Iohannis, despre posibilitatea cedarii catre Ucraina a unui sistem Patriot: „Nu accept sub nicio forma ca Romania sa ramana fara aparare antiracheta si fara aparare antiaeriana”
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, la Zarnesti, ca nu accepta nu „sub nicio forma ca Romania sa ramana fara aparare antiracheta si fara aparare antiaeriana”, intrebat fiind despre solicitarile ca Romania sa cedeze Ucrainei un sistem Patriot. „In masura in care se cedeaza ceva, trebuie Romania sa primeasca altceva”, „altfel, nu se va face nimic”, a precizat Iohannis.
„Nu comentez aceasta chestiune si nu cred ca are ce cauta in spatiul public general. Este o chestiune care trebuie discutata cu specialistii din Armata care in final trebuie decisa in CSAT si comunicat rezultatul. Nu cred ca o dezbatere publica larga este de dorit pe o astfel de speta foarte specializata si care sigur trebuie dusa intr-o zona in care, din pacate, avem un conflict armat”, a declarat Klaus Iohannis.
Chestionat cand va convoca sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii la care sa fie discutat subiectul sistemelor Patriot, seful statului a raspuns: „Imediat dupa ce expertii clarifica chestiunile”.
„Nu este simplu. Sa nu ne imaginam ca vorbim aici, nu stiu, de o remorca cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au facut intre furnizor si beneficiar. Sunt instalatii foarte sofisticate si aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul ca eu nu accept sub nicio forma ca Romania sa ramana fara aparare antiracheta si fara aparare antiaeriana. Despre asta vorbim. Deci in masura in care se cedeaza ceva, trebuie Romania sa primeasca altceva. Altfel, nu se va face nimic”, a continuat Iohannis.
Intrebat daca exista un orizont de timp, Klaus Iohannis a replicat: „Nu exista un orizont de timp, fiindca aceste discutii sunt purtate de cei din Ministerul Apararii si dureaza un timp”.
De asemenea, chestionat cum s-a raportat presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la acest subiect, presedintele Iohannis a raspuns scurt: „Asteapta cu mare interes decizia Romaniei”.
El mai precizat ca Romania nu va trimite combatanti in Ucraina. ”Romania nu va trimite combatanti in Ucraina, este simpla discutia si cred ca cu asta s-a si terminat”, a spus Iohannis.
Despre cheltuielile pentru inzestrarea armatei, presedintele a afirmat ca lucrurile s-au complicat din doua motive, pentru ca toata lumea vrea sa cumpere armament in ziua de astazi si nu mai este atat de usor sa faci o achizitie.
”In buna masura deja s-a corectat aceasta cheltuiala fiindca la Aparare s-au cheltuit foarte multi bani chiar la inceputul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achizitionate in anul trecut. Din pacate, nu avem bugetare multianuala, chit ca se discuta de decenii de asa ceva si poate odata o sa avem, fiindca nu poti sa planifici achizitii militare cu bugete anuale, decat cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta si nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, platite, chestiune care de multe ori se deruleaza pe mai multi ani”, completat seful statului.
Despre afirmatia sefului Statului Major al Armatei, care spunea ca trebuie accelerat acest proces de inzestrare, presedintele a tinut sa precizeze ca ”Romania face foarte bine ceea ce face in zona inzestrarii, dar regulile de achizitii publice de multe ori intind procesul, artificial, foarte mult”.
”Este o chestiune care s-a discutat si la alt nivel, ca poate e nevoie chiar in UE sa imbunatatim regulile de achizitii publice, pentru a accelera exact in aceasta zona”, a precizat presedintele.
Intrebat daca posibile scenarii de escaladare a conflictului din Ucraina si daca exista vreo amenintare directa la tara noastra, Iohannis a spus ca „Romania este o tara sigura” si a adaugat ca romanii nu trebuie sa se teama.
„Nu exista nicio amenintare directa, dar sigur militarii intotdeauna se pregatesc pentru toate situatiile posibile. Din toate informatiile pe care le am eu, pot sa va spun ca Romania este o tara sigura. Romanii nu trebuie sa se teama. Dar sigur trebuie sa fim pregatiti intotdeauna pentru evenimente neasteptate. Nu este cazul sa intram in panica sau sa credem ca Romania este cumva amenintata. Romania beneficiaza astazi, prin faptul ca este in NATO, de cele mai importante garantii de securitate pe care le-am avut vreodata de cand existam.
In acest sens trebuie sa constientizam valoarea apartenentei noastre la NATO si UE. Este foarte, foarte important sa intelegem ca nu suntem singuri, suntem impreuna cu aliatii si facem fata oricarei situatii foarte bine. Nu am niciun semnal si nicio indicatie ca ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-ati mentionat”, a mai afirmat Klaus Iohannis.