Incalzirea globala: Peste 40 de milioane de copii stramutati si traumatizati de dezastrele climatice

externe

copii

Inundatii, furtuni, secete… dezastrele alimentate de schimbarile climatice au provocat stramutarea a 43,1 milioane de copii intre 2016 si 2021, avertizeaza Unicef. Statisticile privind stramutarile interne legate de dezastrele climatice nu iau in general in considerare varsta, dar Unicef a lucrat in special cu ONG-ul Centrul de monitorizare a stramutarilor interne pentru a dezagrega datele si a se asigura ca minorii nu mai sunt „invizibili”, relateaza Le Figaro.

„Acesta este doar varful icebergului, pe baza datelor disponibile. Realitatea este ca, odata cu impactul schimbarilor climatice si cu o mai buna urmarire a deplasarilor in cazul unor fenomene meteorologice mai lente, numarul copiilor dezradacinati va fi mult mai mare”, insista Laura Healy, unul dintre autori.

Potrivit studiului, aproximativ 95% din aceste stramutari de copii sunt legate de inundatii si furtuni. „Este echivalentul a aproximativ 20.000 de deplasari de copii pe zi”, a declarat Laura Healy pentru AFP, subliniind ca acesti minori sunt apoi expusi unor riscuri multiple, de la separarea de familie pana la a deveni victime ale retelelor de trafic de copii sau de droguri.

Aceste date contabilizeaza in mod oficial numarul de deplasari de copii si nu numarul de copii mutati, deoarece acelasi copil poate fi mutat de mai multe ori. De asemenea, acestea nu permit sa sa se faca diferenta intre evacuarile anterioare si deplasarile in urma evenimentului meteorologic. Iar acestea au subestimat „radical” deplasarile legate de seceta, care se produc mai lent si, prin urmare, sunt mai greu de monitorizat.

96 de milioane de deplasari in urmatorii 30 de ani

Numai inundatiile legate de revarsarea raurilor ar putea provoca 96 de milioane de deplasari de copii in urmatorii 30 de ani, vanturile ciclonice 10,3 milioane si inundatiile legate de furtuni 7,2 milioane. Cifre care nu includ evacuarile preventive.

UNICEF face apel la liderii mondiali sa abordeze aceasta problema in cadrul conferintei COP28 privind clima, care va avea loc peste cateva saptamani la Dubai. „Trebuie sa-i pregatim pe acesti copii, inclusiv pe cei care sunt deja dezradacinati, sa traiasca intr-o lume in care clima s-a schimbat”, subliniaza Laura Healy.

In acest studiu publicat joi, 5 octombrie, agentia ONU povesteste trauma lui Juana, care avea 9 ani in 2020, cand orasul in care locuia in Guatemala a fost acoperit de ape in urma uraganelor Eta si Iota. Sau povestea tinerelor surori Mia si Maia, care si-au vazut casa mobila distrusa de flacari in California. „Ne-am dus bunurile pe autostrada, unde am locuit saptamani intregi”, descrie Abdul Azim, un copil sudanez al carui sat inundat in august 2022 era accesibil doar cu barca.

„Pentru cei care au fost fortati sa fuga, teama si repercusiunile unor astfel de dezastre pot fi deosebit de devastatoare, cu ingrijorarea de a nu sti daca se vor putea intoarce vreodata acasa, daca se vor putea intoarce la scoala sau daca vor fi fortati sa plece din nou”, subliniaza sefa Unicef, Catherine Russell, intr-un comunicat de presa. „Mutarea poate ca le-a salvat vietile, dar este o schimbare foarte destabilizatoare,” adauga ea. „Avem instrumentele si cunostintele necesare pentru a raspunde la aceasta provocare din ce in ce mai mare cu care se confrunta copiii, dar ne miscam mult prea incet”, a mai remarcat sefa Unicef.

Chiar daca impactul din ce in ce mai mare al schimbarilor climatice loveste peste tot, studiul evidentiaza zonele care sunt deosebit de vulnerabile. Astfel, Filipine, India si China sunt tarile cele mai afectate in cifre absolute (aproape 23 de milioane de copii stramutati in 6 ani), din cauza populatiei foarte mari si a pozitiei lor geografice. Insa, daca ne uitam la proportia de copii stramutati, imaginea evidentiaza vulnerabilitatea Africii si a insulelor mici. Dominica a anuntat ca 76% dintre copiii sai au fost stramutati in 6 ani, Cuba si Saint Martin peste 30%, Vanuatu 25%, Filipine 23%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: