Italia neaga ca ar fi eliminat referintele la LGBTQ si la avort din declaratia G7
Guvernul de extrema dreapta al Italiei a negat ca a eliminat referirile la avort si drepturile LGBTQ in declaratia finala a summitului G7 din Puglia, potrivit The Guardian.
In declaratia, publicata vineri seara, nu aparea o referire la protectia „identitatii de gen si a orientarii sexuale” a comunitatii LGBTQ, desi o referire fusese inclusa in declaratia finala a G7 din Japonia de anul trecut.
Cuvantul „avort” a fost, de asemenea, lasat in afara angajamentului mai larg de „acces universal la servicii de sanatate adecvate, accesibile si de calitate pentru femei, inclusiv sanatatea sexuala si reproductiva si drepturile pentru toti”.
In comunicatul de anul trecut, liderii G7 s-au angajat in mod explicit sa abordeze „accesul la avort sigur si legal”.
Bloomberg a legat inlaturarea pasajului despre LGBTQ de implicarea in summit a Papei Francisc, de care premierul italian, Giorgia Meloni, s-a apropiat in privinta problemelor LGBTQ si avortului. Este prima data cand un pontif se adreseaza la o intalnire a G7.
„Stirile publicate de Bloomberg, potrivit carora orice referire la drepturile persoanelor LGBT ar putea fi eliminata din comunicatul final al G7, este lipsita de orice fundatie”, a spus biroul lui Meloni. „Presedintia italiana [a G7] neaga categoric aceasta reconstructie”.
Acuzatia a urmat unei ciocniri intre Meloni si presedintele francez, Emmanuel Macron, dupa ce Italia a fost acuzata ca a diluat o referire la garantarea accesului la avorturi „sigure si legale” in textul final al G7.
Surse din biroul lui Meloni au negat ca referinta ar fi fost inlaturata, spunand joi ca declaratia este inca in curs de negociere si ca „tot ce va fi inclus in documentul final va fi rezultat in urma negocierilor”.
Macron le-a spus reporterilor de pe marginea evenimentului ca „regreta” eliminarea referintei.
„Nu aveti aceleasi sensibilitati in tara voastra”, i-a spus Macron unui jurnalist italian. „Franta are o viziune a egalitatii intre femei si barbati, dar nu este o viziune impartasita de tot spectrul politic”, a adaugat el.
Meloni a raspuns acuzandu-l pe Macron, care a convocat alegeri anticipate dupa o crestere a extremei drepte a Frantei la alegerile europene, ca foloseste G7 pentru „actiune electorala”, potrivit presei italiene.
De la preluarea puterii in octombrie 2021, guvernul lui Meloni a introdus politici impotriva comunitatii LGBTQ, cum ar fi o represiune impotriva parintilor de acelasi sex, iar in aprilie a aprobat o lege care permite activistilor anti-avort sa intre in clinicile de avort.
La inceputul lunii mai, Meloni l-a aparat cu vehement pe ministrul italian al familiei, Eugenia Roccella, dupa ce a fost huiduita de studentii protestatari pentru pozitia guvernului fata de avort, in timpul unei conferinte despre cum sa inverseze scaderea natalitatii din Italia.
Roccella a incercat initial sa se confrunte cu protestatarii, dar a decis sa renunte la discursul ei planificat si a parasit scena. Meloni a numit protestul „rusinos”.