Inconstienta PSD-ista. Tocmai liderii penalului PSD afirma ca ministrii ar vrea sa fure profitand de epidemie
Conducerea PSD l-a trimis din nou, luni, pe Titus Corlatean sa citeasca un comunicat in care isi exprima pozitia fata de masurile prevazute in decretul privind instaurarea starii de urgenta.
Corlatean a sustinut la inceputul declaratiei ca presedintele Iohannis a „preluat” ideile pesediste privind unele masuri legate de starea de urgenta.
„Constatam ca presedintele a apreciat un numar de masuri propuse anterior de PSD si le-a preluat in decret. (…) Plafonarea pretului la utilitati, avuta in vedere anterior de PSD si preluata de Presedintie, este mai mult decat necesara in conditiile actuale”, a declarat Corlatean.
Corlatean a sugerat apoi ca Guvernul ar putea face afaceri ilegale profitand de situatia de urgenta.
„Cerem ca masurile de sprijin pentru firme sa fie facute transparent si nu pe criterii clientelare, iar achizitiile directe sa fie publicate pe site-ul Ministerului de Finante, atat lista firmelor cat si contractele pentru achizitiile directe.
Vom fi foarte atenti ca restrangerile de drepturi si libertati fundamentale sa nu depaseasca limitele date de situatia actuala. Accesul oamenilor la informatii reale nu este negociabil de PSD”, a mai spus Corlatean.
Cu soua ore inainte ca presedintele Iohannis sa citeasca decretul, Corlatean a imprastiat informatii mincinoase depsre continutul acestuia.
„PSD va reactiona politic si parlamentar ferm la orice tentatie de abuz care ar putea afecta exercitiul unor drepturi fundamentale sau care va imbraca forma unor interese de grup economice. De aceea, solicitam Presedintiei si Guvernului ca masurile exceptionale inscriese in continutul decretului prezidential sa corespunda integral si strict exigentelor constitutionale si legale, sa fie necesare intr-o societate democrativa, sa fie proportionale cu situatia care le-a determinat, sa fie aplicate in mod nediscriminatoriu si sa aiba caracter temporar.
La nivelul Parlamentului, solicitata incuviintare a starii de urgenta va presupune o examinare prealabila atenta, dar si o exigenta de asigurare ulterioara a angajarii responsabilitatii guvernamentale si presedintiale.
Luam in considerare ca incuviintarea sa includa o solicitare catre Curtea de Conturi si Avocatului Poporului pentru a analiza masurile luate.
Nu vom accepta masuri excesive si abuzive, dincolo de ceea ce se impune. Vom fi extrem de atenti, de exemplu, ca eventualele tentatii de a impune cenzura presei romanesti, care eventual ar putea sa semnaleze public adoptarea si gestionarea abuziva a unor masuri de catre Guvern, astfel de tentatii sa nu se regaseasca si nu pot fi acceptate in continutul decretului prezidential. Ar putea fi, de asemenea, alte masuri cu continut economic care se ascunda posibile tunuri economice sau masuri care sa imbrace haina starii de urgenta, dar care de fapt sa tina de gestionarea normala de catre Guvern a situatiei socio-economice. Vom fi extrem de atenti, pentru ca anumite actiuni guvernamentale anterioare ridica serioase semne de intrebare”, a anuntat Corlatean.