Inundatiile catastrofale din Spania au fost cauzate de un sistem meteorologic distructiv numit „DANA”
Inundatiile catastrofale din Spania au fost cauzate de un sistem meteorologic distructiv in cadrul caruia aerul rece si cel cald se intalnesc si produc nori de ploaie, un model care ar putea deveni din ce in ce mai frecvent pe fondul schimbarilor climatice, potrivit Reuters.
Fenomenul este cunoscut pe plan local sub numele de „DANA”, un acronim spaniol pentru depresiune izolata la mare altitudine (depresion aislada en niveles altos). Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obisnuite, se poate forma in mod independent din curentii jet polari sau subtropicali.
Atunci cand aerul rece sufla peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridica rapid si formeaza nori densi, incarcati cu apa, care pot ramane deasupra aceleiasi zone mai multe ore, ceea ce le sporeste potentialul distructiv. Acest fenomen provoaca uneori grindina de mari dimensiuni si tornade.
Estul si sudul Spaniei sunt deosebit de predispuse la acest fenomen datorita localizarii intre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana. Masele de aer cald si umed si fronturile reci se intalnesc intr-o regiune in care muntii favorizeaza formarea norilor de furtuna si a precipitatiilor.
Fenomenul DANA din aceasta saptamana a fost una dintre cele mai intense furtuni inregistrate in ultimul secol in regiunea Valencia, a declarat Ruben del Campo, purtator de cuvant al agentiei meteorologice nationale din Spania, Aemet.
Intr-o zona situata intre Utiel si Chiva, in provincia Valencia, precipitatiile au depasit 300 de litri pe metru patrat.
In timp ce expertii sustin ca va fi nevoie de timp pentru a analiza toate datele si a se stabili daca acest fenomen DANA a fost cauzat de schimbarile climatice, majoritatea sunt de acord ca o crestere a temperaturii din Mediterana si conditiile atmosferice mai calde si mai umede contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.
Inainte ca termenul „DANA” sa fie inventat, la inceputul anilor 2000, orice ploaie abundenta din timpul toamnei, o caracteristica a climatului mediteranean, era cunoscuta in FRanta si Spania sub denumirea populara de „gota fria”.
In 1886, oamenii de stiinta germani au introdus ideea de „kaltlufttropfen” (picatura de aer rece), pentru a descrie o perturbare la mare altitudine, dar fara manifestare aparenta la suprafata.