externe

Indonezia trimite o nava de razboi pentru a monitoriza o nava a Pazei de Coasta chineze

Indonezia a desfasurat o nava de razboi in Marea Natuna de Nord pentru a monitoriza o nava a Pazei de Coasta chineze care a fost activa intr-o zona maritima bogata in resurse, pe care ambele tari o pretind ca fiind a lor, a anuntat marina indoneziana citata de Reuters.

Datele de urmarire a navelor arata ca nava CCG 5901, navigheaza in Marea Natuna, in special in apropierea zacamantului de gaz Tuna Block si a zacamantului vietnamez de petrol si gaze Chim Sao incepand cu 30 decembrie, a declarat Initiativa Oceanului Indonezian pentru Justitie pentru Reuters.

O nava de razboi, un avion de patrulare maritima si o drona au fost mobilizate pentru a monitoriza nava, a declarat Laksamana Muhammad Ali, seful marinei indoneziene, pentru Reuters.

„Nava chineza nu a desfasurat activitati suspecte”, a spus el. „Cu toate acestea, trebuie sa o monitorizam asa cum a fost in zona economica exclusiva (ZEE) a Indoneziei de ceva timp”.

Conventia Natiunilor Unite privind dreptul marii (UNCLOS) acorda navelor drepturi de navigatie printr-o astfel de zona. Activitatea vine dupa un acord ZEE intre Indonezia si Vietnam si aprobarea din partea Indoneziei de a dezvolta zacamantul de gaze Tuna din Marea Natuna, cu o investitie totala estimata la peste 3 miliarde USD pana la inceperea productiei.

In 2021, navele din Indonezia si China s-au supravegheat reciproc timp de cateva luni in apropierea unei platforme petroliere semi-submersibile in zona Tuna.

La acea vreme, China a cerut Indoneziei sa opreasca forajul, spunand ca activitatile se desfasoara pe teritoriul sau.

Cea mai mare natiune din Asia de Sud-Est spune ca, in conformitate cu UNCLOS, capatul sudic al Marii Chinei de Sud este zona sa economica exclusiva si in 2017 a numit zona Marea Natuna de Nord.

China respinge acest lucru, declarand ca zona maritima se afla in pretentia sa teritoriala extinsa din Marea Chinei de Sud, marcata de o „linie cu noua puncte” in forma de U. In 2016, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a constatat ca aceasta limita nu are temei juridic.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago