analize

„Izolarea economica a Rusiei este costisitoare si imposibil de realizat”. Articol de opinie in Financial Times despre lectiile invatate de Occident dupa doi ani de razboi

Rezistenta economica a Rusiei in fata sanctiunilor a frustrat Occidentul, in timp ce razboiul din Ucraina intra in al treilea an – dar lectiile invatate din aceasta experienta vor fi valoroase, spune un economist, citat de Business Insider.

„Lectia principala este ca incercarea de a izola complet o economie mare, complexa si integrata la nivel global este costisitoare si imposibil de atins”, a scris marti Elina Ribakova in Financial Times.

In pofida sanctiunilor occidentale radicale din cauza invaziei din Ucraina, Rusia a inregistrat o crestere a PIB-ului de 3,6% in 2023, dupa o contractie de 1,2% in 2022. Fondul Monetar International se asteapta ca economia sa continue sa creasca si sa urce cu 2,6% in 2024.

Economia Rusiei a continuat sa functioneze pentru ca presedintele rus Vladimir Putin s-a pregatit pentru sanctiuni inca din 2014. De asemenea, Moscova si Beijingul au lansat sisteme de plati alternative pentru a ocoli sistemul SWIFT, utilizat pe scara larga.

Desi statisticile oficiale din Rusia ar trebui „abordate cu prudenta”, Ribakova a declarat ca economia tarii pare sa se fi stabilizat datorita cheltuielilor cu razboiul. De asemenea, Occidentul nu a incetat complet sa cumpere produse energetice rusesti.

„A fost nevoie de aproape un an pentru ca guvernele europene sa reduca achizitiile de petrol si gaze rusesti – si multe dintre corporatiile lor sunt inca implicate activ in comertul cu Rusia”, a declarat Ribakova, care este cercetator senior la Peterson Institute for International Economics. Ea este, de asemenea, director al Programului de Afaceri Internationale si vicepresedinte pentru politica externa la Scoala de Economie din Kiev.

Chiar si asa, Occidentul poate invata lectii valoroase din sanctionarea unei economii atat de mari precum cea a Rusiei, a spus Ribakova. Asta mai ales ca SUA ar putea intr-o zi sa impuna restrictii comerciale impotriva Chinei din cauza unui potential conflict in Taiwan – un teritoriu autoguvernat pe care Beijingul il revendica ca fiind al sau.

Ca si Rusia, China s-a integrat in pietele globale si este putin probabil sa fie luata prinsa cu garda jos, a adaugat ea.

„In cazul Chinei, SUA ar trebui sa caute vulnerabilitati, ramanand in acelasi timp realiste cu privire la limitele sanctiunilor”, a scris Ribakova in FT.

Ea a adaugat ca trebuie sa existe masuri mai dure pentru cei care se sustrag sanctiunilor.

„Experienta cu Rusia este o oportunitate nepretuita de a ascuti sanctiunile ca instrument de politica externa”, a scris Ribakova.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago