Joi si vineri, un urias nor de praf saharian va strabate Romania, putand aduce cu el „ploi sangerii”, dar si apusuri de soare spectaculoase
Incepand de joi, 29 februarie, si pana vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa tara noastra, din sud catre nord.
Praful saharian va inrautati temporar calitatea aerului, insa va aduce si apusuri spectaculoase de soare. Vanturile fierbinti din Africa transporta o cantitate extraordinara de nisip din Sahara pana pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele sa para laptos. Uneori, cerul chiar devine rosu stralucitor. Cand ploua, praful cade cu el intr-o asa-numita „ploaie sangerie” si lasa pete galbui pe suprafete.
Praful saharian consta in mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atat de usoare incat vanturile le invart rapid si le transporta in troposfera medie si superioara. In acest fel, ele se pot ridica pana la o inaltime de 5 pana la 10 kilometri in atmosfera.
Particulele se amesteca cu aerul si acopera distante mari in atmosfera terestra sub forma de aerosoli. Daca nu bate vantul, pot pluti deasupra Africii de Nord pana la jumatate de an. Culoarea galben-rosiatica a particulelor indica faptul ca principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care contin fier. De asemenea, contin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu si calciu.
Praful din Sahara ajunge in Europa de cateva ori pe an. Acest lucru are consecinte asupra vremii. In timpul zilei, un covor fin de praf saharian acopera de obicei cerul senin. Pe langa ceata, care atenueaza radiatia solara, din cauza prafului se dezvolta mai multi nori inalti si, deasemenea, transforma cerul albastru senin in albastru-galbui, uneori chiar portocaliu.
Praful din Sahara poate acoperi mari parti ale cerului, reducand considerabil radiatia solara. Modelele meteorologice au adesea probleme cu prognoza temperaturii in astfel de conditii meteorologice, deoarece radiatia este supraestimata. Aerul nu se poate incalzi atat de mult cat era prevazut. In primavara, nu este neobisnuit ca prognozele de temperatura sa fie evaluate gresit cu cateva grade. Daca in aer exista mult praf saharian, este indicat sa asteptati inainte de a va spala masina sau de a curata geamurile.
Cu cat fluxul de praf saharian este mai puternic, cu atat mai mult praf ajunge in Europa Centrala. Poluarea cu particule poate fi foarte mare. De la o concentratie de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful din desert poate irita caile respiratorii si simptomele alergice se pot agrava, scrie meteoradar.ro.