Instructiunile Kremlinului pentru propagandistii regimului: „Nu spuneti ca Ucraina este nepregatita pentru o ‘contraofensiva'”
Noile linii directoare trimise de administratia Putin catre mass-media pro-guvernamentale din Rusia, publicate de Meduza, confirma faptul ca Kremlinul se pregateste pentru mai multe scenarii in legatura cu asteptata contraofensiva a Ucrainei. Iata cum autoritatile ruse intentioneaza sa foloseasca aparatul de propaganda pentru a pregati cetatenii pentru ceea ce va urma.
Meduza, o publicatie rusa independenta, a obtinut o copie a noilor linii directoare intocmite de administratia Putin pentru mijloacele de propaganda din Rusia. Printre altele, acestea includ instructiuni ale Kremlinului privind modul in care agentiile de stiri pro-guvernamentale ar trebui sa relateze despre contraofensiva anticipata a Ucrainei.
In document, autoritatile ruse le spun reporterilor āsa nu minimalizeze asteptarile privind contraofensiva sustinuta de NATO pe care Ucraina a anuntat-oā si sa nu afirme ca āKievul este nepregatit pentru o ācontraofensiva'ā. Dimpotriva, se arata in ghid, publicatiile pro-Kremlin ar trebui sa sublinieze ca tarile occidentale furnizeaza arme Kievului si sprijina Ucraina in diverse alte moduri.
Doua surse apropiate de administratia Putin au declarat pentru Meduza ca exista o explicatie simpla pentru motivul pentru care Moscova doreste acest tip de relatari:
Daca ofensiva este un esec, [autoritatile ruse] vor putea spune ca armata [rusa] a respins cu pricepere un atac extrem de puternic. Valoarea acestei victorii va creste semnificativ.
Daca Ucraina, cu ajutorul armelor din SUA si Europa, are succes si cucereste teritoriu, pierderea va fi si ea explicabila; la urma urmei, Occidentul a concentrat o cantitate enorma de eforturi pe acest front, dar succesele sale ā in comparatie cu aceste eforturi ā au fost foarte modeste. Cu alte cuvinte, in general, armata rusa a rezistat.
In document, Kremlinul ii āsfatuiesteā pe propagandisti āsa nu se concentreze asupra sumei de baniā alocate din bugetul rusesc pentru reconstruirea infrastructurii in teritoriile ucrainene ocupate si anexate. Nu se stie exact cati bani a cheltuit Rusia pentru aceste eforturi, desi totalul este probabil mai mare de o mie de miliarde de ruble (12,5 miliarde de dolari); numai in primul trimestru al anului 2023, deficitul bugetar al tarii s-a ridicat la 2,4 mii de miliarde de ruble (30 miliarde de dolari).
In schimb, ghidul indeamna mass-media sa vorbeasca despre modul in care āproblemele sunt rezolvateā in Rusia, cum ar fi prin articole despre reparatiile din scoli, gradinite si spitale. Potrivit documentului, Kremlinul este increzator ca acestea sunt genul de segmente care obtin āaprobarea publiculuiā.
āEste clar ca vor exista probleme [economice] si este clar ce le va cauza. Cheltuielile pentru āoperatiunea militara specialaā nu vor pleca nicaieri. In primul rand, vor reduce cheltuielile pentru aceeasi infrastructura [ale carei reparatii au spus presei sa le evidentieze]; vor repara lucruri in noile regiuni, ignorand nevoile din cele vechi. Reactia [locuitorilor din regiunile Rusiei] este de inteles: ni s-a luat ceva. Mai bine sa nu aratam sumele specifice de bani care au fost luate. Asta s-a intamplat deja cu Crimeeaā, a declarat una dintre sursele Meduza apropiate administratiei Putin.
Relatarea acestei surse este in concordanta cu datele unui sondaj realizat in 2017 in randul rusilor de catre centrul independent Levada Center. La acel moment, o parte semnificativa dintre respondenti (41%) au declarat ca investitiile in Crimeea din bugetul federal al Rusiei au fost facute āin detrimentul cheltuielilor pentru educatie, sanatate, stiinta, indexarea salariilor si pensiiā. Mai mult de jumatate (55 la suta) dintre respondenti au afirmat ca autoritatile ruse au gresit cand au alocat Crimeei bani care, altfel, ar fi mers catre programele sociale din regiunile Rusiei. Mai mult, un sondaj realizat in acelasi an de catre Centrul rus de cercetare a opiniei publice, detinut de stat, a constatat ca 84% din public s-a opus finantarii suplimentare pentru Crimeea.
Un alt subiect pe care ghidul descurajeaza mass-media pro-Kremlin sa il dezbata este repetitiile pentru parada de Ziua Victoriei din 9 mai din Rusia. Unele regiuni au ales sa renunte complet la aceasta sarbatoare ādin motive de securitateā. In plus, Moscova si mai multe alte orase intentioneaza sa nu organizeze traditionalele procesiuni ale āRegimentului Nemuritorilorā (in care oamenii marsaluiesc cu portretele stramosilor lor care au fost cumva implicati in razboaiele din trecut ale Rusiei).
Un politolog care colaboreaza cu autoritatile ruse a declarat pentru Meduza ca schimbarile nu se datoreaza doar unor motive de siguranta. Dupa toate probabilitatile, a spus el, la parada din acest an vor participa mai putine echipamente militare decat in anii trecuti, iar echipamentele care vor fi prezentate vor fi probabil invechite: āVehiculele moderne sunt cel mai probabil necesare pe frontā.