Iohannis este pe baricade, ataca la CCR o lege data in favoarea celor suspecti de coruptie: „Masura diminueaza standardele de integritate, componente ale statului de drept”

news

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea care abroga suspendarea raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata, apreciind ca o astfel de masura diminueaza standardele de integritate, componente ale statului de drept, si creeaza un privilegiu nejustificat.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curtii Constitutionale, luni, 4 decembrie a.c., o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici”, anunta Presedintia, seful statului apreciind ca legea contravine prevederilor art. 1 alin. (3) – (5), art. 16 alin. (1) si art. 54 alin. (2) din Constitutie.

Articolele constitutionale invocate de presedinte prevad ca „Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate”, „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale” si ca „In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.

Un alt articol invocat in sesizarea presedintelui este cel conform caruia „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

Prevederea constitutionala conform careia „Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege”, este sie ea incalcata de legea modificare a Statutului functionarului public, in opinia sefului statului.

Conform presedintelui Iohannis, abrogarea suspendarii raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata incalca aceste articole din legea fundamentala, diminuand standardele de integritate, componente ale statului de drept.

„In jurisprudenta sa, Curtea Constitutionala a retinut ca sanctiunea prevazuta de art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr.188/1999, cea a suspendarii de drept a raportului de serviciu al functionarului public trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h), are ca finalitate protejarea autoritatii sau a institutiei publice fata de pericolul continuarii activitatii ilicite si al extinderii consecintelor periculoase ale faptei penale savarsite de catre functionarul public”, se arata in sesizare.

Facand trimitere la decizii ale Curtii Constitutionale, seful statului argumenteaza ca abrogarea prevderii referitoare la sussendare determina diminuarea standardelor de integritate cu privire la exercitarea unei functii publice si afecteaza profund increderea cetatenilor in institutii.

De asemenea, in opinia presedintelui, este creat un privilegiu nejustificat ceea ce incalca articolul constitutional referitor la egalitatea cetatenilor in fata legii.

„O prevedere care elimina sanctiunea suspendarii raportului de serviciu al unui functionar public trimis in judecata pentru infractiuni de o anumita gravitate este de natura sa aduca atingere standardelor etice si profesionale necesare pentru persoanele investite cu autoritate a statului, ceea ce incalca art. 54 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia „Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice […] raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin”. De altfel, se poate observa o contradictie evidenta intre cerintele de probitate pentru ocuparea unei functii publice, conditii stabilite de art. 54 din Legea nr. 188/1999 si modificarea legislativa propusa, care permite mentinerea raportului de serviciu la trimiterea in judecata a functionarilor publici pentru savarsirea unor infractiuni de o anumita gravitate. In plus, prin art. II alin. (1) din legea dedusa controlului de constitutionalitate, functionarilor publici aflati in situatiile prevazute la art. 94 si art. 95 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, li se aplica dispozitiile existente pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cu exceptia celor care au fost suspendati in baza art. 94 alin. (1) lit. m), care isi reiau raportul de serviciu la 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, daca de la data dispunerii masurii si pana la expirarea celor 30 de zile nu au fost supusi unor masuri privative de libertate”, se mai arata insesizarea adresata CCR.

Alte prevederi contestate sunt introducerea posibilitatii de delegare a competentei de organizare a concursului pentru ocuparea functiilor publice prin ordin al Presedintelui ANFP care ar incalca art. 1 alin. (4 ) si alin. (5 ) din Constitutie si cea privind transformarea unei functii de nivel inferior pentru a corespunde studiilor si/sau vechimii functionarului public de conducere care contravine articolului referitor la egalitatea in fata legii si a autoritatilor publice.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici a fost transmisa presedintelui in vederea promulgarii la data de 25 noiembrie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: