Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o convorbire telefonica cu omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski, discutiile avand loc in contextul aniversarii a 30 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-ucrainene, respectiv al evolutiilor „ingrijoratoare” de securitate din imediata proximitate a Ucrainei, in regiunea Marii Negre, a informat Administratia Prezidentiala.
Potrivit sursei citate, presedintele Romaniei a exprimat disponibilitatea avansarii cooperarii bilaterale, prin largirea cadrului juridic si valorificarea potentialul existent in domeniul economic, inclusiv comercial, al conectivitatii fizice si cooperarii transfrontaliere, precum si in domeniul cultural.
De asemenea, Iohannis si-a aratat sustinerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declaratiei comune privind perspectiva europeana a Ucrainei, document aflat in discutie in plan bilateral de anul trecut, cu luarea in considerare a elementelor de interes pentru Romania.
Seful statului a acordat un spatiu „amplu”, in convorbirea telefonica, solutionarii problemelor legate de drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina, indeosebi privind protectia identitatii lingvistice a etnicilor romani.
In acest sens, el a reiterat asteptarea ca, pornind de la recunoasterea identitatii intre limba romana si asa-zisa „limba moldoveneasca”, confirmata de partea ucraineana in luna aprilie 2021, Ucraina sa recunoasca oficial inexistenta „limbii moldovenesti”.
Salutand reluarea, in septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte romano-ucrainene privind protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obtinerii unor rezultate concrete, cat mai curand posibil, care sa permita semnarea unui nou protocol, precum si reluarea activitatii comisiei in plenul sau.
„Presedintele Volodimir Zelenski a mentionat ca intelege preocuparile partii romane legate de drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane si si-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de solutii”, precizeaza Administratia Prezidentiala.
Cei doi sefi de stat au avut un schimb „aprofundat” de opinii cu privire la situatia de securitate din regiune.
In acest context, presedintele Romaniei a reiterat sprijinul „ferm” al tarii noastre pentru suveranitatea Ucrainei si integritatea sa teritoriala, precum si pentru aspiratiile sale europene si euroatlantice.
Klaus Iohannis a aratat ca este „inacceptabila” amenintarea cu folosirea fortei si tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum si incercarile de recreare a unor „sfere de influenta” si a reafirmat sustinerea puternica a Romaniei pentru dreptul Ucrainei de a-si alege propriile optiuni de politica externa si de securitate.
El a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoastere a anexarii ilegale a Peninsulei Crimeea si a apreciat comportamentul „responsabil” al Ucrainei in vederea evitarii cresterii tensiunilor.
La randul sau, presedintele Ucrainei a multumit Romaniei pentru sprijinul „vocal” si „activ” atat in cadrul Uniunii Europene, cat si al NATO, arata Administratia Prezidentiala.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…