multe asociatii profesionale ale magistratilor si de Fundatia Helsinki pentru Drepturile Omului.

Vasta reforma a sistemului judiciar polonez, demarata in 2015 de PiS, este considerata de Bruxelles si de opozitia poloneza o incercare de subordonare a justitiei de catre politic.

Comisia Europeana a lansat impotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe aceasta tema si a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care in etapa finala poate duce la pierderea dreptului de vot in Consiliul Uniunii Europene, sanctiune ce necesita insa unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Potrivit proiectului de lege prezentat de PiS, judecatorii ar putea fi penalizati pentru contestarea celor care au fost numiti pe posturile lor dupa ce Partidul Lege si Justitie a preluat puterea si pentru comportament etichetat drept ”politic”. PiS, care a ajuns la putere la finalul lui 2015 si a obtinut un nou mandat in octombrie anul trecut, a sustinut ca schimbarile respective sunt necesare pentru a reforma un sistem judiciar ineficient si uneori corupt, dominat de magistrati din timpul fostului regim comunist.

Criticii sustin insa ca astfel se va reduce independenta judecatorilor, punand pe acestia o presiune sporita pentru a lua decizii favorabile politicilor guvernamentale.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago