Iohannis, de Ziua Armatei: „Trebuie sa ramanem ferm angajati in sprijinirea dreptului Ucrainei la autoaparare in fata agresorului, atat timp cat va fi necesar”

news

Romania este astazi o tara „sigura” si „un pilon de stabilitate” in estul Europei, a declarat, vineri, presedintele Klaus Iohannis, care a adaugat ca tara noastra trebuie sa ramana „ferm” angajata in sprijinirea dreptului Ucrainei la autoaparare in fata agresorului atat timp cat va fi necesar.

Iohannis a aratat ca tara noastra este in „proces de optimizare” a cadrului legislativ national pentru preveni si combate riscul ca drone esuate, utilizate de fortele ruse impotriva obiectivelor ucrainene, sa cada pe teritoriul national.

„Traversam vremuri dificile, marcate de provocari multiple, care sporesc instabilitatea si impredictibilitatea evolutiilor de securitate la nivel regional, european si global, context in care puterea militara capata o si mai mare relevanta, atat ca un mijloc de consolidare si proiectare a fortei, cat si ca factor esential de descurajare si aparare. Razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european si reprezinta o incalcare grava a dreptului international si o provocare la adresa ordinii internationale bazate pe reguli, care a asigurat pacea si stabilitatea in lume dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, a afirmat seful statului, la ceremonia militara organizata, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Armatei.

Presedintele a mentionat ca Romania trebuie sa ramana vigilenta si sa continue eforturile nationale, in cooperare cu aliatii, pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare si aparare a NATO in regiunea Marii Negre.

„Trebuie sa ramanem ferm angajati in sprijinirea dreptului Ucrainei la autoaparare in fata agresorului, atat timp cat va fi necesar, impreuna cu aliatii din NATO si cu partenerii europeni si internationali. Fortele ruse continua actiunile de agresiune, facand victime civile si producand pagube insemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv in proximitatea frontierei fluviale cu Romania. In fata acestor provocari, ramanem vigilenti si continuam eforturile nationale conjugate si cooperarea stransa cu aliatii pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare si aparare a NATO in regiunea Marii Negre, care reprezinta o zona de importanta strategica pentru securitatea euroatlantica”, a completat seful statului.

„Totodata, suntem in proces de optimizare a cadrului legislativ national pentru a fi in masura sa prevenim si sa combatem riscul ca drone esuate, utilizate de fortele ruse impotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora sa cada pe teritoriul national”, a amintit presedintele Iohannis.

Conform acestuia, Romania este o tara „sigura” si „un pilon de stabilitate” in estul Europei, iar cetatenii romani beneficiaza de „cele mai solide” garantii de securitate din istoria noastra.

„La Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii aliati au subliniat ca raman ferm angajati fata de securitatea si stabilitatea regiunii Marii Negre, iar acest fapt se datoreaza, in mare masura, eforturilor politice, diplomatice si militare ale Romaniei din ultimii 10 ani. De altfel, faptele vorbesc de la sine. Gazduim pe teritoriul national o serie de structuri si comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliati se instruiesc impreuna cu militarii romani”, a explicat Iohannis.

Seful statului a multumit, cu acest prilej, militarilor din Statele Unite ale Americii, Franta, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Tarile de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord si Ungaria pentru prezenta in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: