Iohannis, despre schimbarea climatica: „Costurile inactiunii sau actiunii amanate sunt enorme. Prin urmare, trebuie sa cream instrumente financiare si sociale noi”

news

iohannis

Efectele schimbarilor climatice devin tot mai acute pentru cetatenii Romaniei, a declarat, marti, la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis, la evenimentul „Schimbari climatice si dezvoltare: perspective pentru Romania”.

„Efectele acestor schimbari climatice devin tot mai evidente si mai acute pentru cetatenii Romaniei, fie ca este vorba de valuri de caldura care-si pun amprenta asupra sanatatii, de fenomenul de seceta cu impact negativ in economie sau de furtuni violente care distrug bunuri si pun in pericol vietile oamenilor”, a spus seful statului.

Iohannis a subliniat ca tranzitia climatica sa fie „echitabila, incluziva si compatibila cu cresterea economica”.

El a amintit ca la Cotroceni este prezentat, in cadrul evenimentului, Raportul de tara privind clima si dezvoltarea, elaborat de Banca Mondiala, in colaborare cu Guvernul Romaniei si cu Administratia Prezidentiala.

„Una dintre concluziile-cheie ale raportului arata ca in cazul Romaniei exista potential pentru a imbunatati semnificativ calitatea vietii cetatenilor nostri si, in acelasi timp, pentru a parcurge procesul decarbonizarii, necesar atingerii neutralitatii climatice”, a aratat seful statului, citat de Agerpres.

Iohannis a adaugat ca raportul avanseaza o serie de recomandari care se aliniaza cu directiile pe care si el le-a sustinut si promovat la nivel national si international in ceea ce priveste abordarea problematicii schimbarilor climatice.

„De exemplu, raportul subliniaza ca persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice si mai putin reziliente in fata acestora, atat in Romania, cat si la nivel international. Masurile care vizeaza transformarile climatice servesc interesului tuturor, iar costurile inactiunii sau actiunii amanate sunt enorme. Prin urmare, trebuie sa cream instrumente financiare si sociale noi, care sa se concentreze mai eficient asupra cetatenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate in contextul schimbarilor climatice”, a punctat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, consolidarea resursei umane prin educatie si prin dezvoltare de competente devine esentiala pentru o tranzitie verde de succes, de care sa beneficieze intreaga societate.

„Raportul indica modurile in care putem reconcilia actiunea climatica cu dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre prin investitii, dezvoltarea de industrii verzi si integrarea in lanturi valorice globale verzi. Sunt evidentiate, de asemenea, domenii in care Romania are un avantaj competitiv, extinzand astfel experienta si cunostintele la nivel national in aceste zone”, a aratat seful statului.

Klaus Iohannis a apreciat ca, pentru a gestiona eficient schimbarile climatice, este necesar „un pact transpartinic care sa asigure angajamentul si continuitatea in atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu si lung”.

De asemenea, a aratat el, este nevoie de un parteneriat pentru tranzitie climatica intre institutiile statului, societatea civila, sectorul privat si mediul academic, de cercetare si inovare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: