Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs, marti, in fata ambasadorilor acreditati la Bucuresti, in care a subliniat din nou necesitatea ca justitia sa fie „independenta si eficienta”.
„Pentru a ne asigura prezentul si viitorul, trebuie sa raspundem acestor riscuri, printr-un stat performant, o Romanie puternica si rezilienta, adica un stat in care democratia liberala si statul de drept sunt deplin consolidate cu o justitie independenta si eficienta, un stat care actioneaza in slujba tuturor cetatenilor sai, capabil sa le ofere acestora prosperitate si siguranta. Avem o societate matura care a dovedit deja ca este capabila sa lupte admirabil pentru valorile in care crede. Dar aceasta societate matura si activa are nevoie de un stat care trebuie sa fie pe masura ei”, a spus Iohannis, in cadrul intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti.
Discursul integral:
Permiteti-mi sa va urez „La multi ani!” si bun venit din nou la Palatul Cotroceni pentru intalnirea noastra cutumiara de la inceputul fiecarui an. Fie ca eforturile noastre comune sa aduca mai multa predictibilitate in relatiile externe, pacea internationala sa fie mai bine asigurata, iar natiunile noastre sa aiba mai multa prosperitate si liniste!
Fara indoiala, 2018 este un an cu totul special pentru Romania, care marcheaza Centenarul Romaniei Moderne.
Nu va voi vorbi despre importanta Marii Uniri pentru istoria noastra, pentru ca sunt convins ca o cunoasteti, ci despre semnificatia si valoarea ei pentru prezent si pentru viitor.
2018 este cu adevarat momentul cel mai potrivit pentru a reflecta profund si a actiona intelept pentru prezentul si viitorul natiunii si societatii romanesti.
Este momentul asumarii Proiectului nostru legitim de Tara, adica a modelului nostru de dezvoltare si a cailor de urmat, interne si externe, pentru atingerea lui.
Voi mai vorbi, pe larg, despre acest Proiect si relevanta lui pentru tara. Subliniez insa, acum, ca doar un astfel de Proiect poate raspunde adecvat riscurilor cu care se confrunta Romania, atat interne, cat si externe, care vin din vecinatatea noastra complicata.
Pentru a ne asigura prezentul si viitorul, trebuie sa raspundem acestor riscuri printr-un stat performant, o Romanie puternica si rezilienta. Adica un stat in care democratia liberala si statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justitie independenta si eficienta.
Un stat care actioneaza in slujba tuturor cetatenilor sai, capabil sa le ofere acestora prosperitate si siguranta.
Avem o societate matura, care a dovedit deja ca este capabila sa lupte admirabil pentru valorile in care crede. Dar aceasta societate matura si activa are nevoie de un stat care trebuie sa fie pe masura ei.
Doar un astfel de stat poate proiecta si in exterior, in vecinatate si nu numai, aceste valori democratice si ale statului de drept.
Doar o astfel de Romanie puternica in interior poate sa faca fata si provocarilor externe, care nu sunt putine.
Doar astfel ne putem consolida rolul de furnizor de securitate si stabilitate pe care am inceput deja sa il jucam in ultimii ani. Doar astfel profilul international al Romaniei va continua sa fie intarit, iar Romania va fi mai respectata de dumneavoastra, partenerii sai externi.
Doamnelor si domnilor,
Spuneam la intalnirea noastra de anul trecut, in contextul politic intern de atunci, ca „din punct de vedere politic, Romania trebuie sa se mentina (…) ca pilon de stabilitate si predictibilitate” si ca „trebuie continuata intarirea statului de drept.”
Aceste cuvinte sunt foarte valabile si in contextul politic intern de acum.
In acelasi timp, sunt pe deplin convins ca pentru o buna politica externa sunt esentiale, pe langa o buna politica interna, si predictibilitatea si responsabilitatea actiunii pe plan international. Va asiguram, tot la intalnirea de anul trecut, ca „politica externa si de securitate a Romaniei va ramane pe aceleasi coordonate esentiale ca si pana acum”.
Acest angajament a fost indeplinit si il voi mentine si in continuare.
De aceea, pentru atingerea obiectivelor amintite deja, este necesara consolidarea pe mai departe a triadei esentiale a politicii externe romanesti: intarirea si extinderea in continuare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precum si cresterea rolului si efortului Romaniei in Uniunea Europeana, respectiv in NATO.
Acesti trei piloni fundamentali definesc comunitatea de valori din care facem parte si care ne asigura securitatea si prosperitatea.
In contextul international de astazi, complicat si impredictibil, Romania trebuie sa actioneze pentru a mentine, in acelasi timp, relevanta strategica intrinseca a acestor trei piloni, precum si cresterea relevantei Romaniei in cadrul lor.
Anul trecut a fost un an exceptional pentru Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii.
Intalnirea foarte buna cu Presedintele Trump, din iunie 2017, a avut ca rezultat relansarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic, aflat atunci la a 20-a aniversare, in toate dimensiunile sale.
In acelasi timp, intalnirea cu Presedintele Trump a reconfirmat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a Romaniei. De aceea, vom actiona hotarat pentru punerea in practica a deciziilor luate cu prilejul vizitei.
Si in acest an vom intari, in mod consecvent, cooperarea noastra in domeniul politic si militar, inclusiv prin continuarea alocarii a 2% din PIB pentru aparare, dar va trebui sa progresam si in dezvoltarea schimburilor comerciale si a investitiilor reciproce, respectiv a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului.
In cadrul Uniunii Europene, suntem un participant activ la procesul de consolidare a proiectului european.
Viziunea pe care o sustin este sincera si constructiva, favorabila unei integrari mai profunde.
Ca stat cu o natiune pro-europeana, fara partide parlamentare eurosceptice, avem legitimitatea sa participam alaturi de „nucleul dur” al Uniunii la consolidarea sa, mai ales alaturi de Germania si Franta, pentru a avea, in final, o Uniune puternica, mai aproape de cetatenii europeni, capabila sa asigure securitatea si prosperitatea acestora.
Pentru ca aceasta consolidare a Uniunii sa fie legitima si sa reuseasca, ea nu se poate face doar de catre si cu statele din vestul Uniunii. Romania poate fi „pilonul estic al Uniunii Europene” in acest scop.
Nu poate exista alternativa la aceasta optiune de alaturare la „nucleul dur”.
Orice alta varianta – de „regionalizare” a dezbaterii sau de alt tip – este contrara pe fond aspiratiilor, intereselor si valorilor pe care, in mod constant, tara noastra le are, le urmareste si le proiecteaza.
Este, de aceea, nevoie de un concept al consolidarii constructiei europene, care sa excluda nuclee de integrare rezervate doar unora sau cercuri concentrice exclusiviste, ori mai multe viteze, fara posibilitatea de a mai prinde din urma viteza „superioara”.
Dimpotriva, aceste nuclee de integrare trebuie sa ramana deschise tuturor celor care vor si pot sa adere la ele, astfel incat experienta negativa a amanarii aderarii la Schengen, de exemplu, sa nu se mai repete.
De aceea, este importanta, ca test, deschiderea noii dimensiuni a apararii UE, inclusiv prin Cooperarea Structurata Permanenta, PESCO cum se numeste, la care Romania a decis sa participe inca de la inceput.
Doresc sa reamintesc, in exact acest context, obiectivul aderarii Romaniei la Zona Euro, fara de care nu vom beneficia de toate oportunitatile statutului de membru al Uniunii. De aceea, vom continua implicarea activa in dezbaterea privind consolidarea Uniunii Economice si Monetare. Asa cum si aderarea la Spatiul Schengen continua sa fie pe agenda noastra, deoarece este esentiala pentru intarirea securitatii Uniunii.
De asemenea, reiau apelul pentru o cat mai buna pregatire, din timp, a tuturor aspectelor, logistice si de fond, ale exercitarii Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene in 2019. O Presedintie care, printre alte dosare complexe, va trebui sa gestioneze si negocierile pentru noul cadru financiar multianual post-2020, in care politica de coeziune si politica agricola comuna trebuie sa isi pastreze un loc si un rol importante, de care depinde prosperitatea intregii Uniuni.
O Presedintie in pregatirea careia va trebui sa fie avuta in vedere permanent in acest an crearea cadrului propice pentru un summit informal de succes al liderilor europeni la Sibiu, pe 9 mai 2019, cand vom lua decizii importante privind agenda strategica si viitorul Uniunii.
In ceea ce priveste NATO, Romania va face tot ce ii sta in putinta pentru ca aceasta organizatie de neinlocuit sa ramana cea mai puternica si eficienta Alianta de aparare colectiva din istorie. De aceea, in opinia mea, NATO trebuie consolidata in continuare si, pentru asta, procesul de adaptare a NATO trebuie dus mai departe.
In actualul context complex de securitate, Summitul Aliat din iulie va trebui sa gaseasca raspunsuri pentru a intari pe mai departe apararea colectiva si descurajarea fata de riscurile, amenintarile si provocarile dinspre Est, dar si sa raspunda adecvat celor din Sud.
In acest scop, NATO trebuie sa fie unita, puternica si mai coeziva in implementarea deciziilor sale.
Coerenta Aliantei in intregul sau este importanta pentru NATO si pentru Romania, deoarece creeaza un NATO in ansamblu mai eficient si asigura un Flanc Estic mai bine aparat, inclusiv printr-o prezenta inaintata unitara, bazata pe o abordare coerenta de la nord la sud, de la Marea Baltica la Marea Neagra.
In plus, Summitul va trebui sa adopte masuri pentru ca NATO sa proiecteze mai bine stabilitate in vecinatate, atat in Est, cat si in Sud, prin sprijin acordat statelor partenere, pentru a fi mai reziliente in fata diverselor amenintari.
De aceea, Romania sustine – cum a facut-o si la Reuniunea la nivel inalt din mai 2017 – cresterea rolului Aliantei in combaterea terorismului, inclusiv prin intarirea capacitatii partenerilor din sud de a face fata acestui fenomen.
In acelasi timp, pe agenda trebuie sa se afle, din motive evidente, si relatia cu Rusia, dar si intarirea parteneriatului NATO – Uniunea Europeana, pe care il sustinem puternic, pentru ca el eficientizeaza actiunea celor doua organizatii in domenii cheie si faciliteaza sinergia si complementaritatea actiunii lor.
Acesti trei piloni fundamentali ai politicii noastre externe beneficiaza de un factor care ii potenteaza – fie in relatia dintre ei, cum este cazul raportului dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, fie in interiorul lor, in cazul NATO. Aceasta este relatia transatlantica.
De aceea, Romania pledeaza ferm ca aceasta relatie sa fie intarita. Pentru ca daca securitatea, in sens larg, a Uniunii Europene depinde de cea a Statelor Unite si invers, formand o comunitate unica de securitate transatlantica, este clar ca orice afectare a relatiei transatlantice are impact asupra securitatii comune.
In NATO, relatia transatlantica este garantia functionarii optime a Aliantei si a apararii colective definite de articolul V al Tratatului de la Washington.
Asadar, Romania a sustinut – in iunie 2017, la Washington, la Berlin si, in general, in contextele europene ale anului trecut – si va continua sa sustina consolidarea relatiei transatlantice, atat ca partener strategic puternic al SUA, cat si ca stat profund atasat adancirii integrarii europene si relansarii si consolidarii proiectului european.
Doamnelor si domnilor,
Anul trecut, relatiile strategice cu Franta si Germania s-au aprofundat si au deschis perspective noi pentru coordonarea la nivel european, prin intalnirile avute la Berlin, in iunie, cu Cancelarul Merkel, si la Bruxelles si Bucuresti, in iunie si august, cu Presedintele Macron.
Am actionat totodata pentru intarirea parteneriatului strategic cu Polonia, in special in domeniul securitar.
Aceste linii de actiune vor fi urmarite si in 2018, si vom continua, in general, dezvoltarea parteneriatelor si relatiilor bilaterale europene cu caracter strategic ale Romaniei, cum este parteneriatul cu Italia.
Printre acestea se afla, pe un loc special, si Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.
Este o prioritate permanenta pentru Romania sa contribuie decisiv la apropierea Republicii Moldova, in modul cel mai concret si efectiv, de valorile si standardele europene.
Dar cu atat mai mult in acest an, al Centenarului Romaniei Moderne, cand limba, cultura si istoria comune sunt constientizate atat de puternic si apropiat, avem datoria sa sprijinim reformele profunde la nivelul institutiilor si societatii, care sa contribuie la acest obiectiv, prin interconectarea reala a Republicii Moldova si a cetatenilor sai la Uniunea Europeana si la beneficiile concrete, palpabile ale integrarii europene.
Vom continua, asadar, politica de consolidare a institutiilor democratice, proiectele bilaterale de interconectare strategica si cele cu efecte pozitive directe pentru cetateni.
Doamnelor si domnilor,
In ceea ce priveste politica regionala, atentia noastra se va indrepta in acest an spre doua formate foarte importante, Formatul Bucuresti si Initiativa celor Trei Mari, care sunt complementare: primul in domeniul securitatii regionale, al doilea pentru dezvoltarea economica a regiunii.
Romania va sustine si va participa activ la Summitul Formatului Bucuresti de la Varsovia din iunie. El este foarte important pentru sustinerea coeziunii Aliantei si pregatirea unor rezultate bune pentru statele din Flancul Estic si pentru NATO ca intreg, la Summitul Aliat din iulie.
In ceea ce priveste Initiativa celor Trei Mari, Romania va dedica toate eforturile sale pentru ca Summitul care va avea loc la Bucuresti, in aceasta toamna, sa fie unul de succes.
De aceea, Romania isi propune ca acest Summit sa aduca rezultate concrete, astfel incat obiectivele Initiativei sa primeasca un nou impuls, de exemplu prin selectarea de proiecte prioritare cu impact pentru regiune, care sa promoveze interconectarea, mai ales pe axa Nord-Sud, dar nu numai, in domeniile transport, energie si digital, sau prin stimularea economiilor statelor participante, inclusiv prin organizarea primului Forum de Afaceri al Initiativei si a unei retele de Camere de Comert.
Ne dorim transformarea Initiativei intr-un instrument de impulsionare a procesului de atingere a convergentei reale cu restul Uniunii Europene, contribuind astfel la coeziunea Uniunii si la consolidarea proiectului european.
Totodata, dorim ca Initiativa sa atraga o implicare economica mai puternica a Statelor Unite in regiune, care, alaturi de o implicare crescuta in asigurarea securitatii europene, sa constituie un aport la consolidarea relatiei transatlantice.
Contez pe sprijinul activ si sincer al tuturor statelor participante pentru aceste obiective ale Summitului de la Bucuresti si ale Initiativei, care sunt in beneficiul intregii regiuni.
Tot la nivel regional, vom actiona pentru a sustine prin actiuni concrete finalizarea integrarii Balcanilor de Vest in Uniunea Europeana si in NATO. Vom continua sa acordam atentia cuvenita partenerilor din Caucaz si Asia Centrala.
Vom intensifica actiunea noastra diplomatica in Orientul Mijlociu, unde sunt necesari pasi decisivi pentru solutionarea dosarelor conflictuale care greveaza pacea si securitatea internationale.
Apreciez ca Procesul de Pace din Orientul Mijlociu trebuie sa beneficieze de o relansare a negocierilor directe, astfel incat sa se ajunga la o solutie durabila si cuprinzatoare, care sa permita in final celor doua state, Israel si Palestina, sa convietuiasca in pace. Dosarele sirian si libian au si ele nevoie de progres palpabil.
Trebuie sa fim mai activi pe dimensiunea politica si economica in aceste regiuni, la fel ca si in relatia cu statele din Asia, America Latina si Africa.
Am inceput deja sa lucram in acest scop. Vizita recenta, foarte buna, a Premierului Japoniei, prima in istoria bilaterala, care a adus printre altele decizia ridicarii nivelului relatiei la cel de Parteneriat Strategic, este un exemplu in acest sens.
In acelasi timp, sunt necesari pasi concreti, decisivi, in solutionarea pasnica a dosarului nord-coreean.
Nu in ultimul rand, vom continua angajamentul nostru in favoarea multilateralismului, iar campania noastra pentru un nou mandat in Consiliul de Securitate al ONU va avea si mai multa vigoare. Contez pe sprijinul tarilor dumneavoastra in acest sens.
Doamnelor si domnilor,
Sper ca acest an sa aduca solutii durabile pentru problemele presante ale relatiilor internationale contemporane si cat mai multe realizari pentru statele dumneavoastra si pentru organizatiile internationale pe care le reprezentati, cu multa prestanta, la Bucuresti.
Va multumesc si va doresc succes deplin in tot ce intreprindeti si un an 2018 foarte bun pentru relatiile noastre!
La multi ani!
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…