Iohannis, o noua intalnire cu un sef de stat: „Romania si Lituania sustin eliminarea dependentei energetice a Uniunii”

politica

Romania si Lituania sustin eliminarea dependentei energetice a Uniunii Europene, a declarat, vineri, presedintele Klaus Iohannis dupa intalnirea cu presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat in vizita la Bucuresti.

„In ceea ce priveste tematica energetica, Romania si Lituania sustin eliminarea dependentei energetice a Uniunii. O preocupare comuna este si atenuarea impactului preturilor ridicate la energie asupra consumatorilor si vom continua dialogul referitor la masurile necesare pentru protejarea cetatenilor europeni”, a afirmat seful statului.

El a adaugat ca Romania sprijina pe deplin integrarea Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei in UE.

Presedintele Iohannis a reiterat ca Republica Moldova are nevoie de asistenta financiara directa substantiala, atat pentru gestionarea afluxului de refugiati cu care se confrunta, cat si pentru a-si consolida securitatea energetica, finantele publice si pentru a implementa reformele ambitioase pe care le-a asumat.

„Romania va gazdui la Bucuresti, impreuna cu Germania si Franta, cea de-a doua editie a Conferintei Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante si am invitat Lituania sa se implice”, a spus Iohannis.

Seful statului a reiterat si necesitatea intaririi posturii de descurajare si aparare a NATO pe termen lung pe Flancul Estic, in special la Marea Neagra.

„Este evidenta importanta implementarii deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, tara noastra actionand pentru crearea, cat de rapid posibil, a Grupului de Lupta aici, in Romania”, a subliniat Iohannis.

El s-a referit si sa decizia Romaniei de a relua in 2023 participarea la misiunea de politie aeriana NATO in zona baltica, baza pentru executarea misiunilor urmand sa fie in Lituania.

„Aceasta masura reprezinta o contributie responsabila a Romaniei la intarirea securitatii colective aliate si o dovada de solidaritate cu statele din aceasta regiune”, a afirmat seful statului.

Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat si aprofundarea cooperarii in cadrul formatului Bucuresti 9 si Initiativei celor Trei Mari. In context, presedintele Iohannis a reiterat importanta pe care Romania o acorda realizarii proiectelor de interconectare Rail2Sea si Via Carpathia.

Seful statului i-a multumit omologului lituanian pentru sustinerea constanta a tarii sale pentru obiectivele strategice ale Romaniei, precum aderarea la spatiul Schengen, respectiv la OCDE.

Presedintele Iohannis a mai aratat ca schimburile comerciale bilaterale cu Lituania sunt in crestere si exista potential.

„Trebuie sa facem eforturi suplimentare, inclusiv din perspectiva investitiilor reciproce. Avem o cooperare eficienta in domenii precum apararea, afacerile interne si cercetarea si putem extinde aceasta cooperare si in alte domenii sectoriale, precum tehnologiile inovative sau securitatea energetica”, a completat seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: