Presedintele Iohannis a comentat, miercuri, intr-o conferinta de presa decizia sefei DIICOT de a infirma clasarea Dosarului 10 August. Iohannis a evitat sa raspunda daca ar numi-o din nou pe Giorgiana Hosu in fruntea DIICOT.
„Dosarul a fost intors pentru cercetari mai aprofundate, este un lucru bun. Acum o saptamana am spus ca personal mi-as dori sa se cerceteze mai in detaliu. Persoana despre care vorbiti (Giorgiana Hosu) a decis retrimiterea dosarului pentru cercetari mai amanuntite, mi se pare un lucru bun.
(…) Daca as putea sa dau timpul inapoi mi-as dori sa nu fi existat acea guvernare pesedista, care a batut si gazat romani, dar s-a intamplat. Important este sa se faca lumina, important este ca adevaratii vinovati sa fie trasi la raspundere, sunt convins ca asta se va intampla. Am incredere in justitie”, a declarat Iohannis.
Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzatiile la adresa sefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele stranse de Parchetul Militar in dosarul ”10 august” si nici nu a reaudiat suspectii, victimele si martorii, se arata in ordonanta de redeschidere a anchetei in acest caz, semnata de procurorul-sef al DIICOT, Giorgiana Hosu.
Giorgiana Hosu a infirmat partial marti solutia de clasare dispusa de procurorul Doru Stoica si a dispus redeschiderea urmaririi penale fata de fostii sefi din Jandarmerie implicati in dosarul protestului din 10 august 2018 – colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, maiorul Laurentiu Cazan, colonelul Catalin Sindile si fostul secretar de stat Mihai Dan Chirica.
Giorgiana Hosu arata ca sefii Jandarmeriei nu au vrut sa dea declaratii, atunci cand au fost chemati la Parchetul Militar, insa ei trebuiau citati la DIICOT, dupa preluarea dosarului de la procurorii militari.
De asemenea, nicio persoana vatamata si niciun martor nu au fost citati la DIICOT, cu exceptia unor oficiali – si anume Carmen Dan, Speranta Cliseru, Aurelian Badulescu si Alin Ionel Mastan.
In plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele stranse de Parchetul Militar.
„Examinand materialul probator administrat in cauza, se constata ca, desi urmarirea penala in cauza ar trebui sa o faca procurorul competent, cu preponderenta administrarea probatoriului s-a realizat in fata procurorilor militari, iar acesta, pe de o parte nu a fost readministrat in fata procurorilor DIICOT si nu a fost coroborat cu alte probe utile solutionarii cauzei, in considerentele ordonantei de clasare. Relevante sunt, sub acest aspect, volumele numerele 47-87, 92, 96, 98 din dosarul numarul 18/P/2018 al Sectiei Parchetelor Militare, in care sunt consemnate plangerile si declaratiile persoanelor vatamate, precum si volumele numerele 3, 5, 9-13, 16-18, 20-31, 33-42, 88, 92-95, 97, 106 din acelasi dosar, in care sunt consemnate declaratiile martorilor audiati”, arata DIICOT.
Conform DIICOT, o pondere semnificativa a martorilor audiati in dosar sunt de fapt lucratori ai Jandarmeriei Romane, coordonati de catre cei patru suspecti in ziua de 10 august 2018, astfel incat era cu atat mai necesara coroborarea acestor declaratii cu pozitia si conduita coordonatorilor.
„Cu toate ca in ordonanta se retine ca doar suspectul Cazan Laurentiu Valentin a coordonat actiunile desfasurate de catre lucratorii Jandarmeriei (fila 121 din ordonanta), in fapt se constata ca, atat din inregistrarile video aflate la dosar, cat si din declaratiile unora dintre martori (vol. 26 filele 15-17, 19-31, 46-55, vol. 93 fiele 118-131), rezulta prezenta la fata locului si a suspectilor Sindile lonut Catalin si Cucos Gheorghe Sebastian”, se mai arata in decizia sefei DIICOT.
Giorgiana Hosu mai spune ca nu au fost solicitate mai multe probe de natura tehnica, in conditiile in care o parte din inregistrarile video aflate la dosar nu au putut fi accesate.
„Mai mult, desi la 10.06.2020 s-a procedat la vizionarea imaginilor inregistrate pe mediile de stocare a datelor si s-a constatat ca un hard disk pus la dispozitie de Politia locala Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri si 2 CD-uri reprezentand inregistrari inaintate de B1 Tv sunt neinregistrate, un suport optic tip CD inregistrat cu nr. 38/27.08.2018 nu poate fi accesat intrucat este deteriorat, un suport optic tip CD inregistrat cu nr. 147/15.10.2018 nu poate fi accesat intrucat este deteriorat, nu s-au facut demersuri pentru obtinerea datelor continute de aceste suporturi optice de la sursa initiala. Cu toate ca suspectii nu au dat declaratii, iar perchezitia terminalelor mobile nu a putut fi efectuata, nu au fost solicitate mijloace de proba de natura tehnica, respectiv obtinerea datelor de trafic si de localizare, prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pentru a clarifica existenta comunicarilor intre suspecti”, precizeaza Hosu.
Aceasta explica faptul ca nu trebuie pierdut din vedere ca liniile directoare adoptate de OSCE privind adunarile publice prevad ca violentele unui grup restrans nu transforma un eveniment pasnic intr-un eveniment care nu e pasnic.
Pe de alta parte, desi in cuprinsul ordonantei de clasare perioada analizata fata de conduita sefilor Jandarmeriei este cea de dupa ora 23,08, din cuprinsul plangerilor, din declaratiile persoanelor vatamate si ale martorilor audiati in dosar se constata ca, incepand cu orele 19,30, dispozitivele de jandarmi amplasate in fata sediului Guvernului si in zonele adiacente au folosit asupra multimii gazele iritant-lacrimogene.
„In opinia noastra, trebuie dat prevalenta cercetarilor in cauza nou constituita ca urmare a declinarii competentei de efectuare a urmaririi penale catre Sectia Parchetelor Militare, astfel incat sa fie lamurite toate aspectele cauzei, sa fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente si utile pentru aflarea adevarului, sa fie evitata situatia adoptarii unor solutii diferite. Altfel spus, suspectii si faptuitorii jandarmi trebuie sa beneficieze de o procedura echitabila si sa dispuna de aceleasi mijloace pentru a-si sustine interesele procesuale in conditii de coerenta si celeritate, efectuarea urmaririi penale de catre acelasi parchet, cel Militar, fata de toti participantii fiind de natura sa asigure continuitate anchetei penale, deoarece face posibila o analiza a tuturor elementelor infractiunilor savarsite, aflate in relatie de interdependenta”, se mai arata in ordonanta semnata de Giorgiana Hosu.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…