Iranul a executat un tanar in varsta de 23 de ani, care a fost condamnat la moarte in legatura cu protestele in masa impotriva institutiei clericale, afirma justitia, potrivit BBC.
Mohammad Ghobadlou a fost condamnat pentru crima si „coruptie pe Pamant” pentru ca ar fi lovit un politist cu masina si l-ar fi ucis, in timpul unui protest langa Teheran in septembrie 2022.
Grupurile pentru drepturile omului au spus ca acesta se confrunta cu un proces inechitabil si acuzatii de tortura. Au fost respinse si contestatiile pentru a fi luata in considerare starea sa de sanatate mintala.
Ghobadlou este a noua persoana executata in legatura cu implicarea in proteste. Se crede ca cel putin alte patru sunt condamnate la moarte, iar alte 15 risca sa fie condamnate la moarte.
Tulburarile la nivel national au fost declansate de moartea in arest a Mahsei Amini, o tanara in varsta de 22 de ani, care a fost retinuta de politia morala pentru ca si-ar fi purtat hijab-ul „nepotrivit”.
Sute de oameni au fost ucisi si mii retinuti intr-o represiune violenta a fortelor de securitate, care au descris protestele drept „revolte”.
Mizan, agentia de presa a justitiei, a declarat ca pedeapsa lui Mohammad Ghobadlou a fost pusa in aplicare marti dimineata, dupa ce a fost sustinuta de Curtea Suprema.
Videoclipurile postate pe retelele de socializare au aratat membri ai familiei sale, inclusiv mama si matusa sa, plangand la portile inchisorii Qazalhasar din Karaj, la cateva momente dupa ce a fost spanzurat.
Luni seara, mama lui Ghobadlou facuse un apel emotionant, filmat, catre familia politistului pentru care a fost condamnat pentru ucidere, cerandu-le sa nu aplice pedeapsa de „qisas” sau pedeapsa in natura. Ea a cerut anterior justitiei sa ia in considerare faptul ca fiul ei a fost diagnosticat cu tulburare bipolara in adolescenta si a incetat sa-si ia medicamentele cu doua luni inainte de proteste, diminuandu-i responsabilitatea.
Avocatul lui Ghobadlou, Amir Raesian, a scris luni seara pe X ca executia ar fi ilegala si ar echivala cu o „crima”. El a sustinut ca, in iulie, Curtea Suprema a anulat condamnarea la moarte din cauza starii de sanatate mintala a clientului sau.
Cu toate acestea, Mizan a raportat ca afirmatia lui Raesian nu este adevarata, Curtea Suprema respingand de doua ori aceste de apeluri.
Amnesty International a declarat anul trecut ca Ghobadlou a primit doua condamnari la moarte dupa „procese false extrem de inechitabile, marcate de „marturisiri” viciate de tortura si esecul de a ordona evaluari riguroase ale sanatatii mintale, in ciuda dizabilitatii sale mintale”.
Potrivit informatiilor obtinute de organizatia pentru drepturile omului, anchetatorii i-au refuzat accesul la un avocat in urma arestarii sale, a fost supus la batai repetate si nu i s-au administrat medicamentele pentru tulburarea bipolara pentru a-i forta „marturisirea”. De asemenea, i s-a refuzat alegerea unui avocat independent la procesul din fata Tribunalului Revolutionar, care a constat in doua sedinte scurte in octombrie si noiembrie 2022.
La cele doua sedinte de judecata ale Curtii Penale din decembrie, avocatului numit i-a fost interzis accesul la probe materiale.
Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights din Norvegia, a denuntat executia lui Ghobadlou drept „o crima extrajudiciara”. „Liderul Republicii Islamice Ali Khamenei si justitia sa trebuie trase la raspundere pentru aceasta crima”, a scris el pe X, fostul Twitter.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…