Presedintele Romaniei s-a declarat nemultumit, joi, de modul in care ministrul Justitiei intelege sa isi indeplineasca atributiile. Iohannis a aratat ca Tudorel Toader a avut „rezultate remarcabile negative”.
„Cu rezultate aproape de negative a reusit ministrul Justitiei sa demonstreze ca se poate si mai netransparent, si mai neclar, si mai incert de pana acum. Niciodata nu am avut pana acum o astfel de procedura viciata de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasa ministrul si se duce fara sa aiba drept de initiativa legislativa in Parlament, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din Coalitie iau aceste proiecte si le prezinta ca si cum le-ar fi creat acasa si acum avem initiativa parlamentara.
Asa nu se legifereaza. (…) Daca ne uitam la continut, cu siguranta unele prevederi (…) sunt bune, oportune si necesare. Ma gandesc aici la a pune in acord cu decizii ale CCR, puneri in acord cu directive europene si asa mai departe, insa de la a corecta legislatia, ceea ce in esenta ar fi fost un lucru bun, pana la a cioparti, ceea ce se intampla se pare acum, este cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem”, a declarat presedintele.
Intrebat despre pragul la abuzul in serviciu, Iohannis a mentionat ca se teme de „ciopartirea” legislatiei.
„Aud tot felul de teorii in spatiul public si nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri a legislatiei in vigoare. Ma gandesc la acel mult discutat prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag anume pentru a defini abuzul in serviciu. Un functionar sau un deputat poate sa faca abuz serviciu si contra intereselor publice si aceasta este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discutie aprofundata si de buna credinta. Or, clar, aceasta buna credinta este greu de gasit si greu de vazut in toata dezbaterea din Parlament”, a mai spus Iohannis.
El a promis ca va fi „foarte activ” in procesul initiat de PSD-ALDE de modificare a legilor justitiei.
„Voi fi foarte activ in acest proces legislativ si voi face uz de toate prerogativele prezidentiale. Cred ca Inspectia Judiciara (pot sa-mi exprim o oponie a persoanei mele) trebuie sa ramana la CSM. In Constitutie scrie sec: CSM e garantul independentei justititiei. Principiul e unul ancorat in Constitutie: CSM reprezinta justitia, nu Parlamentul. Parlamentul legifereaza. Sistemul judiciar aplica legea. Aceste lucruri nu pot si nu trebuie amestecate”, a mentionat presedintele.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…