Insulele Azore creeaza cea mai mare zona marina protejata din Atlanticul de Nord
Adunarea regionala a insulelor portugheze Azore a aprobat crearea celei mai mari arii marine protejate din Atlanticul de Nord pentru a atinge obiectivele internationale de conservare cu mult timp inainte, informeaza Reuters.
Aprobarea plaseaza arhipelagul in fruntea conservarii oceanelor la nivel mondial, care isi propune sa atinga obiectivele stabilite de Natiunile Unite de a proteja 30% din pamant si din ape pana in 2030, conform unui pact global adoptat anul trecut.
Reteaua va cuprinde aproape 300.000 de kilometri patrati si asigura conservarea lanturilor muntoase subacvatice si a ecosistemelor marine vulnerabile, inclusiv coralii de adancime, gurile hidrotermale si speciile marine.
„Am actionat inaintea obiectivelor internationale de conservare pentru 2030, prin crearea celui mai mare parc marin din Atlanticul de Nord, cu zone complet protejate si zone extrem de protejate”, a declarat Bernardo Brito e Abreu, consilier al guvernului din Azoren pentru afaceri maritime.
El a explicat ca jumatate va fi desemnata zona complet protejata, ceea ce inseamna ca nu sunt permise activitati de pescuit.
In cealalta jumatate, desemnata ca zona extrem de protejata, va fi permis doar pescuitul foarte selectiv.
Arhipelagul cu noua insule este o regiune autonoma aflata la aproximativ 1.500 km vest de Portugalia continentala si gazduieste o biodiversitate marina unica.
Seful guvernului, Jose Manuel Bolieiro, a declarat ca regiunea conduce prin exemplu Azore creeaza cea mai mare zona marina protejata din Atlanticul de Nord la nivel national, european si international in gestionarea si protectia apelor sale si „aduce o contributie semnificativa la indeplinirea obiectivelor internationale ale Portugaliei pentru acest deceniu”.