Parlamentarii din Camera Deputatilor au decis, miercuri, sa aprobe proiectul de lege de abrogare a recursului compensatoriu. Proiectul de lege a apartinut PNL si USR.
Au fost 272 de voturi „pentru” si 5 abtineri. Camera Deputatilor este camera decizionala. Initial, in Senat, PSD a votat impotriva abrogarii recursului compensatoriu.
Presedintele Comisiei juridice a Camerei, Nicusor Halici (PSD), a sustinut miercuri ca „doar o mica parte” din cei peste 20.000 de detinuti liberati conditionat care au recidivat au fost beneficiari ai recursului compensatoriu. El a subliniat ca PSD asteapta solutiile pe care Guvernul Orban le va propune pentru a evita sanctiunile CEDO.
In cadrul sedintei Comisiei Juridice de marti, Nicolicea si Iordache au sustinut in continuare mentinerea recursului compensatoriu.
„Daca abrogam legea, va trebui inlocuita cu altceva. Chestiunea aceasta cu abrogam si nu punem nimic in loc e doar praf electoral”, a declarat Eugen Nicolicea.
Iordache s-a aratat la randul sau foarte ingrijorat ca Romania trebuie sa plateasca despagubiri banesti.
„Acest proiect a suferit modificari in Parlament. In urma deciziei prin care CEDO a condamnat Romania, tara bnoastra si-a asumat anumite masuri fata de detinuti. Proiectul recursului compensatoriu a fost initiat de Guvernul Ciolos, noi l-am modificat.
„Cred ca s-a prezentat gresit in spatiul public aceasta masura. Eu ma asteptam la o initiativa de imbunatatire eventual a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligati sa platim despagubiri banesti daca abrogam recursul compensatoriu. Nu era mai bine daca mergeam cu o modificare si o imbunatire a proiectului? Poate cea actuala nu e cea mai buna, dar e poate fi imbunatatita”, a declarat Iordache.
Marti, vicepremierul Raluca Turcan a facut apel la toti deputatii sa voteze legea.
”Este obligatoriu ca aceasta lege aberanta a recursului compensatoriu sa fie oprita definitiv, pentru ca ea produce victime zilnic!”, a afirmat Raluca Turcan, intr-o postare pe Facebook.
Aceasta considera ca, daca recursul compensatoriu ar fi fost abrogat din februarie, ”in jur de 10.000 de infractori ar fi fost si acum in puscarii”.
”Dintre cei eliberati de cand legea este in vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente”, spune Turcan.
„Un total de 22.615 detinuti eliberati mai repede din inchisoare, dintre care 2.472 condamnati pentru omor, 1.057 condamnati pentru viol si 3.253 pentru talharie. Este bilantul negru al mostenirii lasate de guvernul PSD si de premierul demis, Viorica Vasilica Dancila, pana la momentul caderii guvernului prin motiune de cenzura”, afirma liderul deputatilor liberali, Florin Roman, vineri, intr-o declaratie de presa.
Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Alfred Simonis, a cerut, luni, in sedinta Biroului Permanent ca proiectul de lege ce vizeaza recursul compensatoriu sa intre la votul final de miercuri si a afirmat ca PSD sustine ”abrogarea de urgenta a recursului compensatoriu”.
Recursul compansatoriu – reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate in conditii de detentie necorespunzatoare – a intrat in vigoare in 21 iulie 2019.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…