„Invadatorii rusi se vor confrunta cu un cosmar”. Reportaj din Harkov (Ucraina), cum se pregatesc locuitorii de rezistenta: „Trebuie sa stam mana in mana impotriva agresorului”
Agentia Associated Press a dat publicitatii, marti, un amplu reportaj din Harkov, al doilea oras ca marime din Ucraina, aflat la doar 40 de kilometri de linia frontului, in care arata cum se pregatesc oamenii simpli de rezistenta in cazul unei invazii din partea Rusiei.
Situatia din Harkov, la doar 40 de kilometri de o parte dintre zecile de mii de trupe rusesti masate la granita cu Ucraina, se simte deosebit de periculoasa. Al doilea oras ca marime din Ucraina este unul dintre centrele sale industriale si include doua fabrici care restaureaza vechile tancuri din epoca sovietica sau construiesc altele noi.
Este, de asemenea, un oras al fracturilor: intre vorbitorii de ucraineana si cei care raman la limba rusa care a dominat pana de curand; intre cei care se ofera voluntar cu entuziasm sa reziste unei ofensive rusesti si cei care vor doar sa isi traiasca viata. Care tabara va invinge in Harkov ar putea determina soarta Ucrainei.
Daca Rusia invadeaza, unii dintre cei peste un milion de locuitori ai Harkovului spun ca sunt gata sa isi abandoneze viata civila si sa duca o campanie de gherila impotriva uneia dintre cele mai mari puteri militare din lume. Ei se asteapta ca multi ucraineni sa faca acelasi lucru.
„Acest oras trebuie sa fie protejat”, a declarat Viktoria Balesina, care preda tenis de masa adolescentilor si isi vopseste parul tuns in coroana de un mov intens. „Trebuie sa facem ceva, nu sa ne panicam si sa cadem in genunchi. Nu ne dorim acest lucru”.
Balesina isi aminteste ca a fost presata sa participe la mitinguri pro-Rusia in timpul miscarii de protest care a cuprins Ucraina dupa atacul Rusiei din 2014 – un an care i-a schimbat complet viata. Vorbitoare de limba rusa de o viata, nascuta si crescuta in Harkov, ea a trecut la limba ucraineana. Apoi s-a alaturat unui grup de aproximativ o duzina de femei care se intalnesc saptamanal intr-o cladire de birouri pentru instruire in domeniul apararii comunitare.
Acum, ucraineanca ei este aproape fluenta, desi inca se mai agata periodic de cuvinte, si poate reincarca o mitraliera aproape fara probleme.
Aceasta nu era viata la care se astepta la 55 de ani, dar a acceptat-o ca fiind necesara. O multime de oameni din cercul ei social simpatizeaza cu Rusia, dar nu ei sunt ceea ce o motiveaza astazi.
„Am de gand sa protejez orasul nu pentru acei oameni, ci pentru femeile cu care ma antrenez”, a spus ea.
Printre membrii grupului ei se numara Svetlana Putilina, al carei sot este capelan musulman in armata ucraineana. Cu o determinare sumbra si fara nici o urma de panica, femeia in varsta de 50 de ani a orchestrat planuri de urgenta pentru familia sa si pentru unitatea sa: Cine ii va duce pe copii in siguranta in afara orasului? Cine ii va insoti pe parintii si bunicii in varsta la unul dintre sutele de adaposturi antiaeriene cartografiate? Cum se vor desfasura femeile din rezistenta?
„Daca va fi posibil si guvernul nostru va da arme, le vom lua si ne vom apara orasul”, a declarat mama a trei copii si bunica a inca trei. Daca nu, ea are cel putin una dintre armele de serviciu ale sotului ei acasa, iar acum stie cum sa o foloseasca.
In alta parte, in Harkov, doctorul Oleksandr Dikalo a tarat doua scaune de examinare scartaitoare intr-un subsol labirintic si a reumplut bidoane galbene cu apa proaspata. Clinica stomatologica publica pe care o conduce se afla la parterul unei cladiri de apartamente cu 16 etaje, iar labirintul de incaperi subterane este catalogat drept adapost de urgenta pentru sutele de rezidenti.
Dikalo stie si cum sa manuiasca armele, de pe vremea cand era soldat in armata sovietica, cand a fost stationat in Germania de Est. Sotia sa lucreaza ca medic la spitalul de urgenta din Harkov si ingrijeste in mod regulat soldatii ucraineni raniti pe front.
Conflictul care a inceput in regiunea ucraineana Donbas s-a redus la un razboi de transee de nivel scazut dupa acordurile negociate de Franta si Germania. Cei mai multi dintre cei aproximativ 14.000 de morti au fost ucisi in 2014 si 2015, dar fiecare luna aduce noi victime.
„Daca, Doamne fereste, se intampla ceva, trebuie sa stam si sa ne protejam orasul. Trebuie sa stam mana in mana impotriva agresorului”, a declarat Dikalo. La 60 de ani, este prea batran pentru a se alatura unitatilor de aparare civila care se formeaza in intreaga tara, dar este pregatit sa actioneze pentru a impiedica prabusirea Harkovului.
Un razboi de gherila purtat de dentisti, antrenori si gospodine care apara un oras natal cu o mie de adaposturi in subsoluri ar fi un cosmar pentru planificatorii militari rusi, potrivit atat analistilor, cat si oficialilor serviciilor secrete americane.
„Rusii vor sa distruga fortele de lupta ale Ucrainei. Ei nu vor sa fie in situatia in care trebuie sa ocupe teren, sa aiba de-a face cu civili, sa se confrunte cu o insurgenta”, a declarat James Sherr, un analist al strategiei militare rusesti care a depus marturie saptamana trecuta in fata unei comisii parlamentare britanice.
La Washington se fac tot mai multe apeluri pentru ca CIA si Pentagonul sa sprijine o potentiala rezistenta ucraineana. In timp ce fortele Rusiei sunt mai mari si mai puternice decat cele ale Ucrainei, o insurgenta sustinuta de arme si pregatire finantate de SUA ar putea descuraja o invazie la scara larga.
Sondajele de opinie efectuate in randul ucrainenilor obisnuiti, analizate de agentiile de informatii, au indicat in mod clar ca ar exista o rezistenta activa in cazul unei invazii, potrivit a doua persoane familiarizate cu aceasta chestiune, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Un purtator de cuvant al comunitatii de informatii a refuzat sa comenteze.
Rusia neaga ca ar avea planuri pentru o ofensiva, dar cere promisiuni din partea NATO de a mentine Ucraina in afara aliantei, de a opri desfasurarea de arme NATO in apropierea granitelor rusesti si de a retrage fortele NATO din Europa de Est. NATO si SUA considera aceste cereri imposibile.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenskyy a declarat recent ca orice escaladare ar putea depinde de Harkov. Orasul este, de asemenea, baza lui Evgheni Murayev, identificat de serviciile secrete britanice ca fiind persoana pe care Rusia se gandeste sa o instaleze in functia de presedinte.
„Harkov are peste 1 milion de cetateni”, a declarat Zelensky pentru The Washington Post. „Nu va fi doar o ocupatie, ci va fi inceputul unui razboi pe scara larga”.
Tocmai de asta se teme Anton Dotsenko. La 18 ani, el a fost in prim-planul valului de proteste care a dus la caderea guvernului pro-rus in 2014. Acum este un lucrator in tehnologie in varsta de 24 de ani si a avut parte de destule tulburari.
„Cand oamenii sunt calmi si prosperi si totul este bine, nu danseaza foarte bine. Dar cand totul este rau, atunci petrec din greu, ca si cum ar fi ultima data”, a spus Dotsenko in timpul unei pauze de fumat in fata unui club de noapte vibrant din Harkov. „Acesta este un razboi stupid si cred ca toate acestea ar putea fi rezolvate pe cale diplomatica. Ultimul lucru pe care as vrea sa il fac este sa imi dau viata, sa imi dau viata mea valoroasa, pentru ceva fara rost.”
Tinerii care danseaza inauntru ar spune acelasi lucru, a declarat el in limba rusa: „Daca incepe razboiul, toata lumea va fugi.”
Asta este ceea ce un grup de tineri nationalisti spera sa previna. Ei se intalnesc saptamanal intr-un santier de constructii abandonat, mascati si imbracati in negru in timp ce exerseaza manevre. Barbatii care se alatura acelui grup sau unitatilor gestionate de guvern au aratat deja ca sunt pregatiti pentru provocarea care va urma, a declarat unul dintre antrenori, care s-a identificat cu numele de razboi Pulsar.
„Harkov este casa mea si, ca nativ, cel mai important oras pe care trebuie sa-l protejez. Harkov este, de asemenea, un oras de prima linie, care este important din punct de vedere economic si strategic”, a spus el, adaugand ca multi oameni din oras sunt „gata sa ii protejeze pe ai lor pana la capat”, la fel ca multi ucraineni.
Acelasi sentiment rasuna si in randul ucrainenilor din capitala Kiev si in vestul indepartat, la Lviv.
„Atat generatia noastra, cat si copiii nostri sunt pregatiti sa se apere. Nu va fi un razboi usor”, a declarat Marina Tseluiko, o brutarita in varsta de 40 de ani, care s-a inscris ca rezervist impreuna cu fiica sa de 18 ani in Kiev. „Ucrainenii au o traditie bogata de lupta de gherila. Nu vrem sa ne luptam cu rusii. Rusii sunt cei care se lupta cu noi”.