Iohannis anunta, alaturi de sefa CE, ca „situatia in Ucraina se va degrada”. Ce masuri va lua Romania
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca a discutat cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre intensificarea sprijinului catre Ucraina, punctand ca se lucreaza pentru operationalizarea cat mai rapida pe teritoriul Romaniei a unui hub umanitar care sa permita colectarea si transportul donatiilor internationale in tara vecina. „Credem ca, din pacate, situatia in Ucraina se va degrada in continuare, iar nevoia de ajutor va creste semnificativ”, a subliniat Iohannis.
„Am discutat despre (…) intensificarea sprijinului mai ales umanitar catre Ucraina. Vreau sa-i multumesc presedintei Comisiei Europene pentru sustinerea acordata pentru infiintarea pe teritoriul Romaniei a unei facilitati logistice, un asa-numit hub umanitar, un centru care sa permita colectarea si transportul donatiilor internationale in domeniul ajutorului umanitar in Ucraina. Lucram pentru operationalizarea cat rapida a acestui centru”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele CE, Ursula von der Leyen, aflata in vizita la Bucuresti.
Presedintele Iohannis a precizat ca acest centru va permite centralizarea ajutoarelor si trimiterea acestora in Ucraina, dar si in Republica Moldova, urmand sa functioneze la capacitate maxima in cateva saptamani.
„Este important de stiut ca acest centru va fi un centru mare. Acest centru va permite centralizarea ajutoarelor si trimiterea lor in Ucraina, dar dupa parerea mea si in Republica Moldova. (…) Acest centru va functiona destul de mult timp. Noi credem ca, din pacate, situatia in Ucraina se va degrada in continuare, iar nevoia de ajutor va creste semnificativ. In acest sens, vom lucra cu siguranta in etape si vom lucra impreuna cu Comisia. Este un centru de logistica pentru ajutor umanitar care se va institui sub umbrela RESC UE, deci sub umbrela ajutorului umanitar european. Romania va juca, evident, rolul de gazda, vom avea cea mai mare parte a sarcinilor, pe care le vom indeplini. Va incepe sa lucreze in etape. Vom incepe de la un centru care primeste primele ajutoare si se va dezvolta in continuare. In final, va fi o intreprindere foarte mare si foarte complicata, fiindca va lucra cu toti actorii implicati in ajutor umanitar”, a explicat seful statului.
El a indicat ca ajutoarele vor fi livrate pe un coridor umanitar. „Acest coridor va necesita negocieri si cu autoritatile centrale din Ucraina si cu autoritatile locale, dar si cu cei care sunt acolo in stare de razboi, fiindca aceste ajutoare in definitiv trebuie sa ajunga si in zonele unde exista activitate militara si unde civilii, de obicei, sunt in mare nevoie de ajutoare din afara. Aceste lucruri vor fi foarte complicate si, pana cand acest centru va functiona la capacitate nominala, cu siguranta vor trece cateva saptamani, dar noi incepem practic de astazi pregatirile. Doamna presedinte a venit cu experti de la Bruxelles si impreuna cu oamenii nostri vom incepe sa lucram la aceste lucruri”, a transmis Iohannis.
Seful statului a subliniat ca Romania va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricarui refugiat din calea razboiului din Ucraina si intentioneaza sa acceseze in perioada urmatoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cat mai bine fluxul masiv de refugiati, respectiv Fondul pentru azil, migratie si integrare si Fondul pentru gestionarea frontierelor si viza.
„De asemenea, ne vom coordona si cu celelalte state membre ale Uniunii Europene si cu alti parteneri si organizatii internationale”, a indicat el.