La sfarsitul lunii octombrie, intr-o discretie deplina, Romania si-a schimbat membrul supleant din Comisia de la Venetia. Avocatul Raduletu a fost schimbat cu Iulia Scantei. Ea este judecator raportor la Curtea Constitutionala pe legile justitiei, norme atacate la CCR de USR si, in acelasi timp, sustine pozitia guvernului in Comisia de la Venetia ca reprezentant al Romaniei.
Informatia nu a fost facuta publica nici de Ministerul Justitiei, nici de Ministerul de Externe, institutiile care au in atributii desemnarea celui de-al doilea representant al tarii in Comisia de la Venetia.
Scantei, membru al Curtii Constitutionale din partea PNL, l-a inlocuit pe avocatul Radu Iulian Raduletu. El a fost consilier al lui Predoiu in perioada iulie – decembrie 2008 si fost avocat al ex-primarului Craiovei, Antonie Solomon.
Numele lui Scantei apare deja pe siteul Comisiei care ar trebui sa-si spuna cuvantul pe legile justitiei promovate de ministrul Catalin Predoiu.
Amanunte ascunse
Aktual24.ro a scris despre Raduletu ca a uitat sa treaca in CV faptul ca a fost membru al Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), fostul partid al lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne.
In aprilie 2021, Iulia Scantei era sefa comisiei juridice din Senatul Romaniei unde se discuta desfiintarea SIIJ. Ea declara atunci ca desfiintarea SIIJ va fi un argument pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru Romania. Scantei a mai aratat ca punctul de vedere al Comisiei de la Venetia pentru desfiintarea SIIJ nu constituie un impediment pentru dezbaterea si adoptarea proiectului.
Conflict de interese?
Scantei a participat la ultima sedinta a Comisiei de la Venetia. Pe de alta parte, ea este si judecator raportor la Curtea Constitutionala pe legile justitiei, norme atacate la CCR prin sesizari comune ale USR si Forta Dreptei.
Altfel spus, pe de o parte are de analizat constitutionalitatea acestor legi in CCR si pe de alta parte sustine punctul de vedere al Guvernului in Comisia de la Venetia.
Numirea unui reprezentant in cadrul Comisiei de la Venetia trebuie sa acopere exigentele nominalizate in regulamentul de functionare – cei alesi fiind „experti independenti care au atins eminenta prin experienta lor in institutii democratice sau prin contributia la intarirea Legii sau a stiintelor politice”.
Intre cerintele postului se afla si „promovarea statului de drept si a democratiei”. Potrivit regulamentului, participarea membrului supleant la lucrarile Comisiei in cadrul celor patru sesiuni anuale are loc in masura in care participarea membrului plin nu este posibila.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…