news

Iohannis, pozitie taioasa in cazul Bastroe: „Nu cred ca e potrivit sa atacam ucrainenii pe baza unor date neverificate”. Dezvaluie ca Grindeanu stia din octombrie

Presedintele Klaus Iohannis a comentat, miercuri, la Varsovia, conflictul politic din Romania legat de cazul Bastroe. El le-a transmis politicienilor romani sa se ocupe de alte teme, pana va fi clarificata situatia de la Bastroe. 

„Exista o preocupare legitima pentru Delta Dunarii, insa nu trebuie sa amestecam ingrijorarea si masurile concrete pentru prezervarea biosferei din Delta Dunarii, pentru prezervarea biodiversitatii, nu trebuie sa le amestecam cu diverse abordari politice de moment. Pe acel canal Bastroe se dragheaza de ani de zile, fiindca ucrainenii il folosesc pentru navigare. Evident ca aceste chestiuni sunt limitate de intelegeri internationale si trebuie respectate de toate partile. Pentru a sti ce se intampla acolo, e nevoie sa vorbim cu ucrainenii. Doar ca acest lucru nu s-a prea intamplat. Am vazut ca la noi o serie intreaga de politicieni s-au inflamat, fara sa verifice ce se intampla, in fapt, acolo.

(…) Unii politicieni de-ai nostri cred ca au simtit o ocazie sa se profileze un pic mai mult in spatiul public romanesc, probabil in vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a declarat Iohannis.

„Ucrainenii au solicitat sa existe discutii si cu Ministerul Transporturilor si de Externe. Aceste discutii nu au avut loc, dar ai nostri, inflamati si hotarati, fac afirmatii care nu au un temei dovedit. (…) E bine sa se verifice, dar cred ca e legitim sa se verifice impreuna cu ei.

Cred ca este foarte bine ca politicienii nostri inainte sa tina discursuri inflamate sa lase expertii sa vada ce se intampla real acolo, daca se respecta sau nu legislatia internationala, sa discute cu Comisia Europeana pentru a lua masurile care se impun. Nu cred ca e potrivit sa atacam ucrainenii pe baza unor date neverificate. Nu cred ca in acest moment este potrivit sa atacam ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie sa fie certati, au nevoie de sprijin. Nu vreau sa se tolereze lucrari care pun in pericol biodiversitatea Dunarii, dar nu cred ca e bine sa ne ambalam fara sa stim ce se intampla aici.

Ii invit pe toti cei preocupati sa astepte pana se intalnesc expertii, discuta, si vin cu un plan de masuri. E abordarea cea mai corecta si care duce la rezultate. Calea este cea diplomatica, calma si cu experti”, a afirmat Klaus Iohannis.

Referitor la lucrarile ilegale care s-ar face acolo, seful statului a precizat: „Despre lucrari voi fi instiintat atunci cand imi confirma expertii ce anume lucrari se fac. Stie si Ministerul Transporturilor cam din octombrie. Ei ne-au anuntat oficial ca vor sa fac dragari si lucrari de intretinere. Nu e absolut nimic nou aici. Cei care au incercat sa faca o mare problema din asta nu cred ca au inteles miza acestei perioade si nici nu mi se pare ca preocuparea pentru Delta e preocuparea numarul 1 pentru ei”.

El le-a recomandat politicienilor romani sa se ocupe de alte teme pana va fi clarificata situatia de pe Canalul Bastroe.

„Nu am dat un avertisment politicienilor nostri, ci le-am facut o recomandare sa se ocupe de alte teme, pana se incheie verificarile acolo. E important sa pastram sprijinul populatiei pentru ce face Romania, adica pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru intarirea Flancului Estic, pentru a ne pastra valorile noastre. Dar noi stim ca exista oameni care vor sa abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru Romania. Aceste chestiuni care duc la o tensionare a relatiilor bilaterale, atunci pot fi gasiti si la noi si in Ucraina unii multumiti si unii nemultumiti, dar va asigur ca vor fi si care se bucura in Moscova”, a subliniat Iohannis.

Ucraina nu a incalcat niciun acord prin adancirea canalului Bastroe de la Dunare, pentru a-si majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, si este pregatita sa-i arate Romaniei activitatea desfasurata, a anuntat miercuri ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, transmite Reuters.

Saptamana aceasta, Romania si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu indiciile ca tara vecina Ucraina a efectuat lucrari de dragare la canal care au efecte intr-o zona de coasta comuna, sensibila din punct de vedere ecologic, si a cerut sa poata verifica zona.

Ucraina, care a fost invadata de Rusia in urma cu un an, a anuntat saptamana trecuta ca pescajul navelor care traverseaza prin canalul Bastroe a fost adancit de la 3,9 metri la 6,5 metri.

Romania a anuntat ca este ingrijorata in legatura cu orice lucrari efectuate pe canalul navigabil prin zona comuna a Deltei Dunarii, care ar putea ameninta viata salbatica din patrimoniul mondial UNESCO si ar incalca tratatele internationale de protectie a mediului.

„Am notificat oficial partea romana in august 2022 ca vom efectua operatiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, si nu am primit comentarii”, a afirmat Vaskov, intr-un interviu acordat Reuters.

La mijlocul anilor ’90 canalul avea o adancime de 6,5 metri, dar in ultimii ani Ucraina nu a efectuat operatiuni de dragare, ceea ce a avut ca rezultat acumularea de aluviuni.

„Nu vedem nicio problema – nu este o noua constructie, ci o adancire operationala”, a declarat Vaskov, adaugand ca operatiunile de dragare sunt menite sa mentina canalul suficient de adanc pentru a permite nave cu un pescaj de pana la 6,5 metri.

Ucraina transporta cereale pe canalul Bastroe, deoarece dezvolta rute alternative pentru exporturile sale, in timp ce accesul la porturile sale de la Marea Neagra a fost limitat de la invazia Rusiei.

„Anterior, nu a fost necesara cresterea adancimii (canalului). Acum exista o astfel de necesitate”, a explicat oficialul ucrainean.

El a spus ca aglomeratia ridicata de la porturile de la Dunare si cozile lungi de la canalul romanesc Sulina sunt principalele motive ale deciziei.

Ucraina, care si-a majorat semnificativ exporturile prin porturile sale de la Dunare, de 1,5 milioane de tone pe luna de la invazia Rusiei, spera ca un canal mai adanc va permite sa fie exporte lunar inca 500.000 tone.

Anterior, Ucraina a dezvoltat un plan de adancire a canalului la 8,2 – 8,3 metri, care ar putea fi implementat in viitor.

„Exista de multi ani un astfel de proiect, dar in acest moment nu este implementat. Aici nu a fost de acord Romania cu implementarea proiectului”, a explicat Vaskov.

„Este in interesul economic al Ucrainei si este necesar pe termen mediu, dar discutiile inca sunt in derulare”. Orice actiune ar putea fi efectuata cand va exista un acord cu Romania, a adaugat oficialul ucrainean.

Romania este un partener important economic al Ucrainei si exportatorii au transportat anul trecut 8,6 milioane de tone de cereale ucrainene prin portul romanesc Constanta de la Marea Neagra.

In pofida scaderii recoltei din 2022 la aproximativ 54 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone din 2021, cel putin 30 milioane de tone de cereale inca sunt in silozuri si ar putea fi exportate, conform Ministerului Agriculturii.

Un cultivator si un exportator global major, exporturile Ucrainei de cereale la 20 februarie 2023 inregistrau un declin de 28,7%, la 30,3 milioane de tone, in sezonul agricol 2022/2023, din cauza dificultatilor logistice si a recoltei mai reduse, provocate de invazia Rusiei.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago