Evacuarea controversata a peste un milion de tone de apa uzata provenind de la centrala nucleara Fukushima Daiichi va incepe in primavara sau vara, a anuntat guvernul japonez, miscare care a starnit furie in randul comunitatilor locale de pescari si in tarile din regiune, informeaza The Guardian.
Decizia vine la mai bine de doi ani dupa ce guvernul a aprobat evacuarea apei, care va fi tratata pentru a elimina majoritatea materialelor radioactive, dar va contine in continuare tritiu, o forma radioactiva naturala a hidrogenului care este dificil, din punct de vedere tehnic, de separat de apa.
Oficialii japonezi insista ca apa „tratata” nu va reprezenta o amenintare pentru sanatatea oamenilor sau pentru mediul marin, dar planurile se confrunta cu opozitia pescarilor care spun ca risca sa le distruga mijloacele de existenta, la aproape 12 ani dupa ce un cutremur cu magnitudinea 9,0 a declansat un tsunami urias care a ucis peste 18.000 de oameni de-a lungul coastei de nord-est a Japoniei.
Tsunamiul a intrerupt alimentarea cu energie electrica de rezerva, declansand topiri in trei dintre reactoare si trimitand cantitati mari de radiatii in atmosfera in cel mai grav accident nuclear de la Chornobyl.
Apele uzate din Fukushima sunt stocate in peste 1.000 de rezervoare despre care oficialii spun ca trebuie indepartate, astfel incat instalatia sa poata fi dezafectata – un proces estimat ca va dura intre 30 si 40 de ani.
Ministerul de Externe al Japoniei a declarat in iulie ca autoritatile de reglementare au considerat ca este sigur sa evacueze apa, care va fi transportata treptat in Oceanul Pacific printr-un tunel dupa ce a fost tratata si diluata.
Operatorul Tokyo Electric Power (Tepco), a spus ca tehnologia sa de tratare a apei – cunoscuta sub numele de Alpi – poate elimina toate materialele radioactive din apa, cu exceptia tritiului, despre care spune ca, in cantitati mici, este inofensiv.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a subliniat, de asemenea, ca centralele nucleare din intreaga lume folosesc un proces similar pentru a elimina apele uzate care contin concentratii scazute de tritiu si alti radionuclizi.
Coreea de Sud, China si Forumul Insulelor Pacificului si-au exprimat ingrijorarea cu privire la acest plan. Secretarul general al forumului, Henry Puna, a spus ca Japonia „ar trebui sa amane orice astfel de evacuare pana cand suntem siguri de implicatiile asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor, mai ales ca majoritatea popoarelor noastre din Pacific sunt popoare de coasta si ca oceanul continua sa fie o parte integranta a vietii noastre”.
Guvernul sud-coreean, care inca nu a ridicat interdictia asupra fructelor de mare provenind de la Fukushima, a spus ca evacuarea apei ar reprezenta o „amenintare grava” pentru viata marina. Sindicatele de pescuit din zona se opun, avertizand ca aceasta ar alarma consumatorii si ar face sa se piarda mai mult de un deceniu de eforturi pentru a asigura publicul ca fructele de mare de la Fukushima sunt sigure pentru consum.
Conform planului aprobat vineri de cabinetul japonez, pescarii care se tem ca evacuarea apei uzate le va afecta mijloacele de trai vor putea accesa un nou fond de 50 de miliarde de yeni (385 de milioane de dolari), a anuntat agentia de presa Kyodo.
Lichidul, despre care oficialii japonezi sustin ca este „tratat” mai degraba decat „contaminat”, cuprinde apa folosita pentru a raci reactoarele deteriorate si apa de ploaie si subterana care se infiltreaza in zona.
Kyodo a spus ca AIEA a efectuat mai multe analize de siguranta ale planului si va emite un raport pe baza constatarilor sale, si va oferi sprijin inainte, in timpul si dupa evacuare.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…