Fostul ministru al Sanatatii Ioana Mihaila afirma ca premierul Florin Citu, care a cerut o ancheta legata de felul in care Ministerul Sanatatii s-a pregatit pentru valul patru al pandemiei, „s-ar putea sa fie surprins in defavoarea dumnealui”. Ea arata ca pregatirea a insemnat atat preventie, prin vaccinare, iar aceasta campanie e coordonata de CNCAV, aflat in subordinea directa a premierului, dar si pregatire efectiva.
„Ma bucur ca cere o ancheta, ca s-ar putea sa fie surprins in defavoarea dumnealui, ca urmare a acestei anchete, in sensul ca atunci cand vorbim de pregatirea pentru valul patru, vorbim de doua lucruri: in primul rand, vorbim de preventia acestui val patru, care se face mai ales prin vaccinare, si vorbim de pregatirea efectiva, in sensul preluarii pacientilor care ajung totusi sa aiba nevoie de ingrijiri spitalicesti, vorbim de pacientii infectati cu COVID”, a declarat Ioana Mihaila, la RFI.
Potrivit fostului ministru al Sanatatii, „daca vorbim de preventia unui val mare de imbolnaviri care necesita ingrijiri spitalicesti, vorbim mai ales de campania de vaccinare si atunci e bine sa ne amintim ca aceasta campanie de vaccinare este coordonata de CNCAV, care este in subordinea directa a premierului Romaniei si care are ca reprezentant din partea Ministerului Sanatatii un secretar de stat PNL si anume domnul Andrei Baciu, iar rezultatele le vedem cu totii”.
„Nu am stat deoparte nici in ceea ce priveste aceasta campanie de vaccinare, totusi. Ministerul Sanatatii a fost cel care a propus masurile de stimulare a campaniei de vaccinare si a facut toate demersurile, atat in ceea ce priveste promovarea OUG care a reglementat acordarea acestor bonuri valorice, acele tichete de masa pentru cei care se vaccineaza, precum si loteria persoanelor vaccinate, asa cum tot Ministerul Sanatatii a facut posibila utilizarea certificatelor sanitare, acele certificate care atesta vaccinarea, testarea sau trecerea prin boala, pe teritoriul tarii”, a explicat Mihaila.
Ea a vorbit si despre pregatirea paturilor de ATI pentru pacientii COVID-19.
„In ceea ce priveste pregatirea pentru valul patru, premierul spune ca ministerul trebuia sa mentina operationale pentru pacientii COVID cele 1.600 de paturi de Terapie Intensiva, care au existat in valul trei. Or, noi am avut pe parcursul verii si zile in care am avut 30 de pacienti cu COVID-19 internati la Terapie Intensiva. Motiv pentru care noi inca din aprilie am publicat un ordin de ministru prin care am flexibilizat si am acordat spitalelor posibilitatea de a-si ajusta numarul de paturi pentru pacienti COVID si pentru pacienti non-COVID, in functie de evolutia pandemiei. Asa incat fiecare spital care a cerut la DSP o reducere a numarului de paturi COVID a fost obligat sa depuna si un plan de rezilienta, sa arate cum poate sa creasca inapoi numarul de paturi si sa-si asume aceasta crestere a numarului de paturi, in functie de doi indicatori: incidenta de la nivel judetean si gradul de ocupare a paturilor cu pacienti COVID. Mai mult, Directiile de Sanatate Publica, conform ordinului de ministru, au centralizat aceste planuri de rezilienta si au stabilit si modul in care spitalele dintr-un judet isi deschid noi sectii pentru pacientii COVID-19. Asta a insemnat pregatirea pentru valul patru si acest lucru a fost efectuat de catre Ministerul Sanatatii inca de la inceputul verii, din aprilie, cand am publicat ordinul de ministru, in colaborare cu directiile de sanatate publica”, a detaliat Mihaila.
Ea a adaugat ca a solicitat bani, la rectificarea bugetara, pentru acoperirea tratamentelor pentru pacientii COVID-19.
„In plus, noi la solicitarile de rectificare, solicitari pe care le-am finalizat la inceputul lunii august, am cerut bani pentru rezerva Ministerului Sanatatii, pentru a acoperi tratamentele pacientilor infectati cu COVID-19, dar aceasta rectificare a fost mult intarziata, ea fiind aprobata in luna septembrie, aproape la o luna distanta de momentul in care ea a fost finalizata, o luna care putea fi folosita pentru semnarea contractelor cu distribuitorii de medicamente si asigurarea tratamentelor COVID-19. Nefiind posibil acest lucru, tot nu am stat degeaba, ci am dat o notificare si am lasat spitalele sa achizitioneze direct tratamentele care erau disponibile la nivel national destinate pacientilor cu COVID-19, neputand noi, neavand fonduri, sa achizitionam acele medicamente”, a precizat fostul ministru al Sanatatii.
Premierul Florin Citu a anuntat ca va cere o „ancheta/analiza” care sa arate cum s-a pregatit Ministerul Sanatatii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. „Este anormal si cineva trebuie sa raspunda pentru asta daca valul patru nu a fost pregatit, desi am vorbit despre asta toata vara”, a sustinut primul ministru.
„O sa cer o ancheta/analiza, pentru ca vreau sa stiu cum a fost pregatit valul patru. Stiam ca vine valul patru, eu am spus tot anul, deci dupa ce s-a terminat valul trei am spus ca nu vreau sa se reduca numarul de paturi in sectiile ATI pentru COVID, am spus foarte clar ca sa ramana intacta capacitatea noastra de a raspunde, as vrea sa vad cum a fost pregatit de Ministerul Sanatatii acest val si sa vedem daca s-a tinut cont de ceea ce am spus eu si, daca nu s-a tinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a tinut cont si va fi responsabil pentru asta”, a declarat primul ministru, marti, intr-o conferinta de presa la Sinaia.
Citu a mentionat ca solicita un plan privind gestionarea situatiei si va avea discutii cu managerii de spitale si cu cei din Directiile de Sanatate Publica pe tema paturilor de la ATI, dar si pe tema personalului care sa asigure asistenta medicala la aceste paturi pentru bolnavii COVID.
„Este anormal si cineva trebuie sa raspunda pentru asta daca valul patru nu a fost pregatit, desi am vorbit despre asta toata vara”, a adaugat primul ministru.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…