PSD, PNL, USR, UDMR si minoritatile nationale incep, saptamana aceasta, negocierile pentru formarea Guvernului. Un prim pas a fost facut prin conturarea unei majoritati pro-europene in noul Legislativ, formatiunile semnand o rezolutie in acest sens.
PSD se considera indreptatit sa dea premierul si mizeaza pe continuitate in guvernare, cu Marcel Ciolacu, relateaza news.ro. Pesedistii urmeaza sa decida, intr-o sedinta de conducere, propunerea de premier cu care vor merge la negocieri, cei mai multi dintre liderii partidului dorind ca pozitia sa fie ocupata de Marcel Ciolacu, deja revenit in fruntea partidului dupa esecul din primul tur la prezidentiale. PSD spune ca plasarea pe primul loc la alegerile parlamentare le da dreptul de a propune premierul in noua coalitie.
Un site apropiat de PSD, stiripesurse.ro, confirma informatia: „Conform surselor noastre, liderii PSD vor adopta mai multe decizii, dar cea mai importanta va fi cea legata de faptul ca vor merge cu propunerea de premier Marcel Ciolacu, la negocierile cu restul partidelor pro europene. Marcel Ciolacu va ramane propunerea partidului pentru functia de prim-ministru. Social-democratii vor intra la masa negocierilor cu un mandat clar: premierul va noii coalitii va fi Marcel Ciolacu si Guvernul se va forma in jurul PSD, in calitate de partid care a castigat alegerile parlamentare”.
Mihai Tudose, presedintele Consiliului National al PSD, afirma ca opinia sa personala este ca partidul care a castigat cele mai multe mandate este cel mai indrituit sa dea premierul, dar nu sunt blocati in acest proiect.
Ciolacu este acum intr-o noua campanie de imagine puternica, de data aceasta axandu-se pe TikTok. El posteaza aproape zilnic filmulete.
Liderul PNL Ilie Bolojan, dorit de toate partidele in campanie, incurcat de scorul mic inregistrat la alegerile parlamentare
O alta varianta de premier este presedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atat de USR cat si de PSD in declaratiile facute de Elena Lasconi si Marcel Ciolacu in campania pentru alegerile prezidentiale. Liberalii au insa o problema, legata de scorul mic pe care l-au inregistrat la alegerile parlamentare si care ii incurca in nominalizarea sefiei Executivului.
”Daca suntem realisti, nu putem sa negam o evidenta a ponderilor si asta trebuie sa fie un semn de realism, ca atunci cand intri intr-o coalitie, sa iti dimensionezi corect fortele. Nu trebuie sa fie o persoana anume premier, iti trebuie echipe puternice in guvernare, iti trebuie profesionisti, iti trebuie un program clar al coalitiei, pe luni, pe proiecte vitale, care sa asigure ca aceasta coalitei functioneaza pe incredere si ai nevoie de o sustinere parlamentara”, spunea recent Ilie Bolojan.
Majoritatea in Parlament se contureaza, deja. PSD, PNL, USR, UDMR si minoritatile au semnat o rezolutie privind formarea unei coalitii care sa asigure stabilitatea guvernarii, in care isi asuma responsabilitatea de a evita izolarea internationala a Romaniei, de a sustine un ritm solid al dezvoltarii economice si de a proteja parcursul european al tarii.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…