Interzicerea alcoolului in tarile musulmane ar fi intampinat o rezistenta puternica in anii indepartati, cand a inceput ascensiunea profetului Mahommed. In Antichitatea tarzie, zona araba chiar nu putea fi numita o zona a ascetismului.
60 de milioane de litri de alcool se beau anual in Iran, in ciuda interdictiei stricte. Cifrele vin din partea guvernului de la Teheran care este „serios preocupat de aceasta tendinta”, numita chiar una acuta, noteaza Deutsche Welle.
Cei care incalca interdictia in Iran sunt amendati iar, la a doua abatere, sunt biciuiti. Aceasta pedeapsa este in stransa concordanta cu principiile Coranului care, intr-o sura, spune: „Daca beau vin, biciuiti-i. Daca beau din nou, biciuiti-i iar. Daca, dupa asta, beau iar, omorati-i”!
In Iranul de astazi nu se ajunge la condamnari la moarte din aceasta cauza, desi amenzile si biciuirea chiar nu ajuta in a-i convinge pe oameni sa nu mai bea, dupa cum remarca guvernul. Pe piata neagra se vinde o varietate diversa de bauturi alcoolice, ale caror preturi sunt destul de piperate. De aceea, pasionatii de licori bahice mizeaza pe productia domestica.
Sa beau sau sa nu beau?
In Antichitatea tarzie, lumea araba chiar nu putea fi numita o regiune ascetica. In acele vremuri, Siria si Palestina erau doi dintre cei mari mari exportatori de „hamr”, adica vin. Egiptul, Mesopotamia, ba chiar si deserticul Yemen produceau vinuri excelente. Un geograf local a numarat 78 de soiuri de struguri cultivate in regiunea capitalei Yemenului de azi, Sana’a.
Vinurile orientale erau o marfa pretioasa a acelor vremuri. Orasul sirian Palmira era centrul international al comerciantilor de vin. Din Gaza pana in nordul regiunii arabe, gaseai corabii care plecau la drum pline cu butoaie cu vin catre tarile cumparatoare. Cum s-a ajuns, insa, la interzicerea alcoolului?
In surele de inceput ale Coranului ea nu exista. Dimpotriva, acestea ne arata ca in vremea lui Mahommed vinul era considerat, ca si mierea, unul dintre darurile de pret ale lui Dumnezeu. Conform unei alte sure, in Rai cei credinciosi urmau sa se bucure de rauri de vin. La patru ani dupa ce Mahommed a ajuns in Medina, a venit si prima interdictie: sa nu se mearga in stare de ebrietate la rugaciune.
Interdictia de a bea alcool o regasim in surele mai tarzii ale Coranului. In interpretarea Coranului, exista regula ca surele mai tarzii le inlocuiesc pe cele vechi. Iata de ce interdictia este in vigoare si azi, chiar daca unuii interpreti ai Coranului continua sa o conteste.
Unul dintre argumentele lor este legat de faptul ca interzicerea alcoolului este strans legata de practicarea jocurilor de noroc. Unele sure spun ca betia te atrage catre jocurile hazardului. Cu alte cuvinte, se poate spune ca principala interdictie se referea la jocurile de noroc, iar vinul a avut de suferit doar pentru ca era un insotitor al acestora.
Primii patru califi urmareau ca aceasta interdictie sa nu fie incalcata, dar, in practica, autoritatile centrale, inclusiv califii, consumau alcool si ascultau muzica. Chiar si azi, in lumea islamica interzicerea alcoolului nu este totala. In ultimele sute de ani, s-a adus argumentul conform caruia Coranul interzice doar vinul, dar nu si alte bauturi alcoolice rezultate in urma fermentarii cerealelor, de pilda.
Astazi, in cateva tari musulmane, precum Arabia Saudita, Iran, Kuweit, Sudan interdicitia este atat de stricta, incat traficul si consumul de alcool sunt pedepsite. In Pakistan doar non-musulmanii au dreptul sa cumpere alcool, insa interdictia este incalcata masiv.
Cele mai liberale tari in acest sens sunt Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Iordania, Liban si Turcia, unde sunt permise atat productia de alcool, cat si consumul.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…