Japonia comemoreaza 78 de ani de la primul atac nuclear din istorie

externe

Japonia comemoreaza, duminica, victimele unuia dintre cele mai catastrofale evenimente din istorie, la 78 de ani dupa ce un avion de razboi american a aruncat o bomba atomica asupra orasului Hiroshima, potrivit NHK World-Japan.

Oamenii s-au adunat la Parcul Memorial al Pacii din oras pentru a onora victimele la primele ore ale diminetii.

„Vin aici de zeci de ani pentru a-mi arata respectul fata de rudele mele care au murit. Sunt deja batrana si ma intreb de cate ori mai pot sa vin”, a spus o femeie care avea doi ani cand a fost lansata bomba.

„Vin aici in fiecare an cu familia mea sa le spun copiilor mei ca aceasta aniversare este foarte semnificativa”, a spus si un barbat de 41 de ani.

Hiroshima a amutit duminica dimineata la 8:15 a.m. exact momentul in care bomba a explodat in 1945. Razele de caldura, radiatiile si valul de explozie de la bombardament au devastat orasul, ucigand aproximativ 140.000 de oameni pana la sfarsitul acelui an. Multi dintre cei care au supravietuit sufera de cancer si alte boli legate de expunerea la radiatii.

La ceremonia de anul acesta au participat aproximativ 50.000 de persoane. Au participat reprezentanti din peste 100 de tari si unele organizatii internationale.

Unele locuri au fost deschise publicului pentru prima data in patru ani, deoarece masurile de coronavirus au fost relaxate.

Primarul Hiroshima, Matsui Kazumi, a plasat o lista cu numele a 339.227 de victime intr-un cenotaf. Dintre acestea, 5.320 sunt numele persoanelor care au murit sau ale caror decese au fost confirmate in ultimul an.

In declaratia sa de pace, primarul a mentionat ca liderii G7 si-au reafirmat angajamentul pentru o lume fara arme nucleare in cadrul summitului din mai. Dar liderii au mai spus ca politicile lor de securitate se bazeaza pe intelegerea ca, atata timp cat armele nucleare exista, ele ar trebui sa serveasca scopurilor defensive.

„Liderii din intreaga lume trebuie sa se confrunte cu realitatea ca amenintarile nucleare exprimate acum de anumiti factori de decizie politica dezvaluie absurditatea teoriei descurajarii nucleare. Ei trebuie sa faca imediat pasi concreti pentru a ne conduce din prezentul periculos catre lumea noastra ideala”, a spus primarul.

Matsui Kazumi a mai spus ca Japonia trebuie sa adere imediat la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Puterile nucleare precum SUA si Rusia nu sustin tratatul. Nici Japonia si alte tari care se bazeaza pe ele pentru descurajare nu l-au semnat.

Prim-ministrul Kishida Fumio a declarat ca Japonia sustine angajamentul pentru o lume fara arme nucleare, in ciuda provocarilor generate de mediul de securitate.

„Astazi, calea catre obiectivul nostru a devenit si mai grea, pe masura ce comunitatea internationala a devenit si mai divizata in privinta modului de a avansa dezarmarea nucleara si Rusia ameninta ca va folosi arme nucleare. Dar este cu atat mai important, astazi, ca noi sa reconstruim impulsul international catre o lume fara arme nucleare”, a adaugat premierul japonez.

Varsta medie a supravietuitorilor bombei atomice este acum de peste 85 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: