Iohannis, dupa juramant, anunta marea revolutie: „Toate institutiile statului trebuie sa treaca printr-un riguros proces de modernizare”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a depus, sambata, juramantul de investire in functie pentru cel de-al doilea mandat in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Principalele declaratii:

– Imi voi dedica toata puterea si priceperea urmatorilor cinci ani pentru progresul natiunii romane

– Va asigur ca voi fi preseidintele tuturor romanilor, atat al celor care m-au votat cat si al celor care au avut alta optiune. Dincolo de lucrurile care ne diferentiaza avem foarte multe comun, nu exista doua Romanii, ci o singura Romaniei care ne apartine tuturor

– Voi face tot ceea ce sta in puterile mele pentru ca Romania europeana, moderna si puternica sa devina realitate

– Bilantul ultimilor 30 de ani nu este satisfacator, este dezamagitor in raport cu pontentialul real al tarii, Trebuie sa depasim marasmul vesnicei perioade de tranzitie. Oamenii s-au saturat de atatea schimbari fara finalitate, care nu au produs rezultatele scontate

– Este momentul unei noi etape de dezvoltare a Romaniei. Obiectivul meu fundamental este de a construi o tara prospera, un stat functional, in care legea e una pentru toti

– Care sunt pasii de urmat? Principiul de la care trebuie sa plecam e ca statul se afla in slujba cetateanului pe care il serveste si respecta. E imperativa refacerea increderii oamenilor in institutiile publice. Dar nu se poate realiza fara o evaluare serioasa si reasezarea pe fundamente corecte a administratiei publice. Toate institutiile statului trebuie sa treaca printr-un riguros proces de modernizare

– Sunt sustinatorul ferm al culturii integritatii in functia publica. O justitie independenta e o conditie indispensabila a unei democratii veritabile si voi continua sa actionez cu aceeasi hotarare.

– Voi continua sa sprijin fara rezerve lupta anticoruptie si independenta justitiei

– Imi doresc o legislatie coerenta si adecvata realitatii, eliberata de orice forma nociva de populism. Totodata, legislatia va trebui sa fie sistematizata si simplificata, printr-un proces de maxima responsabilitate, pentru a elimina riscul ca Romania sa devina un stat blocat intr-un hatis birocratic si legislativ imposibil de deslusit.

– Stiu ce avem de facut si voi aduce alaturi de mine fortele politice autentic democratice

– Exista azi premisele pentru ca si presedintele, si parlamentul si guvernul sa lucreze temeinic pentru aceleasi obiective de tara. Suntem datori sa nu irosim aceasta sansa.

– In baza milioanelor de voturi acordate de cetateni, imi asum sa conduc aceasta munca de reconstructie, sa aduc alaturi toti factorii responsabili, astfel incat intregul potential al natiunii noastre sa isi gaseasca implinirea.

Conform memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, la ceremonie sunt invitati premierul Ludovic Orban, ministrii, judecatorii Curtii Constitutionale, fostii sefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu, Custodele Coroanei romane, Margareta, Principele Radu, reprezentanti ai cultelor religioase.

De asemenea, sunt invitati presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu, presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, seful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu, procurorul general Bogdan Licu, sefii SPP, STS, SRI si SIE, presedintele Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, presedintele CSM, Lia Savonea, presedintele Consiliului Legislativ, Dragos Iliescu, Avocatul Poporului, Renate Weber, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Printre invitati se mai numara presedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, presedintele AEP, Constantin Mituletu-Buica, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, presedintii ANRE si ANCOM, Dumitru Chirita si Sorin Grindeanu.

Sunt invitati si comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti, precum si presedintele CNA, Monica Gubernat, presedintii – directori generali ai Societatilor Romane de Televiziune si de Radiodifuziune, Doina Gradea si Georgica Severin, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.

Pe 28 noiembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei a validat rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Presedintele Iohannis a castigat alegerile prezidentiale din 24 noiembrie.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis

Preiau astazi cu multa emotie al doilea mandat de Presedinte al Romaniei.

Profund onorat de increderea care mi-a fost acordata, primesc aceasta inalta responsabilitate cu multa recunostinta si cu speranta in ceea ce priveste viitorul Romaniei.

Le multumesc concetatenilor nostri care au inteles ca votul constituie esenta democratiei si cel mai puternic instrument aflat la indemana pentru a indica drumul pe care vrem ca tara noastra sa il parcurga.

Am rostit astazi inaintea dumneavoastra, in fata reprezentantilor alesi ai poporului, un juramant solemn. Imi voi dedica „toata puterea si priceperea” urmatorilor cinci ani pentru progresul natiunii romane, insufletit de credinta ca destinul romanilor rezida in forta uriasa creatoare a neamului nostru.

Intelegand pe deplin responsabilitatile constitutionale, va asigur ca voi fi Presedintele tuturor romanilor, atat al celor care m-au votat si sustinut, cat si al celor care au avut o alta optiune.

Sunt convins ca, dincolo de lucrurile care ne diferentiaza, avem foarte multe in comun pentru ca, de fapt, nu exista doua sau mai multe Romanii. Exista o singura Romanie, care ne apartine tuturor si careia ii apartinem cu totii.

In limitele competentelor constitutionale, voi face tot ceea ce sta in puterile mele pentru ca Romania europeana, moderna si puternica, visul unor intregi generatii pentru care romanii au ridicat baricade in decembrie `89 si proiectul pentru care au iesit de nenumarate ori in strada si la vot, sa devina realitate.

Cu 101 ani in urma, parintii natiunii noastre – romanii curajosi care au visat, au trudit si au murit pentru unire – au dat nastere celui mai frumos si mai maret proiect romanesc al incercatei noastre istorii. Drumul nu a fost deloc usor in veacul care s-a scurs de la Marea Unire din 1918.

Am progresat impreuna, depasind nenumarate tragedii, perioade intunecate de represiune crunta sub tiranie si dictatura.

Istoria ne invata multe lectii, dar poate ca una dintre cele mai importante este aceea ca, atunci cand ne confruntam cu dificultati care par insurmontabile, nu trebuie sa ne pierdem nadejdea.

Nu trebuie sa dam vina pe altii. Nu trebuie sa fugim de responsabilitati. Nu, dimpotriva, trebuie sa ne unim fortele si energiile, asa cum au facut-o inaintasii nostri, pentru ca doar impreuna vom reusi!

Nu a existat niciun obiectiv national de anvergura care sa fi fost realizat fara sacrificii, fara solidaritate sau fara implicarea majoritatii romanilor.

Se implinesc trei decenii de la Revolutia din Decembrie 1989, care, prin jertfa de sange, a redat Romaniei destinul sau european si democratic. Insa, dincolo de progresele evidente, bilantul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfacator, nu se ridica nici la nivelul asteptarilor societatii si este dezamagitor in raport cu potentialul real al tarii.

Trebuie sa depasim odata pentru totdeauna marasmul vesnicei perioade de tranzitie. Prea multe generatii au fost de sacrificiu! Oamenii s-au saturat, pe buna dreptate, de atatea schimbari fara finalitate, care nu au produs rezultatele scontate.

Nu ne mai putem permite sa irosim pretioase sanse, valoroase oportunitati si inestimabil timp! Este, asadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a Romaniei.

Doamnelor si domnilor,

Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o tara prospera, sigura, un stat functional, cu institutii democratice consolidate, in care legea este egala pentru toti. O voce puternica in Europa si in lume, o tara care isi promoveaza valorile si identitatea si isi protejeaza resursele. Un stat in care Guvernul lucreaza cu responsabilitate in beneficiul tuturor cetatenilor, iar Parlamentul legifereaza bine si eficient.

Altfel spus, Romania normala, proiectul in care se regasesc milioane de romani si fata de care si-au aratat de o maniera atat de categorica sustinerea.

Care sunt, asadar, pasii de urmat astfel incat sa construim o tara in care cetatenii se simt in siguranta, cu sisteme publice competitive si performante, care functioneaza ireprosabil?

Ce trebuie sa facem, in definitiv, pentru ca toate aceste lucruri sa devina repere ale normalitatii, asa cum este firesc?

Principiul de la care va trebui sa plecam in acest amplu demers de transformare a Romaniei este acela ca statul, prin institutiile sale, se afla in slujba cetateanului pe care il serveste si il respecta. Este imperativa refacerea increderii oamenilor in autoritatile publice, a caror credibilitate a fost puternic zdruncinata. Dar acest lucru nu se poate realiza fara o evaluare serioasa si fara reasezarea, pe fundamente corecte, a administratiei publice.

Toate institutiile statului vor trebui sa treaca printr-un riguros proces de modernizare pentru a raspunde cu adevarat nevoilor societatii si interesului general.

Sunt si voi ramane un sustinator ferm al crearii unei culturi a integritatii functiei publice, la baza careia se afla un set de valori etice si principii imuabile.

O justitie independenta este o conditie indispensabila a unei democratii veritabile, o garantie a respectului pentru drepturile si libertatile fundamentale. Si in acest mandat voi continua sa actionez cu aceeasi hotarare pentru ca cetatenii sa isi consolideze increderea in stat.

Voi continua sa sprijin fara rezerve lupta anticoruptie si voi folosi toate prerogativele constitutionale pentru ca independenta justitiei si domnia legii sa nu fie alterate.

Totodata, legislatia va trebui sa fie sistematizata si simplificata, printr-un proces de maxima responsabilitate, pentru a elimina riscul ca Romania sa devina un stat blocat intr-un hatis birocratic si legislativ imposibil de deslusit.

Imi doresc ceea ce asteapta in definitiv si cetatenii, mediul de afaceri si chiar decidentii politici: o legislatie coerenta si adecvata realitatii, usor de inteles si aplicat, eliberata de orice forma nociva de populism.

Doamnelor si domnilor,

Romania Educata este un proiect-pilon al constructiei Romaniei normale, pe care sunt hotarat sa il vad pus in practica.

Nimic nu produce o schimbare mai benefica in fibra profunda a unei natiuni decat formarea tinerilor pentru a deveni cetateni implicati si activi, care, prin propriile lor realizari si succese, cladesc o tara mai buna pentru noi toti. Daca dorim sa anticipam viitorul tarii, un indiciu il putem gasi in modul in care se realizeaza educatia tinerilor.

Functionarea eficienta a marilor sisteme publice este, de asemenea, esentiala. Venituri suficiente si sigure pentru pensionarii nostri, spitale si scoli curate si bine dotate, cu medici si dascali corect rasplatiti pentru munca lor, pe criterii de performanta, infrastructura moderna, toate acestea nu mai trebuie sa reprezinte exceptia, ci starea de normalitate in Romania.

Pentru a asigura cresterea economica necesara sustinerii acestor sisteme publice, incurajarea mediului de afaceri si sprijinirea lui prin politici guvernamentale sanatoase sunt vitale.

Romania are un potential urias in industria auto, in energie si infrastructura energetica, in sectorul de tehnologie a informatiei si comunicatiilor, in agricultura, domenii a caror dezvoltare o voi incuraja si mai mult in acest nou mandat de Presedinte.

Romania normala este tara care isi protejeaza cetatenii. Voi asigura si pe mai departe indeplinirea acestui obiectiv, continuand angajamentele de succes ale politicii noastre externe si de securitate, bazate pe cei trei piloni: consolidarea rolului Romaniei in Uniunea Europeana si in NATO, precum si aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Sunt convins ca in urmatorii cinci ani tara noastra isi va creste influenta si profilul international, iar implicarea la nivelul Uniunii Europene in luarea unor decizii in beneficiul tuturor cetatenilor europeni va fi mult mai consistenta.

Toate aceste linii majore de actiune creioneaza proiectul Romaniei normale. Stiu ce avem de facut si voi aduce alaturi de mine fortele politice autentic democratice pentru ca aceasta viziune sa devina realitatea de zi cu zi a fiecarui roman.

Exista astazi premisele pentru ca si Presedintele, si Parlamentul, si Guvernul sa lucreze temeinic in directia atingerii acelorasi obiective de tara. Este o sansa extraordinara pentru dezvoltarea reala a Romaniei, suntem datori sa nu o irosim! Sa raspundem, asadar, cu loialitate asteptarilor a milioane de romani!

Doamnelor si domnilor,

Dragi romani,

Nu vom inceta niciodata sa ne amintim ca suntem mostenitorii si, pe vecie, pastratorii a doua momente cardinale. La capetele secolului trecut stau, ca doua greutati ale talerului, cele doua momente astrale ale istoriei natiunii noastre: Marea Unire de la 1918 si Revolutia Romana din 1989.

Noi suntem cei care am primit, ca un arc peste timp, cea mai de pret mostenire platita cu sangele semenilor nostri: idealul unei Romanii libere si democratice, al unei Romanii puternice si drepte, al unei Romanii europene care isi castiga respectul intregii lumi.

Ce responsabilitate uriasa sa nu deviem de pe acest drum! Dar si ce forta creativa a romanilor inca nepusa suficient in valoare, cate energii individuale care se cer descatusate si care, odata aduse laolalta prin politici corecte, vor schimba pur si simplu fata tarii noastre. Nu mai este nicio zi de pierdut!

In baza milioanelor de voturi acordate de cetateni, imi asum sa conduc aceasta munca de reconstructie, sa aduc alaturi toti factorii responsabili, astfel incat intregul potential al natiunii noastre sa isi gaseasca implinirea.

Dragi romani de pretutindeni,

Si noua ne este dor de voi si va asteptam cu drag acasa! Indiferent ca traim in interiorul granitelor sau in afara lor, in inimile noastre visam cu totii la aceeasi Romanie, o tara prospera si sigura, o casa primitoare pentru toti cetatenii sai. Devotamentul si implicarea voastra sunt de nepretuit si contam si in viitor pe contributia voastra valoroasa!

Doamnelor si domnilor,

La 30 de ani de la Revolutia din 1989, trebuie sa avem maturitatea sa intelegem ca suntem obligati sa ne rupem definitiv de tarele trecutului si sa incepem un nou capitol. Destinul nostru va fi pe atat de impunator, pe cat de maret este idealul in care credem.

Sa credem, asadar, cu toata taria, ca transformarea tarii noastre poate fi extraordinara, iar, peste ani, 2019 sa ramana in istorie ca reperul definitoriu al inceperii constructiei Romaniei normale!

Cand ne va fi greu, sa ne gasim sprijin unii in ceilalti, fiindca noi, romanii, oriunde ne-am afla, suntem o mare familie, uniti pentru totdeauna de dragostea de tara care ne da forta sa depasim orice obstacol.

Sa credem in noi si in puterea noastra de a lasa mostenire o Romanie a visurile si asteptarilor in sfarsit implinite!

Acesta sa fie legamantul pe care cu totii il facem astazi, 21 decembrie, zi simbol a renasterii nationale!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: