Instabilitate politica in Franta. La redeschiderea catedralei Notre-Dame, Macron incearca sa fie optimist: „putem face lucruri mari, putem face imposibilul”
Redeschiderea catedralei Notre-Dame, la cinci ani dupa ce a fost devastata de un incendiu, ar fi trebuit sa fie triumful lui Emmanuel Macron. Presedintele francez a folosit adesea reconstructia Notre-Dame ca o pilda pentru propriul sau destin, mentionand ca a fost ridiculizat in 2019 cand a promis ca o va reconstrui in cinci ani si ca, sfidand scepticii, si-a facut treaba, potrivit Reuters.
In cadrul discursului sau televizat de joi, Macron a transmis ca redeschiderea Notre-Dame este „dovada ca putem face lucruri mari, putem face imposibilul” si ca „Trebuie sa facem acelasi lucru pentru natiune”.
Insa, in timp ce sambata va intampina peste 35 de lideri mondiali in capodopera farhitecturii gotice, Macron va sta in cenusa peisajului politic francez, fara sa aiba o cale usoara de a reconstrui ceea ce a fost demolat.
In primele randuri ale catedralei, alaturi de lideri mondiali precum presedintele ales al SUA, Donald Trump, vor sta membri ai guvernului sau interimar invins, rasturnat saptamana aceasta de o alianta ad-hoc a parlamentarilor de extrema dreapta si de stanga, lasand Franta, singura putere nucleara a Uniunii Europene, fara carma.
„Instabilitatea politica a Frantei este o problema, mai ales pentru influenta sa in Europa”, a spus Georgina Wright, analist la think-tankul Institut Montaigne, adaugand ca partenerii europeni sunt ingrijorati de contributiile Frantei in ceea ce priveste echipamentele pentru Ucraina. „Depinde de guvern sa semneze cheltuielile pentru aparare”, a adaugat ea.
Presedintele francez Emmanuel Macron se confrunta cu o situatie politica dificila in timp ce se straduieste sa gaseasca un nou prim-ministru care sa conduca parlamentul indisciplinat al Frantei.
Desi Macron a criticat „cinismul” liderului opozitiei de extrema-dreapta, Marine Le Pen, si a echipei sale pentru ca au decis sa rastoarne guvern si sa lase Franta fara buget pentru anul viitor, criticii spun ca doar el este de vina.
Parlamentul indisciplinat care a luat aceasta decizie a fost rezultatul deciziei socante a lui Macron de a convoca alegeri anticipate in aceasta vara, o miscare care ar fi trebuit sa-i ia prin surprindere pe rivalii politici, dar care s-a intors impotriva sa.
Macron nu numai ca a pierdut majoritatea, dar i-a dat rivalei sale, Marine Le Pen, puterea de a influenta cursul evenimentelor pentru prima data de cand Frontul National, redenumit acum Adunarea Nationala, a fost fondat de tatal ei.
„Amenintarea populista nu cruta nicio tara. Este in crestere peste tot. Trump s-a intors, britanicii au votat pentru Brexit, in Germania extrema dreapta obtine scoruri fenomenale in unele regiuni”, a recunoscut deputatul Pieyre-Alexandre Anglade, membru al partidului lui Macron.
A nu avea un guvern functional alaturi de el in timpul sarbatorilor din acest weekend nu va fi doar o stanjeneala pentru oportunitatile foto, ci inseamna ca Macron va fi sever restrictionat in inevitabilele discutii diplomatice care vor fi purtate pe margine.
Inainte de votul de neincredere de miercuri, ministrul Apararii, Sebastien Lecornu, a avertizat ca lipsa unui buget va impiedica o crestere planificata de 3,3 miliarde de euro a cheltuielilor militare ale Frantei.
Avand in vedere ca Trump a facut apeluri puternice ca Europa sa suporte mai mult costul razboiului din Ucraina si Zelenski a cerut eforturi intense pentru a preveni prabusirea tarii sale, gaura din inima administratiei lui Macron nu putea veni intr-un moment mai nepotrivit.
In discursul national de joi, presedintele francez a spus ca va numi un nou premier „in zilele urmatoare”. Surse au declarat pentru Reuters ca vrea sa se miste rapid, spre deosebire de asta-vara, cand a asteptat doua luni inainte de a-l numi pe Barnier.
Cu toate acestea, nu exista o cale clara catre un guvern mai stabil si orice nou prim-ministru ar trebui sa se ocupe de acelasi parlament cel putin pana in iulie, cand se pot organiza noi alegeri, potrivit constitutiei.
Pe coridoarele parlamentului, aliatii lui Macron vor sa creada ca liderul lor ii va sfida pe sceptici si va gasi o modalitate de a reconstrui statutul tarii in cele 30 de luni pe care le mai are de petrecut in functie, asa cum a facut pentru Notre-Dame.
„A aratat ca suntem capabili sa reconstruim. Chiar nu avem alta optiune”, a declarat Prisca Thevenot, fosta purtatoare de cuvant a guvernului lui Macron.