Cand ne gandim la educatie, mintea noastra evoca adesea imagini cu o sala de examen, table de inmultire si manuale groase. Dar stiinta a demonstrat din ce in ce mai mult ca aceste practici educationale rigide ar putea sa nu fie cea mai buna modalitate de a dezvolta creierul copiilor nostri.
In cartea sa „Creierul care iubeste sa se joace”, Jacqueline Harding, expert international in dezvoltarea copilului, se bazeaza pe cele mai recente cercetari din domeniul neurostiintelor si al dezvoltarii copilului pentru a contesta aceasta viziune traditionala asupra educatiei si pentru a sublinia importanta jocului pentru creierul in crestere, transmite Newsweek.
„Este tentant sa credem ca educatia formala este principalul motor atunci cand vine vorba de realizari in viata de mai tarziu, dar acest lucru pur si simplu nu este adevarat”, a declarat Harding. „Fiecare gand si fiecare actiune creeaza o noua conexiune in creier”.
In timpul copilariei timpurii, creierul nostru este cel mai receptiv la formarea acestor noi conexiuni. „Prin jocul din copilarie, am invatat cum sa raspundem la lume, la mediul inconjurator si la ceilalti. Ne-am pregatit, fara sa stim, pentru viitorul nostru”, a declarat Harding.
Diferite tipuri de joaca stimuleaza diferite parti ale creierului. De exemplu, jucarii precum Lego pot ajuta la dezvoltarea abilitatilor de rationament in spatiu, in timp ce jocurile imaginare pot ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale si la procesarea emotiilor”.
„Este bine stabilit faptul ca jocul imaginar si activitatile creative ofera beneficii biologice si neurologice interesante pentru copii si adulti”, a spus Harding. „Una dintre cele mai izbitoare [noi] descoperiri este puterea imaginatiei de a activa sau dezactiva genele din interiorul celulelor nervoase care produc proteine ce pot schimba ulterior insasi arhitectura creierului. In esenta, imaginatia vorbeste cu creierul in limbajul sau”.
Circuitele cerebrale implicate in imaginatie si perceptie se suprapun, astfel incat, prin simpla imaginatie a unei conversatii cu un prieten, creierul tau exerseaza caile necesare pentru a se activa in timpul acestor interactiuni sociale.
„Daca acest lucru este repetat in mod regulat, se formeaza o noua cale in creier care devine apoi calea aleasa”, a declarat Harding. „Neuronii care se declanseaza impreuna se conecteaza impreuna”.
Acest lucru nu se aplica doar la copii. Numeroase studii au descoperit ca, prin simpla imaginatie ca faceti exercitii fizice, forta musculara poate creste.
De asemenea, jocul pare sa aiba un rol important in dezvoltarea cortexului prefrontal, „centrul de control executiv” al creierului. Harding a subliniat faptul ca „aceasta parte a creierului este esentiala pentru reglarea emotiilor, planificare, rezolvarea problemelor – nu numai pentru viata academica, ci si pentru a naviga mai usor prin provocarile ulterioare ale vietii in general”.
Daca copiii sunt deturnati de la instinctul lor natural de a se juca, ei ar putea pierde aceste experiente vitale de invatare, punand sub semnul intrebarii dihotomia noastra inradacinata intre munca si joaca.
„Se pare ca trupul si creierul copilului mic sunt literalmente concepute pentru a fi jucause, iar acest lucru este crucial pentru dezvoltarea sa”, a declarat Harding. „Copiii sunt programati in mod natural sa se joace, iar orice abatere sustinuta de la acest design magistral are un pret. Nu exista niciun dubiu, conform tuturor cercetarilor de ultima ora, creierului ii place sa se joace si este timpul ca si noi, adultii, sa imbratisam aceasta notiune”, a mai spus ea.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…